bugün

iett nin yeni araclarinin luks semtlerde calismasi

ülkenin, hadi geçtim ülkeyi, şehrin bunca önemli sorunu varken o kadar da kurcalanmaması gereken durum. ama yok kurcalayalım illaki dersek:

mimarisi veya şehirleşme yapısı !nispeten! daha iyi olan semtlere göndereceğiniz eski otobüsler o alandaki mevcut iyi görüntüyü bozar. oysa "dudulluya" göndereceğiniz yeni otobüsler oraya kaydadeğer bir extra iyi görünüm kazandırmaz.

eski otobüsler yıpranma ve tamirat maliyetleri açısından daha avantajlıdır. tam olarak "şehirli" diyemeyeceğimiz halkın yaşadığı bölgelere sefer yapan otobüslerin daha fazla yıpranacağı gerçeğini gözönüne alırsak bu tür bir uygulama için (eğer varsa) bir çeşit tasarruf şekli bile diyebiliriz.

bunlar çeşitli varsayımlar. bir de gerçekten varolan sebepler var:

mesela sarıyer-bahçeköy örneğine bakalım. sahilden veya hacıosmandan bahçeköye bağlanan iki yol da oldukça dar ve iki tarafında da ağaçlar var. yeni otobüslerin kırmızı ikaruslara göre daha geniş olduğunu gözönüne alırsak buraya neden yeni araç gönderilmediğini anlamış oluruz. (nitekim ilk zamanlar birkaç yeni araç gönderilmiştir ancak dikiz aynalarını ağaç dallarına çarpıp kırdıkları için tekrar eski araçlara dönülmüştür). buna kısaca mevcut yol şartlarının uygunluğu da diyebiliriz.

beşiktaş-mecidiyeköy hattını ele alırsak, kısa mesafeli bir hat olduğu için eski otobüslerin kullanılması normaldir(yeni otobüsleri de kullanıyorlar artık ya onu bilmem). sonuçta bir yolcunun en fazla beşiktaştan osmanbeye veya şişliye kadar kullandığı ve üstteki örneğe benzer şekilde daracık nişantaşı sokaklarından geçen bir hat.

ayrıca iett yi bir bütün olarak ele aldığımızda vay efendim varoşlara kötü hizmet götürülüyor demek bağcılara giden metro, sultançiftliğine giden tramvay, esenlere giden metro... gibi projelere de haksızlık olur.

sonuçta amac iett yi savunmak değil
iett yeterli midir? aslaa
iett iyi organize edilmiş midir? aslaa
iett....

ama birşeyleri geliştirmek için sorunun bu tür yüzeysel yönlerini değil daha temel kısımlarını incelemek gerekir.