bugün

euro truck simulator

oynamayi ogrenen bunyenin hayran kalacagi harika oyun. artisiyla eksisiyle tekrar degerlendirmeden once, ne yapmaniz gerektigini anlatayim:

neues spiel'e tiklayip kamyonculuk yapacagimiz ulkeyi seciyoruz. orta ve bati avrupa ulkeleri mevcut oyunda, polonya, belcika, italya, ispanya, portekiz, avusturya, cek cumhuriyeti, fransa, almanya, hollanda; hatirlamadigim birkac ulke daha. ulkenizi iyi secin, sanirim sadece sectiginiz ulke icinde soforluk yapabiliyorsunuz. daha oyunun basindayim, ilerleyen zamanlarda varsova - munih gibi fantastik seferlere cikabilecek olursam onu da yazarim. gerci sehirler de yollar da ayni, gidebileceginiz yerler kisitli, yerin pek onemi yok. ama sunu goz onunde bulundurun: polonya'yi secerseniz yolunuz cok uzun. prag ve viyana'ya gidebiliyorsunuz ki prag 700 viyana 800 kilometre civari, ananiz agliyor gidene kadar. tabi paraniz da fazla oluyor, ama prag - viyana arasinda yapacaginiz seferlerle daha fazlasini kazanabilirsiniz sanirim.

ehem. oyuna 100 bin euro ile basliyorsunuz, galerimsi yerden kendinize tir satin aliyorsunuz. 100 bin euro fiyatinin altinda birkac tir var, secin birini. deposunun ne kadar benzin aldigina dikkat edin, her yerde benzinlik yok oyle, sorun yasamamak icin en azindan 650 litrelik olanlarindan alin. 1300 kilometre goturur sizi. evet, tirinizi aldiniz..

otomatikman galerimsi yerin onunde bulacaksiniz kendinizi. tirin icindesiniz; eger boyle oynayamam diyorsaniz 2'ye basarak disardan goruntu yapabilirsiniz. artik romorkunuzu alabilirsiniz. m tusuna iki kez basin, sag ust kosede detayli bir harita cikacak. euro goodies yazan yere gidin tirinizla. kirmizi isiklara ve kazalara dikkat edin, yolculuk sonrasi paranizdan dusuluyor. n'ye bastiginizda da tum haritayi gorebilirsiniz. euro goodies'e geldikten sonra ok isaretinin uzerinde durup enter'a tikliyorsunuz. gidebileceginiz sehirler, goturebileceginiz urunler ve alacaginiz para yazili. yukarda harita da var; sehrinizi, gotureceginiz mali secin. tavsiyem en pahalisini secmeniz yonunde, yol uzun da olsa tek seferde 4 bin euro iyi para oluyor. fakat yolunuz uzunsa kazalardan uzak durmaya dikkat edin, cok para kesiliyor. uc dort kez kaza yaparsaniz birakin zaten, birsey cikmaz o seferden.

tirlar cok hizli ve savruluyor, bu yuzden dikkatli olmaniz gerekiyor. virajlarda cok sakin olmalisiniz, yavas girmelisiniz. gideceginiz yer icin haritaya bakmaniza dahi gerek yok, gayet aciklayici tabelalar bulunuyor. sehre girdiginizde zaten haritada yuku birakacaginiz yer belli. yuku birakirken tiri tersten sokmak gerekiyor; yani romork, yuk bosaltacaginiz yere donuk olacak. bu da maharet istiyor, istenilen yere tiri sokmak zor bir is. yukunuzu biraktiginizda romork otomatik olarak cikiyor ve kayboluyor, siz de benzin, kaza, kirmizi isikta gecme gibi cezalariniz/harcamalariniz varsa odeyip geriye kalan paranizi aliyorsunuz. tekrar yuk tasimayi dusunurseniz yine sehirdeki euro goodies isimli yere gidiyorsunuz haritada gosterilen. sanirim ilk seferde cikiyordu o yazi, ama ikincisinde de belli oluyor zaten; kirmizi kirmizi gozukur. oraya gidip ayni seyleri tekrarlayin, okun uzerine gelip enter diyin ve yukunuzle sehrinizi secip yola koyulun. para biriktirip yeni tirlar alma, petrol, odun tasima gibi secenekleriniz var.

oyunun en kotu yani soforun uykusu olayi olmus. normalde bir tir soforu 15 saat araliksiz gidebilirken sizin soforunuzun uyku bari 3 saat icinde %80'leri geciyor. ayrica uyku bari %5'te bile olsa 6-7 saat uyumasi gibi bir mantiksizlik soz konusu. 5 saatlik yolu bu sebeple bir gunde anca gidebiliyorsunuz. bunun disinda gayet zevkli ve guzel bir oyun, fakat kontroller cok hassas, almanca oldugu icin pek anlayamadim, agirlastirilabiliyorsa kesinlikle agirlastirilmali. en ufak darbede tepetaklak gidebilir tiriniz.

iyi oyunlar, leziz dakikalar.*