bugün

notre dame de paris

belle şarkısını, babamın sinan çetin'in programında duyarak bi şekilde araştırıp bulduğu ama benim bu müzikale olan hayranlığımı başlatacağını bilmeden hava atmak için dinlettiği, şarkılarıyla beni benden alan enfes fransız yapıtı müzikal.belle ile başlayan ilgim, sonrasında tu vas me detruire dinleyerek hayranlığa dönüşmüştür. zaten bu iki damar şarkıyı aldıktan sonra, youtube'da müzikalin tamamının aranması kuvvetle muhtemeldir.bir yerden sonra artık yotube videoları da kesmeyeceği için, manyak gibi heryerde dvd'si aranır. tam umudu kesip küçük emrah modunda acınızı kabullenmişken hiç tahmin etmeyeceğiniz bi yerde karşınıza çıkar. fiyat falan önemli değildir, yeterki sizin olsundur. sonrasında zaten haftada bir kere damardan enjekte edilerek açlık giderilir. bunun rus,italyan v.s. türevleri olduğu halde fransızcası kesinlikle ayrı bir yerde tutulmalıdır.

tabi müzikal sadece en ünlüleri olan belle ve tu vas me detruire'den ibaret değildir. la temps des cathedrales ile tarihin tozlu sayfalarında gezinir, les sans-papiers'le asi bir sokak serserisi olur ve baş kaldırır, bohemienne ile çingenelerin gizli dünyasını keşfe çıkar, beau comme le soleil'le sevdiğiniz insanın içinizi aydınlattığını hisseder,ave maria ile diz çöküp umutsuzca dua eder, la cour des miracles'le coşarak dans edip özgürlüğü damarlarınızda duyumsar, danse mon esmeralda ile sevdiğinizin elinizden kayıp gitmesine ağıt yakarsınız.

cast seçimide gayet yerindedir. insan kıskanıyo hiç zorlanmadan nasıl söylüyorlar diye. canlı canlı seyredip müzikal bittiğinde de sahneye çıkıp oyuncuların alnından öpesim gelir "aferin çocuklar,iyi iş başardınız" diye.* *
esmeralda: helena segara
frollo: daniel lavoie
gringorie: bruno pelletier
quasimodo: garou
phoebus: patrick fiori
clopin: luck mervil
fleur-de-lys: julie zenatti