windows 10

2011 model sony vaio vpcf22s1e/b dizüstü bilgisayarıma sorunsuz olarak kurduğum microsoft'un yeni işletim sistemidir. sony'nin uyarısına rağmen ben de heyecanla merak edip her şeyi göze alarak kurdum. dizüstümün donanım özellikleri:
2. nesil i7 işlemci
nvidia gt540m ekran kartı (windows 7'deyken hem driverı hem experience'ı son sürüme güncellemiştim)
8 gb ram
680 gb hdd

bluray okuyucusunun dolu diskleri okumaması haricinde bir sorunu yok.

yazılımım lisanslı windows 7 home premium. 4 yıllık ömrü içerisinde yalnızca geçen yaz bir kez recovery yapıldı. antivirüs kullanmıyorum.

kurulum sorunsuz gerçekleşti. şimdi arada derede kalan arkadaşlar için biraz kendi tecrübelerimden ve ne yapılması gerektiği konusunda bilgi vermeye çalışacağım.

kurulumu ilk olarak temiz yapmaya kalkışmayın. yazılımınız orjinal ise yüksek ihtimalle get windows 10 bildirimi çıkmıştır. isterseniz güncellemenin kendi kendine gelmesini bekleyebilir, isterseniz media creator ile kendiniz indirip yükseltme yapabilirsiniz. cmd ile windows update'ten güncellemeye zorlamanıza da gerek yok yani. bir fark görmedim ben. bildirim gelmediyse bile media creator ile yükseltme yapabilirsiniz ama dediğim gibi ilk yüklemede hızlı çalışsın falan diye bilgisayarı formatlayıp imaj kurmaya kalkmayın. ürün anahtarınız gider. ayrıca internetten araştırdığım kadarıyla yükseltmeyle temiz kurulum arasında ciddi bir fark yok gibi görünüyor.

yükseltmeye başlamadan önce kurulum neyi saklayıp saklamak istemediğinizi size soruyor. isterseniz programlarınızı ve dosyalarınızı, isterseniz sadece dosyalarınızı, isterseniz de hepsini silip temiz kurulum yapmanızı sağlayabiliyor. ben en pis olan hepsini saklama seçeneğinden gittim.
not: fazlasıyla yazılmış ama bir de ben yazayım. bilgisayar dilinizin kuracağınız windows 10 ile aynı olmazsa programlarınız siliniyormuş. buna dikkat ediniz.

ekran kartım bahsettiğim üzere geforce gt540m. driverını windows 7'de iken experience ile birlikte son sürüme güncellemiştim fakat dil ile ilgili bir sorun olduğundan dolayı windows 7'de de geforce experience arayüzü açılmıyor. windows 10'da da bu sorun devam ediyor fakat bu windows 10'a özel bir şey değil. diller ile alakalı bir sorunmuş. yükseltme bittikten sonra driver sorunsuz olarak devreye girdi ve şu anda mutlu mesut çalışıyor.

programlar sorunsuz çalışıyor. adobe lightroom ile bir deneme yaptım ve eskisinden daha hızlı açıldığı gibi hiçbir sorun da yaşatmadı. ayrıca oyunların açılmasında da windows 7'ye göre gözle görülür bir hız var. metin uygulama boyutu kısmıysa henüz tam düzgün çalışmıyor. bazı programlarda, metin uygulama boyutunuz %125'e ayarlı ise bulanıklık gibi bir sorun olabiliyor. bu durum rahatsızlık veriyorsa boyutun %100'e düşürülmesini öneririm.

tarayıcı olarak bol eklentili bir firefox kullanıyorum. bunun yanında eklentileriyle chrome ve uc browser yüklü. bütün ayarlarım ve eklentilerim olduğu gibi duruyor. firefox'ta bariz bir performans artışı (sayfa yüklenirken ufak takılmalar olabiliyordu) sezdiğim gibi arayüzsel bir problem de yaşamadım. ayrıca ilk defa microsoft'tan çıkan bir tarayıcıyı beğendim. bana biraz os x'teki safariyi andırdı. hızlı akıcı ve güzel çalışıyor fakat henüz yeterince fonksyonel değil. çok daha büyük güncellemeler gelecektir diye düşünüyorum.

dosya yöneticisi hızlanmış. klasörlerdeki dosyalar daha hızlı taranıyor ve yavaşlamalar olmuyor, pencerelerin açılma kapanma hızları artmış, ayrıca efektlerde de takılma yaşanmıyor. windows 7'de iken özellikle bilgisayar 3 yılını doldurduktan sonra donanımların eskimesinden dolayı genel olarak sistemde bir ağırlaşma vardı. şu anda neredeyse bilgisayarıa tekrar hayat geldiğini söyleyebilirim.

bilgisayarın fanı neredeyse her zaman tam güçte çalıştırıyor kendini. prizden çıkarmadım fakat bataryanın daha hızlı tükeneceği aşikar. sürekli olarak cpu kullanımı %10 ile % 35 arasında gidip geliyor. ram kullanımında hafif bir artış olsa da arkaplanda yaptığı işlere bağladım bunu. masaüstüne ilk geldiğimde kendi kendine bir kaç kurulum yaptı. masaüstünü görür görmez bilgisayara atlamayın derim. bir kaç saat kendi halinde bırakın veya illa kullanacaksanız ufak işler yapın. sistem hala bir şeyleri yerine oturtuyor çünkü. bu durumun bir kaç gün süreceğini tahmin ediyorum fakat sürekli devam etmeyecektir.

sistemin bir kaç ufak bugu var. genel olarak pencerelerle alakalı. ayrıca synaptics driverı çalışmıyor fakat benim touchpadim buna rağmen çalışıyor. sadece, driverın sağladığı bazı özellikleri kullanamıyorum ve fare atlayarak ilerliyor. kablosuz logitech mouse'um ve kurduğum logitech yazılımları sorunsuz. yeniden başlatınca touchpad driverı sorunsuz olarak çalışmaya başladı.

son olarak yükseltmede her şeyi saklamayı seçerseniz kurulum gerçekten her şeyi saklıyor. vaio'ya özel driverlar ve yazılımlar windows 10'da olduğu gibi çalışıyor. hatta fn tuşuyla parlaklık artırma/kısma, ses kısma/artırma, touchpad'i açma kapama gibi tüm kombinasyonlar göstergeleriyle birlikte çalışıyor. windows 7'de iken vaio update'i kullanarak tüm sony yazılımlarını ve driverlarını son sürümüne güncellemiştim. kurduktan sonra da aynen geldiler.

birkaç saatlik tecrübemde yazacaklarım bu kadar. umarım kararsız kalan, özellikle vaio kullanan dizüstü kullanıcılarına bir faydası dokunur. ayrıca dileyen yazarlar akıllarında detay sorular var ise bir mesaj uzaklarındayım.

genel olarak açılış hızının eskiye göre daha uzun sürdüğü söyleniyor fakat benim bilgisayarın açılış hızında windows 7'li haline göre bir fark yok gibi görünüyor. belki ileride yavaşlayabilir.

uzun aradan sonra gelen edit: üstteki anlatımların pek bir geçerliliği kalmadı sistemdeki kurulumla alakalı durumlar büyük oranda düzeltildi ama önceden söylediğimin aksine şimdi bok gibi bir sistem olduğunu düşünüyorum. hayır hata falan değil mesele.
mesele şu ki, sistemin kendisi interaktif bir virüs ve spyware resmen. o arkaplan hizmetleri var ya, hem işlemciyi sömüren hem de sizin datanızı sömüren o sistem kapatılamıyor. hangi yazılımı kullanırsanız kullanın kapatılamıyor, m$ bir güncelleme yolluyor hemen registry girdileri internet ipleri değişiyor ve sizin programınız etkisiz kalıyor. o yüzden onlara güvenmeyin. aynı bok windows 7 de de var lakin biraz daha statik bir telemetry sistemi olduğu için orada mouse hareketinize kadar takip edilmiyorsunuz hiç değilse.
sonuç olarak windows kullanıyorsanız 7 ye dönün bir şekilde. 10 kullanmayın.