bugün

windows vista

microsoft'un, nt 6.0'sı.
windows media player 11 ve windows internet explorer 7 ile gelecek olan bu sürümde, microsoft'un senelerdir yamayarak kullandığı ve pek değiştirmediği networking altyapısı sıfırdan yazıldı.
güncel beta sürümleri, 5381.1'e ulaştı. beta 2 sürümünün hafif bir güncelleme (sonradan gelen edit, bu sürüm 5381.4 olarak belirlendi ve yayınlandı) ile çıkartılacağı öngörülüyor.

henüz deneme aşamasında olan 5381.1 sürümünün bile başarımı çok yüksek --bir kaç ufak hata dışında ciddi bir sorun yok. hatta, işletim sisteminden kaynaklanan ciddi hatalarla çok nadir karşılaşılıyor.

temiz bir yüklemede, 720mb ram kullanarak açılan 5381 sürümü windows vista ultimate, içerisinde tablet pc özelliklerini ve media center özelliklerini barındırıyor (elbette tablet özellikleri için uygun bir grafik tablet gerekmekte (yoksa çalışmıyor). benzer şekilde, media center'ı media center yapan sayısal tv kartı ve kumanda birleşimi de olmazsa olmazlardan (yine de çalışıyor media center, ama filmleri, müzikleri, resimleri kendi programlarıyla açmak daha kolay).

"windows internet explorer 7" kolayca anlaşılabileceği gibi, anti-trust davaları için yapılmış ufak bir adlandırma hilesi içeriyor. microsoft, browser savaşlarındaki tutumunu sürdürüyor: internet explorer bizim işletim sistemimizin temelidir. adını da "microsoft ie*" değil, "windows internet exlorer*" yaptık, yerseniz diyor.

şu an için vista-uyumlu bilgisayarlarda, 800mhz işlemci, 512mb ram, dx9 destekli ekran kartı olması gerektiği belirtiliyor. lakin tecrübeler gösteriyor ki, iyi çalışması için en az 3ghz işlemci, 1gb ram, $100'lık bir ekran kartı (nv 5500 ya da radeon 9500 ve üstü) gerekmekte. hatta, şahsi tecrübem, ramin 2gb olması gerektiğini gösteriyor.

dx9 destekli bir ekran kartı.. microsoft, windows vista ile kullanıcılara oyun gibi efektleri -anti alias, transparency, fade in fade outlar, 3 boyutlu animasyonları barındıran ve süper görünen bir arabirimi sunuyor: windows aero. tamamen directx tabanlı olan yeni arabirimde tüm çizimler tam 3 boyutlu. microsoft, bunu sun microsystems'in "looking glass"ındaki gibi tam olarak kullanmamış. fakat programcılar, programlarında oyun tasarlarcasına yaratıcılık konuşturabilecekler (d3d programcılarına müjde).

(aşağıdaki metin sge*'lerden meydana gelmektedir)

vista ile microsoft'un hafıza yönetimi ve handle'lar konusunda gereksiz bir abartıya kaçması ve network arabirimini -kodlarını yeniden yazmışlar ama- çok kapalı tutması (bağlantınızı tamir mi ettirmek istiyorsunuz? bağlantı simgesine sağ tıklayın, diagnose'a gelin. bekleyin ki windows incelesin. daha sonra ben bişi bulamadım ama istersen resetleyelim bağlantıyı desin..) ve bilindik programlarla olan uyumsuzlukları sebebiyle eleştirilebilir. şahsen zone alarmı çalıştıramadım, mv2player guid hatası verdi. daemon tools serisi küllen işe yaramaz (clonecd grubunun -elby- virtual bilmemne dalgasını kullanabiliyorum) halde.
bakalım ne olacak.