bugün

interstellar

nolan ın yeni bilimkurgu "başyapıtı". evet, kesinlikle başyapıt..

öncelikle film için söyleyebileceğim tek şey; muhteşem..

sonralıkla da; genel olarak filmin tümü fiziğe uygun *. "mantık hatası, mantık hatası" diye inleyen zatların belli ki ne kuantum fiziğinden, ne astrofizikten ne de relativiteden hiç bir haberleri yok.. eğer hiç bilgin yok ise yorum yapıp atıp tutmayacaksın arkadaş.. şahsen bilmediğim bir şey hakkında ağzımı bile açmam.. kaldı ki bu konu benim de uzmanlık alanım değil aslında ama çok sevdiğim ve üzerinde çok araştırdığım bir konu.. çok çok nadir bir veya iki şey var zorlama olan ki onlar da önemsenmeyecek düzeyde şeyler *..

filmi dün akşam tekrar izledim. ve bu kez imax ile.. diyeceğim odur ki, izlemediyseniz de muhakkak imax ile izleyin..

neyse, filmle ilgili anlaşılan o ki, en çok akla takılan şeylerden biri, karadeliğin içinde parçalanmadan nasıl kalınabildiğiyle ilgili olmuş.. birincisi, karadelik ile ilgili bilgimiz, olay ufkuna kadar olan kısım; o da teorik olarak tabi.. oradan sonrasıyla ilgili teorik varsayım olarak bile bir bilgimiz, öngörümüz yok.. sadece, kendimizce çıkarımlarımız ve yorumlarımız var.. filmde burada olanlarla ilgili olarak boyutlararası geçiş öngörülmüş ve hiç de mantıksız değil.. bir üst boyuta geçiş sağlanarak mevcut 3+1 boyutlu evrenimizin fiziksel kanunlarının dışına çıkılmış.. yani, bilmediğimiz bir şey ile ilgili güzel bir yorum getirmiş.. yorum diyorum zira oradan sonrası ancak yorumdan ibaret..

ikinci olarak da değinilebilecek şey, cooper ın teseract ın içindeyken hem gitme gitme diye yırtınıp hem de neden nasa ya gitmek için kenidne o koordinatları verdiği şeklinde olmuş. lakin cooper ın tars ile konuşmaları sırasında görüldüğü kadarıyla zaten o koordinatları veren kişi cooper ın kendisi değil; koordinatları veren"ler" "onlar" yani, uzak gelecekteki insanlık.. cooper ilk olarak sadece kitapları düşürüp düşürüp "gitme" mesajı vermeye çalışıyor, sonra kafası dank edip, bir şeyleri kavrayıp da olmayacağını anladıktan sonra -ki bunu zaten deneyimlemiş durumda- tars ın kuantum ve relativite yi birleştiren formülünü saat üzerinden ikili kod ile gönderiyor ki insanlık sadece koloniler üzerinden yürümüş olmasın, dünya nesli de devam etsin.. kanımca gelecekteki insan neslinin de uğraşısı bunun için.. o yüzden "onlar" geçmişten, oradaki insanlığı kurtarabilecek birilerinin gelip kuantum ile relativitenin eksiğini tamamlayıp denklemi birleştirmesi için, solucan deliği vs yapıp dünyadaki teknolojide sıçrama ile insanlığın en azından kalan kısmının kurtulmasının sağlanmasını istiyorlar.. ve bunun için de bunu yapabilecek kapasitede zekaya sahip, duygusal yönü kuvvetli birini (murph) seçiyorlar..

öyle işte.. iki defa izledim, ikisinde de tek bir an bile sıkılmadan izledim, üçüncü kez de izleyebilirim, üçüncü kez de tek bir defa sıkılmadan izleyebilirim..