bugün

türkiye nin süper güç olamamasının sebepleri

neo-liberal kurumsalcılığa göre bunun sebebi, büyük güçlerin zamanı dondurmasıdır.
yani şöyle ki: bu gün bir devlet çalışıp didinse götünü yırtsa gelebileceği yer bellidir. bu asla süper güçlük konum olmayacaktır. çünkü mevcut süper güçler bütün düzenlemeleri kendi lehlerine göre yapmışlardır.

mesela birleşmiş milletler genel kurulu bir sürü saçma sapan karar alır. ama silahların sınırlandırılması kararını sadece birleşmiş milletler güvenlik konseyi kararı alabilir. çünkü düzenleme böyle yapılmış. yani yüz yetmiş ülke silahları sınırlandıralım dese, fransa yok olmaz öyle şey dese olmaz.

başka bir örnek: iran nükleer çalışma yapmaya çalışıyor. esasında prosedür olarak barışçıl nükleer çalışma yapabilir. uluslararası hukuk buna izin vermekte. ama süper güç dediğimiz elemanlar hoop öyle kafana göre nükleer çalışma yapamazsın önce bizi barışçıl nükleer çalışma yaptığına ikna etmeniz gerekmekte demekteler. haliyle bir tarafta p5+1 ülkeleri diğer tarafta iran müzakere yapıp duruyorlar.

velhasıl öyle iyi yönetim olması cart curt değil muhabbet. sistemin size ne kadar izin verdiğiyle alakalı. tabi sizin sistemi ne kadar başarılı okuyabildiğiniz de önemli. ama birincisi ikincisinden daha önemli etken