bugün

civciv beslerken dikkat edilmesi gereken hususlar

evde iki çocuk olunca civciv tecrübesi yaşamış bir anne olarak tecrübelerimi paylaşayım:

-çok minik civcivler almamaya çalışın. ferik olsun, yani az da olsa kaba tüyleri çıkan bir civciv alırsanız daha kolay besleyebilirsiniz.

-suyunu kesinlikle kutusuna koymamaya çalışın, kutuya bir oyuk açık su kabını sıkıştırın. yoksa kendilerini ıslatıp üşütüyorlar. bu ölme ihtimallerini artırıyor.

-kutuda uzun süre bekletmeyin, bağ-bahçe gezsinler. yoksa depresyona giriyorlar. bizim iki civcivin karakterleri birbirinden çok farklıydı. biri depresyonun etkisiyle sürekli kutudan çıkmaya çalışırken, diğeri titrek ve sümsük bir halde kutuda büzüşüp duruyordu. bundan ümidim yok idi, amma velakin hayatta kalmayı başardı.

-karanlığı pek sevmiyorlar. minik bir lamba takabilirsiniz kutunun köşesine. rahmetli dedem tavuklarını lambanın ışığıyla ısıtırdı.

- apartman dairesinde beslemek için çok ısrarcı olmayın lütfen. ferik alırsanız bir anda büyüyorlar. galiba biz bir ay kadar besledik. kanatları güçlendikçe kutuda tutmak zor oldu. daha fazla hayvanlara eziyet etmeden onları komşunun köyde yaşayan ablasına yolladık. iyi haberlerini aldık zaman zaman. yumurtlamaya başlamışlar. o sümsük tavuk düzelmiş, hareketlenmiş. bu da bizi çok mutlu etti. oğlum illa geri alalım diye tutturdu. *

insan nezaketen de olsa birkaç yumurtasını yollamaz mı yaaa? içime dert oldu yemin ederim. *