bugün

at eti

türkiyede de tüketilmesi elzem olan ettir.

ne yazıkki türkiyede kırmızı et fiyatları akpnin iktidara gelmesiyle birlikte uçmuş durumda. hele fakir halk nerdeyse hiç kırmızı et tüketemiyor. oysaki insan vücudu için gerekli olan bazı protein türleri sadece kırmızı ette bulunur.

dana ve kuzu eti tedarik etmek ancak dışarıdan ithal veya kısıtlı iç stoklara dayandığı için hem pahalı hem de yetersizdir. oysa hem fiyatları düşürücü üçüncü bir seçenek olarak, hem de küçükbaşa oranla bir hayvandan çok daha fazla kişi yararlanacağından sayın yetkililere tavsiyem bir an evvel orta asya türk cumhuriyetlerinden besi atları ithal edip onları üretmeleridir.

biliyorsunuz türk yemek kültüründe önemli bir yeri olan at eti bilhassa orta asyada binlerce yıldır tüketiliyor ve oldukça da sağlıklı. ayrıca yağ oranı dana ve kuzuya göre düşük olmakla birlikte protein oranı diğer büyükbaş ve küçükbaşlara göre yüksektir. oldukça besleyici bir et anlayacağınız.

ben de türkiye'ye gelen kazak bir öğrencinin getirdiği kurutulmuş at etini yedim ve oldukça lezzetli olduğunu gördüm. tadı dana etine benziyor ama onun daha yağsızı. tabi bu atlar asla yük taşımacılığı veya koşularda kullanılmıyor. bunlar özel besi atları...

at etiyle ilgili en çok kafa karıştıran konulardan biri de at etinin haram olduğu yanılgısıdır. evet at eti yük taşımacılığı ve savaşlarda kullanıldığı için islamca mekruh sayılmış, yenmemesi önerilmiştir lakin haram değildir. helal kesimlik hayvanların özelliklerine de uyar at. ayrıca ihtiyaç olduğu zaman yenmesinde bir sakınca görülmemiştir. at; domuz gibi pis ve çamurluk yerde yetişen bir hayvan değildir. hatta kuzulara göre bile temizdir. atlar geniş otlak ve çimenliklerde özel beslenirse oldukça lezzetli ve besleyici bir et çıkar ortaya. böylece at eti piyasaya fazla hakim olursa et fiyatları ucuzlar ve fakir fukara da kırmızı et yemiş olur.