bugün

opet vs shell

hiç bir kafa dağıtım şirketinin birbirinden hiçbir farkı olmadığını açık ve net söyleyebilirim yaptığım iş itibariyle. her iki firma da (geriye kalan tüm diğer dağıtım firmaları gibi) motorini de, benzini de rafineriden alıyor.
farkın oluşabileceği tek nokta yakıtın içine, devletin izin verdiği ölçüde ekleyebildiği katıklar.
shell dünya markası, çok büyük bir şirket, opet ise shell'e göre çok küçük yerel bir marka. dünya çapında shell'e kıyaslandığında küçük kalabilir ancak kazandığı paralar yine çok büyük. bu paralarla işte firmalar ar-ge yapıyor, o katıklarını geliştiriyorlar.
caner erkin ve ronaldo kıyaslaması gibi düşünebilirsiniz, ikisinin kazandığı paralar arasında uçurumlar var ama ikisi de ferrari kullanıyor. çünkü onlara göre ötesi yok, ar-ge durumunda da olay aynı, zaten katık teknolojisinde olabilecekleri limitteler.
ha farkı ne yaratır, nasıl yaratabilirler derseniz, ürün içindeki katığı sırf fazla km yapsın diye değil de, performans açısından güçlendirici şekilde yaparsın, ayrı bir pompadan onu satarsın, öyle fark yaratırsın, başka türlü tasarruf yaptıracak bütün katıklar da, performans arttıracak bütün katıklar da birbirine son derece yakın kalitededir.
fark yaratabilecekleri noktalar sundukları hizmetin kalitesinden kaynaklanabilir, ürün açısından fark yaratamazlar.