bugün

ahmet şahbaz

Ethem Sarısülük'ün ölmesine neden olan ve serbest bırakılan şahsiyet. Yalnız serbest bırakılmasına neden şaşırıyor herkes anlam veremiyorum. Google'a "maganda kurşunu serbest bırakıldı" yazın çıkan haberlere bir bakın. Silah Kanunu'nu bir inceleyin hele. Sigara, alkol sınırlandırılırken silah taşımak kolaylaştırılıyor. 2010'daki Silah Kanunu Tasarısı daha da korkunçtu fakat neyse ki aklı selim birkaç kişinin (bkz. Umut Vakfı) yorumlarını dikkate almışlar, alt komisyonda birkaç gönüllere su serpen değişiklik yapılmış (yaş sınırının 21'den 25'e çekilmesi gibi). Bu arada sigara ve alkolle ilgili düzenlemeleri Avrupa'dan ihraç eden ve konuyla ilgili muhaliflere Avrupa'yı örnek gösterenlere de benden birkaç örnek:

BELÇiKA: ATIŞ KULÜBÜ ÜYELiĞi
Belçika'da, izne tabi ateşli silah alımı için atış kulübüne üye olmak gerekiyor. Bunun için de iyi bir davranış ve ahlaki düzeye sahip olma, akıl sağlığının yerinde olması, ateşli silah kullanmayı tehlikeli kılacak bir hastalığın bulunmaması, silahlarla ilgili teorik bir testte başarılı olunması şartları aranıyor. izin için istenen belgeler arasında sicil kaydı ve doktor raporu da yer alıyor.

YUNANiSTAN: Yunanistan'da silah ruhsatı polis teşkilatınca veriliyor. Ruhsat için sinir hastalıkları uzmanı veya psikiyatrdan, dilekçeyi verenin ruhsal durumunun silah kullanımına uygun olduğuna dair rapor isteniyor. Doktor raporunu damgalı bir zarf içinde teslim ediyor. Zarf sadece dilekçenin verileceği polis makamınca açılıyor.

FRANSA: ÇELiK KASA ŞARTI
Fransa'da ateşli silah bulundurma ruhsatı savunma amacıyla talep ediliyor. Son yıllarda silah ruhsatı çok az kişiye verildi. Ruhsat için talep edenin mesleği gereği güvenliğinin ciddi biçimde tehlikede olması gerekiyor. Başkalarının eline geçmemesi için evinde çelik kasa bulunması, silahla mühimmatın ayrı ayrı yerlerde saklanması veya silahın sökülmüş vaziyette bulundurulması zorunlu.

iNGiLTERE: ÇOK ZOR
ingiltere'de bireysel silahlanma hakkı bulunmuyor. Silah lisansına sahip olmak için müracaat etme hakkı bulunuyor. Milletvekili ve gazetecilerin de sıradan insanlar gibi bu başvuruyu yapma hakkı var, ancak genel prensipte silah taşıma lisansına sahip olma ihtimali çok az. Birleşik Krallık'ta polis ve Buckingham Sarayı'nda görev yapan askerler silah taşıma hakkına sahip. Avcı ve atış kulüplerine üye olanların av tüfeği sahibi olma lisansları var. Bu kişilerin belli bir prosedürden geçmeleri gerekiyor.