bugün

isaac newton

1643 noelinde, normal vaktinden önce dünyaya gelmiştir. bebekliği ve çocukluğu boyunca fiziksel olarak hep yaşıtlarından daha küçük kalmıştır. bu dezavantaj, onu diğer çocukların oynadığı sert oyunlardan uzak tutmuş, kendi dünyasıyla baş başa kalmasını sağlamıştır. çocuk denecek yaşlarda yaptığı icatlar günümüzün bilimsel gerçeklikleriyle büyük ölçüde doğruluk göstermektedir. annesi onun toprak işleriyle ilgilenmesini çok istese de onun bu taraklarda bezi olmadığını anladı ve onun hayatında çığır açacak olan üniversite hayatına başlamasına karar verdi.

cambridge üniversitesini kazanabilmek için çalışmalarına başladı. bu esnada bir eczacının yanına pansiyoner olarak girdi. orada bulduğu jeoloji,simya gibi değişik alanlardaki kitapları okudu. bununla birlikte hayatındaki önemli bir değişiklik de, ev sahibinin kızı miss storey oldu. cambridge'deki koleje gitmeden önce kızla nişanlandılar. kolejle birlikte hayatına değişik ilgi alanları kazandırdı. astronomi, matematik, yıldızlar, gezegenler derken kızla evlenmeyi unuttu. işlerinin çokluğu nedeniyle kadınlarla ilgilenmedi. cambridge geçirdiği zaman, onun entelektüel gelişiminin kilometre taşlarını inşa etti. orada düşünce özgürlüğünü ve temel bilgilerini öğrendi.

cambridge'e geldiği dönem, öğrenciler arasında sessiz devrimin yaşandığı döneme denk gelmişti. yeni yerleşen monarşi rüzgarları üniversiteler üzerinde disiplin adıyla esmeye çabalıyordu. oysak gençlerin en büyük tutkuları özgürlüktü. üniversite ortamının bağımsız araştırmalara ve özgür düşüncelere gereksinimi vardı. daha sonraları newton, iktidara karşı üniversite özerkliğini savunan convention'a girdiği zaman hayatında edindiği bu dersi hatırlamıştır.

cambridge'de isaac barrow adlı profesör sayesinde matematik biliminin tüm gereklerini öğrendi. newton bununla ilgili olarak: "şayet ben,
diğerlerinden biraz daha yukarıdan görebildiysem, devlerin omuzları üzerine çıkmış olmamdan ileri gelmektedir." demektedir.

yazar notu: bilim teknik dergisinden okunup ozetlenmistir.