bugün

windows

şu an varolan açık ara en sağlam işletim sistemidir. ancak diğer sistemlerden daha az güvenilirdir. bunun nedeni, diğer sistemlere yapılan saldırıların windows'a yapılan saldırıların yanında bir hiç olmasıdır. bugün, mac os'a veya diğer sistemlere saldırmak isteyen birisinin işi windows'a saldırmak isteyen birisinin işinden çok daha kolaydır.

windows'a olan saldırıların çokça olmasının nedeni ise windows'un son kullanıcı bazındaki inanılmaz başarısıdır. bugün dünya çapında, diğer sistemlerin windows'a nazaran nal toplamasının sebebi budur. linux işletim sisteminin karmakarışık dünyasına dalmak isteyen "normal" bir son kullanıcı olacağını sanmıyorum. bunu yapan adam ya bilgisayar yazılımı olayını gözünde çok büyütüp, sistemleri içselleştiren, kimlik edinen bir geek ya da eski donanımını daha verimli bir şekilde kullanmak, tasarruf etmek isteyen birisidir. diğer seçeneklere gerçekten ihtimal vermiyorum.

evinde internete girip, oyun oynayan, doküman hazırlayıp, film izleyen, e-maillerini kontrol eden bir son kullanıcının linux'tan sağlayacağı faydanın sadece maddi boyutu vardır. diğer yönlerden hep kaybetmeye mahkumdur.

aynı kullanıcının mac os'tan sağlayacağı fayda ise manevi faydadır. apple markasının yarattığı "prestij"dir bunu sağlayan da. eğer bilgisayar kullanmaya yeni başlayan bir insanın psikolojisine girmeyi göze alabiliyorsanız geçin mac os'a. güzeldir, ama cidden windows 7 kullanırkenkinden daha verimli olduğunu hissetmek istiyor insan. öyle bir imaj yaratıldı çünkü. ama olmuyor işte. artılarını çözmeye vakıf olamadan veda ettim kendisine.