bugün

özel üniversitelere beyinsizlerin gittiği gerçeği

bildiğim kadarıyla oxford, sorbonne ve harvard´da vakıf üniversitesidirler. o okullara parası olmayanların girmesi ancak ve ancak çok güç olan burs kazanma şartlarını doldurduktan sonra mümkün olmaktadır. dünyanın en iyi müzik akademisi kabul edilen juillard musik academy´de tek bir sömestr okuma ücreti en son bildiğim kadarıyla 22bin dolar´dı, bu parayı verip, new york´ta tek lokma yemek yemedin, tek bir gün yaşamadın, tek bi kere alışverişe çıkmadın. ama bak eğer çok iyiysen burs verirler. ama çok iyi olman lazım.

harvard´da da öyledir bu iş. harvard´da hele ders başına 4800 dolar gibi muazzam bi para isterler. bir sömestr´de.şimdi sen bi sömestr´ de 8 ders falan alacaksan, domalmaktan pek oturmazsın artık, 4800 çarpı 8 demektir o.

ama gene iyi taraflarına gelmiş, "full time öğrenci" diye bi olay yapmışlar, hepsi birden sömestr başına- buna batı´da academic year derler, 39bin dolar fiyat koymuşlar, e 8 ders almak zorunda falansan, senin için indirim olmuş olur o, sonra yatma kalkma yeme içme bedavaya gelmiş olur.

ama nerden baksan yılda 70bin dolar paranı mutlaka alırlar. 4 senede bu 280bin dolar yapar. tabii okulu uzatmayacaksın...öyle okulda da herhalde köpekler gibi ders çalışılır.

yani dünya´nın sayılı üniversiteleri "vakıf" üniversitesidir. devletle ilintileri yoktur.

devlet sonuçta, bir politik kurumdur, üniversite bağımsız olursa daha iyi olur, şeklinde düşünülür, ve batıda vakıf üniversitesine çok büyük sempati duyulur. bir üniversitenin bagımsız olması, ancak devlet yatırımlarından feragat ederse mümkün olmaktadır. bu feragat karşılığında okul da çalışan öğretim görevlileri binalar, yemekler yurtlar, konusu büyük paralar tuttuğundan, bu parayı getirecek tek merci de öğrenci olduğundan, çok byüük okullar, oxford, cambridge, harvard, sorbonne...aynı zamanda çok da pahalı okullardır. doğrudur, buralarda zengin züppeleri cirit atarlar, ama bursla girmiş feci kafalı acayip heriflere bu okullarda oldukça sıklıkla rastlanır.

tanım >- bilinen hemen bütün büyük beyin adamların pekçoğu "özel" üniversite mezunu olduklarından, yanlış kabul edilmesi gereken bir iddiadır.