bugün

uefa şampiyonlar ligi

Tarihçe
1955-1956 sezonunuda ilk kez oynanmıştır. Her takımın aralarında iki kez oynadığı iki ayaklı eleme şeklinde yapılan etkinlikte ilk kupayı rakibi Stade de Reims - Champagne takımını 4-3 yenen Real Madrid takımı almıştır.

1992/1993 sezonuna kadar iki ayaklı eleme usülü oynandı ve 1992 yılında bugünkü ligi usülü maçlarında oynandığı sisteme geçildi. Bu değişiklikle beraber kupanın adı Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'ndan UEFA Şampiyonlar Ligi olarak değiştirildi. Daha önceden sadece ülke liglerinde şampiyonların katıldığı turnuvaya artık ülkelerin futbol kulüplerinin önceki sezonlardaki başarıları dikkate alınarak bir ülkeden birden çok takım alınmaya başladı. Ayrıca galibiyet ve beraberliklere para ödülü verildi. Bu sebeplerden dolayı 1992'den itibaren turnuva tamamen kabuk değiştirdi ve dünyanın kulüpler bazında en önemli ve en çekişmeli turnuvası durumuna geldi.

Kupayı en fazla kazanan takım ispanya'dan Real Madrid takımıdır.

2004/2005 sezonu UEFA Şampiyonlar Ligi finali Türkiye'de oynanmıştır. 80.000 kişilik istanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan finalde ingiltere'nin Liverpool ve italya'nın AC Milan takımları karşı karşıya gelmiştir. Finali Liverpool kazanmıştır.

Türk takımlarından bu kupada en başarılı takım Galatasaray'dır. Galatasaray 1988-1989 sezonunda yarı finale kadar yükselmiştir. Diğer Türk takımlarından Beşiktaş ve Fenerbahçe kulüpleri de bu turnuvaya birçok kez katılmışlardır.

Şampiyonlar Ligi Şampiyonları

Ajax (4 kez)
Aston Villa (1 kez)
FC Barcelona (1 kez)
Bayern Münih (4 kez)
Benfica (2 kez)
Borussia Dortmund (1 kez)
Celtic (1 kez)
Kızıl Yıldız (1 kez)
Feyenoord (1 kez)
Hamburger SV (1 kez)
Inter Milan (2 kez)
Juventus (2 kez)
Liverpool (4 kez)
Manchester United (2 kez)
A.C Milan (6 kez)
Nottingham Forest (2 kez)
Marsilya (1 kez)
Porto (2 kez)
PSV Eindhoven (1 kez)
Real Madrid (9 kez)
Steaua Bükreş (1 kez)

şu tarif itibariyle gol krallığı zirvesinde 53 golle Shevchenko kardeşimiz bulunmaktadır. onu 50 golle Raul ve 49 golle alfredo di stefano takip etmektedir.

kendilerine başarılar diliyoruz.