bugün

seçilen tarz, gidilen yol, benimsenen davranış şekli.
biçem..
üslup, arapça' daki "nesak" kelimesi ile eş anlamlı bir kelime olup tarz, yol, biçim, ifade yolu, selika (güzel söylemede ki ya da yazmada ki yetenek) anlamlarına gelmektedir. ingilizce' de "style", almanca' da "stil" olarak ifade edilen üslup kelimesinin batı dillerindeki kaynağı eski yunanca' daki "situlus" (balmumundan yapılmış yazı levhalarına, yazı yazmak için kullanılan sivri uçlu çubuğa verilen ad)' tur. zamanla yazma, konuşma ve bir işi yapma tarzını anlatan bir kelime olmuştur.
-lanet olsun senin gibi herife, yine mi çoraplarını oraya bıraktın, allah canımı alsa da kurtulsam senden

demek ile;

-hayatım, biliyorsun, çoraplarını oraya koyduğun zaman ben almak zorunda kalıyorum, bu da, seni sevmek, çocuklarla ilgilenmek gibi daha önemli işlere ayıracağım vaktimden çalıyor

demek arasındaki fark olsa gerek.
iletişimin sağlanabilmesi için en önemli unsurlardan biridir. özellikle eleştiri ve uyarı yapılırken dikkat edilmesi gereken bir faktördür. türkiye'de çok az insanın doğru düzgün kullandığı bir olgudur.
ozellikle yazi alaninda (mesela sozlukte) kullanildigi zaman yaziyi karakterli hale getiren kavramdir. neredeyse hatasiz bir uslupla yazarak ufak bir cumleyle milyonlarca $ey anlatabilir, ya da asil anlatmak istediginizi hissettirebilirsiniz.
uslup yazinin ruhudur.
bir edebi eserde; aliterasyonlar, tamlamalar, sözcük oyunları, söz sanatları çıkarıldığında ortada kalandır. bu saydıklarım ise; üslup etrafındaki süslemelerdir.
sanatta; sanatçının kendi tarzını yansıtması, kendi özgün bakış açısıyla oluşturduğu eser üzerindeki izler olarak yorumlanır.
yazınsal ve sözsel iletişimde, bazı durumlarda içeriğin önüne geçebilen ifade biçimi.
'yazış tarzı' olarak düşünüldüğünde üslup, yazarın kulandığı sanatsal betimleme araçlarının ve anlatım biçimlerinin bütünlüğü ve özgünlüğüdür.**
(bkz: stil)
(bkz: tarz)
hakim olunabildiğinde en ters şeyleri bile karşıdakine dinleten/okutan ilginç bir olgu.
bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim. ama bu zamanda iyi görünenler, bizi yanıltmasın.
üslup özellikle yazımda önem ve farklılık yaratan bir unsurdur. kalıplaşmış ''sanat sanat içindir'' fikriyatından öte üslup anlatılanın mahiyetinden daha önemlidir zira mahiyet ancak uslupla anlam kazanabilir.
yazarların çok ama çok az önem verdikleri husus.

(ki gereksiz olmasını bir yere koyuyorum) nick altlarında atışma durumunda çok açı şekilde ortay çıkan bir olay bu.

yazılanları okuyunca, yazan yazarın yüzünü canlandırıyorum kafamda. böyle gözleri sinirden büyümüş, ağızda salyalar, adeta stres böceği gibi bir görüntü geliyor gözümün önüne.

insanlarla olumlu/olumsuz fikir teastisine giriyorsun. gir, çok güzel bir şey bu. süper hatta.

fakat 2 şey var.

-burayı foruma çevirme (nickaltı savaşları)
-artı en önemlisi bence 'üslup'. bunu bozma. tutabildiğin kadar yukarda tut bu değeri ki. saygı gör.
Dikkat edildiği takdirde, içimizden geçenleri anlatırken kendimizi ifade etmemize en iyi o yardımcı olacaktır.
çok önemlidir. belki de saygı görebilmenin tek şartıdır.

çünkü yüzde yüz haklı olsanızda kullandığınız dil sizi haksız durumuna düşürebilir. özellikle internet sözlüklerinde kullanılan aşırı ve ben korkusuzum kisvesi altında yapılan atarlı yazılar, sizi dobralıkla terbiyesizlik arasındaki farkı bilmeyen bir insan konumuna düşürebilir. bu yüzden o ince ayarı insanın kendisine verebilmesi gerekir.

gördüğüm kadarıyla sözlükte çok tanınan ve bilinen yazarların birçoğu bu yanlışın içinde. dediğim gibi yüzde yüz haklı da olsalar söylediklerini kalitesiz kelimelerle anlattıklarından itici ve sevilmez bir alıyorlar. fakat burada popüler olmanın yolu bu malesef ki. bu yolu kullanmayanlar, yani zoru seçenler ise bence burayı vareden ve burayı güzel kılan.

siyah inci kadar azlar ama hep varolsunlar...
olmadan yazar olunmaz. üslup her şeydir.
"edeple gelen lütufla gider" deyimindeki "edep" kavramının içerdiği iletişim biçimidir.
sözlük sınırları dahilinde pek de dikkat edilmeyen şey. "benim görüşüm marjinal, o yüzden tepki alıyorum" diyen adamlar, keşke marjinal görüşlerini güzel bir üslupla anlatabilseler de, bize okutabilseler kendilerini.

ateist olman değil sorun; "inancınıza sokayım" demen.
cinselliği uçlarda yaşama isteği değil kızılan; "kızını kucağında hop hop hoplatan baba" demendir tepki verilen *

oysa her kapıyı üslupla açarsınız. kendinizi kanıtlayabilmek, kabul ettirebilmek, sevdirebilmek.
söylenilen en kabul edilmez sözleri bile anlaşılır ve kabul edilebilir kılıp aşırı tepkiyi önleme gücüne sahip tarzdır.
kişinin kişiliği hakkındaki her şeyi ele veren davranışlar bütünü.
hasan yalnızoğlunun takık olduğu şeydir. 'turabi üslubuna dikkat et lütfen.'
bir şeyi, bir konuyu anlatırken kullanılan anlatış biçimidir. bazen ne anlattığından ziyade nasıl anlatığın önemlidir. ayrıca uslüp, insanın karakterini ortaya koyan unsurlardan biridir.
kullanılan dil, biçem.