bugün

Yerli otomobil projesinin artıları ve eksilerine dair okuyabileceğiniz en kaliteli yazılardan biri

http://www.kelambaz.com/y...mobil-hakkinda-gercekler/
son günlerde yine gündeme geldi bu mesele. bizimkiler çıtayı çok yükseltmişler. Avrupa, Amerika falan diyorlar. güveniyorlar kendilerine. ben fransada yaşasam ds automobiles varken piyasaya yeni girmiş ne olacağı belli olmayan bir Türk otomobili almak istemem. çok ucuz bulursam alırım tabi. benim ucuz bulmamda Türk firmasının zararına satış yapacağı anlamına gelir... yani her türlü bu firma zarardan. doğrusu bu projeyi ortaya atanlar gerekli arge çalışmasını yapmışlardır. yani boş yere içine şüphe düşen kişi benimdir.
benim anlamadığım aslında biraz da şu: niye lüks otomobiller düşünüyoru ki? daha basit otomobiller yapıp Türkiye pazarında rekor satışlara ulaşmak daha mantıklı gibi. yani arabanın dışı sağlam olsun. hidrolik direksiyon, basit klima sistemi, abs si olan arabalar üretip piyasaya sürsek, benim gibi garibanlar da "özelliği azsa az en azından 0 arabaya bineriz" deyip alsa daha mantıklı gibi sanki.
Yeryüzünün en iyi ilk beş (5) otomobili arasına girecektir.
Otomobil 19. yüzyılın sonunda keşfedilmiş ve genel olarak 20. yüzyılın teknolojisidir. Birşeyler üretmek istiyorsan gelişmiş toplumları yakalamaya çalışmaktan vazgeçmek gerek. 21. yüz yılın gerçekleri yazılım,otomasyon,yapay zeka ve benzeri konulara odaklanmak gerek. Yerli otomobili yapmakta sanıldığı kadar zor değil ancak yaptığın yatırım ile anca temel atarsın yarışabilir konuma gelmen 20 yıldan fazlasını alacak ve muhtemelen başarısız olacaksın. Bunun yerine kabuklaşmış şirket yapılarının olmadığı fırsatların fazla olduğu ve rekabet edebileceğimiz konulara yoğunlaşmamız gerekiyor.
Yazılım, otomasyon, yapay zeka otomobilde kullanılmıyor ya ne gerek var otomobil yapmaya.

Edit: yazılımı otomasyonu yapay zekayı otomobilin fabrikasında servisinde otomobilin kendisinde kullanabiliyorsun. Yapılan otomobiller sadece 20. Yüzyılın benzinli motor teknolojisini değil 21. Yüzyılın elektrikli otomobil otonom sürüşü ve sürüş destek sistemlerini de kullanacak. Yani toros üretilecek sanan mallar var ancak tesla seviyesinde araçlar üretilecek. Elon musk ülkeye r12 seviyesi araba için değil kendi ürettiği seviye araba için geldi kendini zeki sanan ama bir bok bilmeyen araba üretmeyelimci arkadaşlar.
iran bile yapıyor tecrit edildiği halde.
Oruçlu oruçlu güldürmeyin insanı. Yerli otomobilmiş. Yerli birşey mi kaldı? Samanı ithal ediyoruz yerli otomobil diyorlar.
reyize göre gecikmesinin sebebi en ileri teknolojiyi kullanmak istememizmiş.
yaa,biz de yedik.babayiğitler seçim sonucunu görmek istiyor reyizim.
Türkiye’nin ekonomik durumunu göz önünde bulunduran bir bireyin bu iş olmaz dediğini duyar gibiyim.

Türkiye’nin cari işlemler açığı 2018 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 4.4 milyar dolar artışla 7 milyar 96 milyon dolara, yıllık bazda 51 milyar 572 milyon dolara yükseldi.

Türkiye’nin gelişmiş bi otomotiv sanayisinin olmadığı ve yerli otomobile dair her şeyin dışarıdan ithal edileceği ortadadır.

ithal mallarla üretilen bi otomobili değil ihraç etmek, ekonomisi vergilerle büyüyen ve vergilerden kan ağlayan bi millete bile satamazsınız ve cari açığınız bi çığ gibi büyümeye devam eder.

Bunlar sevdadan ibaret olan şeylerdir biraz realist olalım. (bkz: Recebizade Tayyip Ekrem - Otomobil Sevdası)
ulan kac yildir uretiyiz uretiyoz goremiyoz.
bu konyali bilim adamlari yerli ve gorunmez otomobil mi uretti mk?
hala secim reklamlarinda adi geciyor yerli otomobil uretecegiz diye.
olum siz hirsizlik disinda hicbir sikim yapmadiniz 16 yilda. evet.
O da kalkıp erik dalı oynamazsa ben de bir şey bilmiyorum. Vizyonumuz erik dalı...
Türk mühendislerimizin ilk müsait zamanlarında hayata geçirmeleri gereken arabalardır.

Yakında haber bültenlerinde ''ilk Türk yapımı araba görücüye çıkmaya hazırlanıyor'' diye bir başlık ile ön bilgilendirme yapacaklarını düşünüyorum. Aksi halde evlerinin garajında bulunan 'üçlü koltuğu' arabaya çevirmiş türk yer altı mucitlerinin tasarımlarından ileriye gidemeyiz gibi.
bakan dediydi bi ara, fiyat olarak %5 (beş, bildiğin beş, sadece beş) daha avantajlı olacakmış muadillerinden.

alırsınız yerli araba!
Yerli, yersiz hortlatılan otomobildir. Umarım ölmeden önce yerli bir otomobil sahibi olurum.
Yerli otomobil mi çok gülünesi.

Ulan..
Neyse sinirlenmiyorum tamam. arkadaşım, yurt dışında getirdiğin araçtan 50 60 bin lira vergi alıyorsun.

Ne güzel para dimi? Elini hiç bir şeye sürmüyosun keş nakit.

Ee yerli araç yapılacak maliyet, işçilik ve Vs..

Yaptıkları araca en az 60 70 lira diyecekler lan zaten alıyorum o aracı nie yerli alayım?

Adı yerli..

Orospu aynı da adam farklı.. He kardeş he.
Sürekli "Araba yapıyoruz" demenin araba yapmaktan daha etkili ve karlı olduğu ülkemizde saftirik vatandaşlarımızın yıllardır beklediği arabadır.

Yerli milli, yerli milli diye diye ülkenin ekonomi denetimini bile yabancı, hem de amerikalı şirkete verdiler.
Bu. Araba mevzususu da böyle olmasın. Yerli araba yapacaz derken eldeki bisikletten olmayalım?
yapılması imkansız olandır. yani evet yaparız ama, bugün toyota, bugüne kadar tüm sattığı arabalardan geri dönüşler aldı. yaklaşık 50milyon araba satsa, her biri en az 1 defa servise gitse.. 50 milyon hata ve 50 milyon çözüm biliyor.

işte buna ulaşmak zor değil imkansızdır. çıkacak arabanın bir çok insana ulaşması.. yıllarca kullanılarak yıllarca kullanım sonrası oluşan hataların kayıt edilip ortadan kaldırılması, ciddi yıllar alacaktır ve bu işi hızlandırmanın hiç bir yolu yoktur.

bu yüzden global piyasada tutunamayacak ve kendi kendimize satarak paranın elini değiştireceğiz ki bunun ne alıcıya ne satıcıya ne de ülkeye zerre faydası yoktur..

ben tüm mal varlığımı ve tüm paramı yan komşum mehmet e versem ülke için ne değişir ki?
ne yerlisi ne de yabancısı. akp iktidarda olduğu sürece başka bir araç almayacağım. ötv denen o çılgın vergiyi ödemeye, akgöt beslemeye hiç niyetim yok.
ihraç edilmediği sürece maddi olarak ülkeye pek fayda sağlamayacak olan yerli otomobildir.
Geçtiğimiz Günlerde Çeşitli Üniversitelerden Arkadaşlarla Yaptığmız "Skype" Görüşmesinde Bir Arkadaş "Yerli Otomobil Hususunda" fikirlerimi sormuştu...

Öncelikli olarak şunu belirtmem lazım; yerli otomobili üretmektense, batarya teknolojilerine- enerji depolamaya, kritik ilaç üretimlerini içeren biyoteknolojik çalışmalar ve yapay zeka- robotik" gibi alanlara yatırım yapmak çok daha mantıklı ve geri dönüşü daha kısa sürelerde alınabilecek alanlar. Ayrıca, bu çalışmaların yaratacağı katma değeri özetlemek gerekirse, yerli otomobilin yaratacağı olası katma değeri ihmal edebilirsiniz diyebilirim. Ayrıca, artık dünyada "%100 Yerli ve Milli" diye bir konu maalesef yok. Bir ülke ne bütün teknolojilere sahip olabilir. Ne de bütün kaynakları sınırları içerisinde barındırabilir. Bu kaynaklara ulaşmak için geçmiş dönemde "Sömürge" denen kavram ortaya çıkarılmışken bu dönemde de modernleştirilmiş hali küçük ölçekte halen devam ettiriliyor.

Bir diğer zorlayıcı alan ise "Rekabet" dünyada "Know- How" geleneği çok gelişmiş olan firmalar ve bunların ülke bütçeleri kadar Ar- Ge yatırımları varken, rekabet edilebilir bir ürün ortaya koymak önünüzdeki en büyük handikap. Sadece iç pazarda bir talep yaratmak ise bir ülkenin mevcut küreselleşme sürecinde istemeyeceği bir durumdur. Çünkü sınırlı pazar, sınırlı gelişmeyi ortaya çıkaracaktır.

Tabi bunların haricinde de konular var. Geçmiş TÜBiTAK fiyaskosu gibi, SAAB' ın üretim bandını satın alarak vs. saçma sapan işlerle bu projenin yürütülmemesi lazım. 40 Milyon TL bir hiç uğruna çöpe atılmıştı.

Öncelikle iyi planlama ve fizibilite lazım. işin güzel tarafı, Devrim Projesinde olduğu gibi 5 babayiğitin önünde 138 günlük bir süre de yok. iyice etüt etmek ve olası en doğru kararlarla hareket ederek,en verimli süreci oluşturmak için çok yeterli süreleri de var.

Gelelim tekrar üretim aşamasına "Tasarım ve Endüstriyel Haklar" konusunda %100 özgün olmak ve gerçek anlamda milli olmak şart. Çünkü bu otomobil de "DEVRiM" gibi bize has olmalı ama modern çizgiler ile dünyaya da hitap edebilmeli. Alt sistemler mutlaka yerli üreticilere sahiplendirilmeli. Yatırım'da mutlaka ithal yerine yerli üretim bandı (montaj hattı vs.) kurulumu sağlanmalıdır. En azından %50 yani yarısı yerli olabilecek şekilde hedef konmalıdır.

Türkiye' de bulunmayan ekipman ve malzemeler için direkt olarak "Satın Alma" yoluna gidileceğine, ülkede bir teknoloji ve Ar- Ge iklimi yaratma adına "Teknoloji Transferi" mutlak suret ile düşünülmelidir.

Özellike "Pre- Order" kısmında ise "Kapora" alınarak ön sipariş alınmalıdır. Bakınız dünyada Tesla vb. özel üretim yapan firmalar her daim finansman dengesini de bu şekilde oluşturmaya çalışıyorlar. Geçen otomobil fiyaskosunda olduğu gibi Ahmet çıkıp bol keseden "Biz 50 tane alacağız", Mehmet çıkıp "Ahmet 50 tane alıyorsa ben 100 alıyorum kardeşim" gibi şovenist çıkışları, kapora alındığında görebiliyor muyuz bakalım? "Ahmet' cim 50 tane m istiyorsun? O zaman yapacaksın araç başına şu kadar ön ödeme ben de sana şu kadar sürede araçlarını telim edeceğim"

Ayrıca daha az maliyetli olacaksa ve daha geniş pazarlara yayılma fırsatını sunacaksa, yurtdışında üretim fırsatları bile değerlendirilebilir. Asya ve Avrupa havzalarında bir çok farklı teşvik ve destek mekanizmaları var. Yeter ki projeniz sağlam olsun.
Hayaller güzeldir, gerçekçi olduğu sürece. Yapılması gereken tek şey oyunu kurallarına göre oynamak. Türkiye'nin uluslararası markalara ihtiyacı var ürettiklerini daha verimli ve ekonomik olarak değerlendirmesi için. Türkiye'nin müteşebbis ileriyi gören akıllı adama ihtiyacı var. Çünkü gerisini getirecek donanım ve potansiyel türkiye'de var.
görsel
yine yalan oldu.
Ahhhahhh
Tarih 2012 tam 7 sene önce
Her yıl her gün yerli araba yapıyoruz. Maaşallah *
görsel
doğduğumdan beri her sene haberini duyduğum otomobildir. bir türlü gelip çıkamıyor.