bugün

çeri domatesi yetiştirir.
birinci murat zamanında kurulan ikinci mahmut zamanında kaldırılan ocak.

3.murat dönemine kadar sadece devşirmelerin alındığı ve katı kurallara sahip askerlerin olduğu yer. bölük bölük olurlar ve her bölüğe orta denir. özellikle 1600 lü yıllardan itibaren isyan konusunda nirvanaya ulaşmışlar ve genc osmani öldürmüşlerdir.

genc osmanı öldüren 65.ortanın tamamı idam edilmiştir. zaman zaman kontrol altına alınsa da 4. murat sonrasında tamamen kontrolden çıkmışlardır.

savaş zamanı merkez orduyu oluşturmakla beraber barış zamanı payitahtta bulunurlardı.
Bektaşi ocağıymış?

Bektaşi sultan ve onun da ataları ve onun da çocukları Türk oglu Türktur.

Tanrının cezası balkan çöpleri nereden bektasi sahip cikiyor imis?
Temellerinin I.Murat döneminde atıldığı askeri birlik.zamanla 'ocak devlet içindir' anlayışından 'devlet ocak içindir' anlayışına geçen ve amacından sapan ocağı ilk kaldırma fikri 2. Osman tarafından ortaya atılmıştır.osman bu fikri karısına söyler karısı ise bu bilgiyi sızdırır ve Osman'ın ölümüne sebebiyet vermiştir.
Osmanlının ilk zamanlarında bektaşi tarikatına bağlı, ocaklarında bektaşi şeyhlerinden islam ilmi öğrenen, osmanlının en seçkin piyade birimidir. Hatta dünya tarihindeki özel harekat birimlerinin ilk versiyonudur. Zamanının en çok maaş alan askerleridir.
hammer'in osmanlı imparatorluğu tarihi kitabına göre imparatorlukta toplam 500.000 civarı yeniçeri devşirilip orduya katılmıştır.
-Yeniçeriler bir nevi köle olduğu için müslüman kimseler ocağa alınmazdı ama bunun bir istisnası vardır müslüman olanlardan sadece boşnaklar alınırdı

-birbirine 40 haneden yakın yerlerden çocuk alınmazdı bazen Hıristiyan aileler çocuklarını gönüllü olarak verirlerdi bunun sebebi de yeniçeriler aileleri ile bağlantısını koparmayarak onlara iyi bir gelecek sağlamalarıydı

-ocağa gürcüler, yahudiler, ruslar ve çingeneler alınmazdı

-evlenmeleri yasaktı.
Turnacıbaşılar, "insan sarrafı" tabir edilen cinsten memurlardı. Bunlar insanların el ve ayaklarına ve gözlerinin içine bakarak karakter tespiti yaparlar, potansiyel gördükleri gençleri ocağa alırlardı.
Çok uzun boylu olanlar aptal olabileceği için, çok kısa olanlar da fitneci bir yapıya sahip olabilecekleri için alınmazlardı. Başlarına börk denilen beyaz keçeden bir şapka takarlardı. Bunun arkasında ise yatırma denilen ve omza kadar inen bir parça yer alırdı. Bu kısım enseyi soğuktan koruduğu gibi, arkadan gelebilecek düşman hamlelerine karşı da bir tedbir niteliğindeydi.Yeniçeriler savaşta ordunun merkezinde, birinci yeniçeri sayılan padişahın önünde yer alırlardı. Yeniçerilerin katıldığı ilk büyük savaş Birinci Kosova Savaşı'dır. Seferde öncelikli görevleri sultanı korumaktır. Padişaha yaklaşan birlikler olursa hilal gibi açılır, düşman içeri girince çember gibi kapanarak düşmanı imha ederlerdi.
kapıkulu ocakları'nın en temel ve en kalabalık grubunu oluşturmuşlardır.
kaldırılmasının altında başka sebepler yatan ocaktır.
(bkz: yeniçeri ocağı nın kaldırılması/#21975686)
1600 lerde bünyesinde, çoğu mağrip ve iskenderiyeliler olmak üzere 300 kadar dalgıç barındırmış olan teşkilat. bu personelin çoğu, halkının büyük bir bölümü süngercilik ile uğraşan sömbeki adası ndan gelmekteydi.

http://www.dunyabulteni.n...aber&ArticleID=141313
osmanlı imparatorluğunun duraklama ve gerileme devirlerinde; kafalarına göre isyan düzenleyen dilediklerini tahta çıkartıp; dilediklerini tahtan indirip boğdurtan;
(bkz: genç osman).günümüzün mit'i gibi bir askeri sınıf. çok değişik savaş takkitleri vardır. direk düşmana zarar vermek yerine ; onların araç ve gereçlerine( at top mancınık vs) zarar vererek düşmanın kolunu kanadını kırmalarıdır. 2. mahmut döneminde kaldırılmış olması lazım fikrimce.
osmanlı'nın vurucu gücü ve savaş makineleri olarak bilinirler, ancak gerçekte o kadar etkili olmamışlardır. güçlerini hissettirdikleri yer payitaht olmuştur, çünkü onların temel görevi kapıkulluğu yani padişahın ve istanbul'un kulluğudur. osmanlı'nın batı yönündeki gelişmesinde asıl rol oynayanlar anadolu ve rumeli'de yetiştirilen türk soylu tımarlı sipahiler ve özellikle tuna boylarında yerleşmiş olan türk akıncı aileleridir.
ikinci mahmut döneminde tam olarak kaldırıldığında, düzce ovasının bir kısmı kendilerine tahsis edilmiştir.
günümüzdeki askeri disiplinin temel alt yapısını oluşturan orduya piyade asker yetiştiren ilim yuvası.
osmanlı'da saray kültürü olarak görülen eşcinselliğin, en yaygın olduğu askeri sınıf.
osmanlı'nın çöküşünü hızlandırma konusunda avrupa'yı geçmişlerdir.
Sonunda ocak varsa hayır gelmez.
ortadan kaldırılması sırasında ölen binlerce insana üzülsek mi sevinsek mi ortada kalıyor insan. kurunun da yaşın da güzel yandığı bir hadisedir, ortadan kaldırılması.
1826 yılında vuku bulan vaka-ı hayriye olayı ile hazin bir şekilde ortadan kaldırılan lakin günümüzde chp tarafından tekrar canlandırılmaya çalışılan askeri kurum. "devleti ben kurdum istediğim haltı yerim" felsefesi ile hareket ettiği için "devleti sen kurdun ama eline silahı da ben verdim" diyen bir halk nezdinde itibar görememektedir.
padişahı bile korkutacak derecede güçlüdür bu dayılar. öyle ki padişah az cülus verdiyse tahtı tehlikededir her an inebilir ordan.
ocağın kaldırılmasını savunan genç osman'ı boğarak öldürmüşlerdir. düşünceleriyle ve yapacaklarıyla tarihe adını altın harflerle yazdırmaya aday olan padişah bu ocak yüzünden genç yaşta hayatını kaybetmiştir.
bizim ev. ananı avradını bi tane kız yok.
Yeniçeri, Osmanlı Devleti'nde askeri bir sınıftır. Yeniçeriler, Padişah'a bağlı Kapıkulu Ocakları'nın piyade kısmıdır. Yeniçeriler, Osmanlı Devleti'nin sınırlarında yaşayan yunan, sırp, arnavut gibi hristiyan topluluklarından toplanan yetim çocuklardan oluşmuştur. Padişahın çevresinde bulunan yaya askerlerdir. Üç ayda bir ülufe adı verilen bir maaş alırlar savaşa gittiklerindeyse sefer bahşişi alırlardı. II.Mehmetten itibaren Cülus Bahşişi Almak Gelenek olmuştu. Devletin ilk yüzyıllarında yararlı olan bu sistem, daha sonra bozulması ile değişik sorunları birlikte getirdi. Yeniçeri ocağı II. Mahmud tarafından 1826 yılında kaldırılmıştır.
Türk devletlerinde askeri darbe geleneğini ilk başlatan kurum. (bkz: tu kaka)