bugün

yeniçeri ocağı nın kaldırılması

bu ocağın kaldırılmasının altında farklı sebepler yatmaktadır.
yeniçeri ocağı hacı bektaş-ı veli tarafından türkmen kültürü ile yetiştirilen devşirmelerden oluşmaktaydı, bu ocakta ciddi anlamda türkmen motifleri bulunmuş ve bektaşi kültürü esintileri görülmekteydi. hatta mehter marşlarında bektaşi dualar görülür ve türkçe alevilerin de kullandığı bir çok motif vardır bunlardan biri de gülbang çekmeleridir.

fatih'ten sonra başlayan anadolu türkmenlerine karşı gelişen ve büyüyen osmanlı tavrı vardır; bu tavır türklerin osmanlı yönetimine karşı diğer beyliklerle birleşip özünü korumak amacıyla isyan edeceği korkusu ve yavuz sultan selim döneminde halifeliğin alınması ile başlayan alevi, bektaşi, türk gelenek ve görenekleri karşıtı yapının ürünüdür. bu yüzden fatih'ten sonraki padişahların hemen hemen hepsi yeniçeri ocağı ile zıtlaşmış ve sorunlar yaşamıştır, özellikle padişah seçimlerine karışan yeniçeriler daha çok anadolu halkıyla özdeşleşen kişileri istemiş ve bu kanuni döneminde yaşanan şehzade mustafa olayından sonra yapılamayan bir şey olmuştur. ayrıca yeniçeri ocağının başına fatih'e kadar yayabaşı denilen türk komutanlar getirilmekteydi.
yeniçeri ocağı'nın kaldırılmasının ve karalanmasının temelinde bunlar yatar.

yeniçeriler 1826'da kıyımdan geçirilmiş ve hemen sonrasında alevi-bektaşi inancına yasak konulmuştur nasıl bir tesadüf ise.