bugün

karşı tarafın anlayacağı dilden, uygun kelimelerle, uygun bir konuşma tarzıyla yapılan, karşı tarafın iyi anlamda düzelmesi fikrini barındıran eleştiri türü.
eleştirilen kişiye bişeyler katmak,kendisini geliştirmesi amaç güdülmüş, iyi niyetle yapılan eleştiri
yapılan hatadan ders alınmasını sağlayan ve kırıcı eleştiri gibi gerçeği merkeze alan eleştiri türü. kırıcı eleştiriyle kaybedilme olasılığı yüksek olan özgüven ve heyecanı muhafaza ederek, üstüne üstlük devam etmeyi sağlayan eleştiri.
'eleştiri' kelimesinin anlamı tdk büyük türkçe sözlükten aynen alıntıdır:

--spoiler--
bir insanı, bir eseri, bir konuyu doğru ve yanlış yanlarını bulup göstermek amacıyla inceleme işi, tenkit: "fırkacılık, karşıya sövüp saymadan çamur atmadan çok önce hatta karşıyı eleştiriden önce, kendi ilke ve amaçlarını, uygulama yöntemlerini anlatmak olmalıydı." -t. buğra.
--spoiler--

eleştirilen insanın, eserin veya konunun iyi yönde -veya sizin istediğiniz yönde- gelişmesini, değişmesini istiyorsanız eğer; olumlu bir bakış açısıyla eleştirmelisiniz söz konusu insanı, eseri veya konuyu.

bu şekilde yapılan eleştiri, yapıcı eleştiri oluyor işte.

her zaman olmasa da tatlı dil yılanı çoğu zaman deliğinden çıkarıyor ve o tatlı dilin sahibi, eleştirdiği insanda büyük bir saygı da uyandırmış oluyor aynı zamanda.
bir konuya radikal bir girişle başlamak yapıcı eleştiri zannedilir hep. oysa burada kişi kendini ele verebilir. şöyle ki,bir olayı,kişiyi haklı ve başarılı olduğu hiçbir konuda savunmayan,destek vermeyen,hatta görmezden gelen yazar,eğer hatalı bulduğu her mevzuda ganimet bulmuş gibi muhatap aldığı kişiyi sertçe yüklenir ve karşı tarafta güzelliğe dair hiçbir vasıf yokmuş gibi bizlere sunarsa,bu yapılan salt,faydasız bir eleştiridir,yapıcı eleştiri olmaktan beridir.

eleştiri üzerinden ilerlersek,yaralı birinin başında ağlayıp,kuru gevezelik etmek meziyet midir? bu pozitif öneri sunmayan harekete,fikre faydalı bir eleştiri denilebilir mi?
yapılması gereken,zararlı ve işlevsiz davranılar yerine, yol gösterici işlere ön ayak olabilmektir. ancak bu sayede münekkid önemsenir,saygı görür ve samimiyetine güvenilebilir.

kısacası,sürekli mevcud hali eleştirip,samimi ve yapıcı olmayan eleştirilerle ömrünü tüketen yazarlar, geleceğe yönelik bir faydalı mum yakamadan,kavga mirası ve kültürü bırakmış bir şekilde, şu fani alemden göçmüş,gitmiş olacaklardır.*
olumsuz bir eleştiriyi karşı tarafı harekete geçirebilecek, yanlışını düzeltebilecek hale sokarak dile getirmeye denir.
yapıcı eleştiri yapmak yerine iğneleme yapmayı zevkli bulan insanlarımız yapıcılıktan daima yoksun kalacak olanlardır.
yapıcı eleştirilerle karşıdaki kişiye " aha açığını yakaladım" demek yerine " bir dahaki sefere bu şu şekilde yaparsan sanki daha mı güzel olacak ne? " demek her zaman için daha sevimli bulunacaktır.
bugün görülebilecek olandır.

yapıcı eleştirmek karşı tarafın hatalarını hakaret etmeden göstermek , karşı tarafa anlatmaktır.

söylemek isterim ki nickinde eleştiri kelimesi bulunan bir şahıs dahi bunu yapmadı. bunun yerine format dışı entryler girip hakaret etmeyi seçti. iftira dahi attı.

bu gece umarım yapıcı bir eleştiri görürüz. sabırsızlıkla bekliyorum.

edit : ulan adama bak. ahahhaa. yaptığım göndermeyi anlaması 10 dakikasını anladı. sonra dönüp nickine baktı veee eksiledi.
Saygı kuralları ve kişilik haklarını çiğnemeden, adaplı, usûllü eleştiri şeklidir.
insana yakışandır.
Eğer bir eleştiri gerçekten yapıcı ise bunu hisseder ve alınmazsınız.
Ama eğer karşıdaki sırf kendi egolarını tatmin etmek, birine büyüklük yapmak amacı güdüyor ise bunu hissedersiniz ve eleştirilere karşı çıkarsınız.
Burada eleştirenin " senin iyiliğin için söylüyorum " gibi kisvelere bürünüp bürünmediği de önemli.
Yapıcı eleştiri yapmak isteyen insan böyle şeyler söylememeli.
Eleştirdiği kişi hakkında olabildiği kadar objektif olmalı yine kararı karşıdakine bırakmalı bence.
Birinin öğüdünden ise kendi farkındalığınız her zaman daha iyidir.
Yapıcı eleştiren insan da karşıdakine farkettirmeden, dayatmadan ve kırmadan bir farkındalık yarattırma amacı güden insandır.