bugün

kağıt üzerinde bağımsız gözüküp aslında başka bir ülkeye askeri, siyasi ve ekonomik bağlı bir devlettir. bunlara en iyi örnek zamanında varşova paktına üye olmuş ülkelerdir. polonya ,doğu almanya, macaristan, romanya ,bulgaristan,arnavutluk ve çekoslovakya geçmişte bunlara birer örnektir. en güncel örneklerden birisi ise ırak'tır. görünürde bağımsız olsa da halen abd'nın güdümündedir.
özgür görünümlü sömürge ülkeleridir. bu ülkelerin toplumlarının özgür iradeleri de yoktur. psikolojik harekatlar sonrasında halk genellikle kendi düşünceleri sandıkları başkalarının düşüncelerini paylaşır ve savunurlar.
sayıları sanılandan çok daha fazla olan devlet modelidir. Bir çoğu vatandaşlarının fenasına gider diye açıklanmaz.
Arnavutluk ve Yugoslavya balkanlarda Sovyet uydusu olmayan ülkelerdendi. dolayısıyla ilk entry de arnavutluğun olmaması gerek.
eğer bir gün kurulursa tam sözlük anlamı olacaktır.
(bkz: kürdistan)
Kağıt üzerinde bağımsız olmakla birlikte kendinden askerî, siyasi ya da ekonomik açıdan daha güçlü bir ülkenin güdümünde olan ülkeye siyaset biliminde verilen ad.

Çoğunlukla Varşova Paktı 'na üye Doğu Avrupa ülkelerinin Sovyetler Birliği 'ne bağımlılıklarını nitelemek için başvurulan terim, 1975-2005 arasında Hariri Suikastı 'ndan sonra Suriye 'nin uluslararası baskılara dayanamayarak askerlerini çekmesine kadar bu ülkenin güdümünde olan Lübnan için de kullanılmıştır.

Terim zaman zaman esasen başka anlamlara gelen kukla devlet, yeni sömürge , protektora ya da manda ile karıştırılarak da kullanılagelmiştir.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Uydu_devlet
amerika tam bu tanıma uyduruyor.

reyis sayesinde bu gööya süper güç artık bizim uydumuz konumundadır.