bugün

(bkz: ost-berlin)
(bkz: good bye lenin)
bati * ya gecen her turistin gumrugun 100 metre uzagindan fuck off dedigi yerdir. daha dogrusu yerdi.
soğuk savaş'ta sosyalist bloğun batıya karşı felsefi açıdan yani fikren ayakta kalmasını sağlamıştır, çöküşü sosyalizmin de çökmesine sebep olmuştur.

sosyalist ülkeler içindeki en müreffeh olanıydı aynı zamanda. doğu berlin belkide moskova ile birlikte en değerli sosyalist şehirdi.

batı almanya ile olan sınırı adeta bir etten duvardı. binlerce asker bu uzun sınır boyunca devamlı nöbet beklerdi. (bkz: doğu alman sınır sistemi)

ayrıyeten meşhur berlin duvarı bu türden bir sınırdı.
insanların aklına hep şu soru gelir neden berlin duvarı gibi aşılması çok zor bir engeli aşıp batı berlin'e kaçılmaya çalışılmıştır, zira kilometrelerce devam eden normal batı ve doğu alman sınırı vardır. neden oradan kaçılmamıştır.

çünkü sanılanın aksine yukarda da dediğimiz gibi bu normal sınır da aynı şekilde berlin duvarı gibi korunaklıdır. bizim bulgaristan'la, suriye'yle olan sınırımız gibi değil.

her türlü kötülemelere rağmen doğu almanya bu devletin bir zamanlar vatandaşı olan insanlarca özlemle anılmaktadır.
bu özleme ostalgie denilmektedir. nostalji gibi ost almanca doğu demektir.
(bkz: Deutsche Demokratische Republik)

sovyetlerin almanyadan çekilmemesi ve amerikayla uzlaşmaya yanaşmaması sonucu kurulan garip, kısa ömürlü devlet.3 ekim 1990'da federal almanya ile birleşerek tarihe karışmıştır. Günümüzde berlin'e gelen turistleri eglendirmek için kullanılır.dogu almayanın trafik ışıklarıyla ve tek arabası olan trabi ile bol bol dalga geçerler. bir de berlin duvarından kalan taş parçaları fahiş fiyatlara turistlere satılır.
bertold brecht'in, anna seghers'in ve daha birçok dünyaca ünlü, hayata çok değerli şeyler katmış aydının memleketidir. sscb desteğiyle kurulmuştur ancak sovyetlerde revizyonistler başa geçene kadar özgür bir ülke olarak yaşamıştır. tek bir arabası olması bu memleketin değerinden birşey kaybettirmez ki hatırlatırım oldukça gelişmiş bir toplu taşıma sistemine sahipti bu ülke. bugün almanyanın birçok şehrinde doğu almanyada kullanılan türden trafik ışıkları kullanılmaktadır. mesela hamburg şehrinde bu trafik sistemi milliyetçilerin iktidarda olduğu dönemde kullanılmaya başlanmıştır. dalga geçilmekten ziyade mantıklı ve kullanışlı bulunan bir sistemdir.
sovyet güdümlü doğu almanya rejimi de 1989'da yıkılana kadar (bkz: stalinist) bir çizgi izlemiştir.
(bkz: doğu alman bayan gülle takımı)
eskiden türk milli futbol takımının en rahat maçlarını çıkardığı alman ülkesi.

batı almanya'yı yenmişçesine sevinirmişiz o zamanlar.
bitisinin 20. senesini dolduran eski komunist devlet.
rahmetli doğu almanya, olimpiyat oyunlarının en iyi katılımcılarından biriydi. 1949-1990 yılları arasında yaşayan bu ülke, 1952-1988 arasında sadece 10 olimpiyata katılmasına rağmen; 153 altın, 129 gümüş, 127 bronz yani toplamda 409 madalya halâ dünyanın en başarılı 9. ülkesi konumundadır.
para birimi doğu almanya markı'dır
5,10,20,50,100,200 ve 500'lük banknotları vardır.
ama 200 ve 500'lük küpürler çok nadir kullanılmıştır.
1949 yılında 2.dünya savaşı sonrası kurulmuştur. sosyalist bir devletti. tuhaf olan şudur ki kurulduktan kısa bir süre sonra s.s.c.b. tarafından batı almanya ile birleştirilmesi önerilmiştir ancak bu öneri amerika'nın karşı durması sonucu reddedilmiştir. bu birleşme ancak 1990 yılında gerçekleşmiştir.
sovyetlerin intikam şeklidir. almanyanın gelişmeyen tarafıdır.
bir doğu almanya cezaevinde üç mahküm tutuklanmalarını anlatıyorlar:

birincisi: işe hep beş dakika erken gelirdim. ajan olabileceğim iddiasıyla tutuklandım.
ikincisi: ben de işe hep beş dakika geç gelirdim. sabotaj planladığım iddiasıyla tutukladılar.
üçüncüsü: bense hep tam vaktinde gelirdim. bu sayede batı alman malı saat taktığımı farkettiler.
sovyet rusyanın "bizden bile daha sıkı komünist" diye nitelendirdiği müteveffa ülke.
2010 yılında yapılan anketlere göre bölgede yaşayanların geri gelmesini istediği ülkedir.
sovyetlerin almanya'daki işgal bölgesinde kurduğu devlettir. resmi adı alman demokratik cumhuriyeti'dir. bu devletin kurulduğunun ilanından hemen sonra itilaf devletleri de durmamış, kendi işgal bölgelerinde batı almanya'yı, yani almanya federal cumhuriyeti'ni kurmuşlardır. doğu almanya'da çok sert şartlar olduğu, komünizm gereğinden bile daha sıkı uygulandığı için buradan kaçmak isteyenler batı almanya kontrolündeki batı berlin'e gitmek istemiştir, ancak çok fazla kişi batı berlin'e gitmeye başlayınca doğu almanya kaçmaları önlemek amacıyla ünlü berlin duvarı'nı bir gecede inşa etmiştir. 1990'da batı almanya ile birleşince bu duvar yıkılmıştır.
görsel
Spor müsabakalarında güç yettirebildiğimiz almanyaydı dursa iyiydi.
doğu berlin.

görsel
görsel
Doğu alman kolası. Berlin'deki ddr müzesindedir.

görsel
görsel
görsel