bugün

kendini akıllı ve bilgili sanan kimse.
söz meclisten dışarı.
ayrıca gereksiz yere bilgiçlik taslayıp,saçma sapan bilgilerle kafa skmeyi seven kimselerede denir.
Akıllı olmanın bedeli.Ukalalık da bir bakıma bilgili olmanın dışa yansımasıdır.
Ancak "boş teneke çok ses çıkarır" diye bir söz de vardır.Bu da kendini akıllı sanan cahillere.
iğrenç insanlardır. bir şey bildiklerini zannederler ancak aslında dedikleri bir hiçten ibarettir.
bir de bunun ukala dümbeleği derecesinde olanları vardır ki buna şarkı bile yapılmıştır. *
bazı insanlara cok yakısır,bazılarında ise o kadar yamalı durur ki cevresinde pek ciddiye alınan biri olmazlar.genelde basarılı bir kariyere sahipseniz ve iyi bir ekonomik durumunuz varsa size ukala degil,özgüveni yüksek biri diyeceklerdir.halbuki baya baya bir ukalalık vardır;yuruyusunuzde,konuşmanızda,sigara içişinizde,bakışlarınızda...
(bkz: okan bayülgen)
pimpof gibi salaklara verilen sıfat-isim.
(bkz: şükela)*
(bkz: ukala dümbeleği)
son derece kavram kargaşasına yol açabilen sıfat. Ukala dendiğinde akla, bilgisini ispatlamak isteyen kişi gelmelidir. Çünkü gerçekten bilgi sahibi olup bunu paylaşmak isteyen ukala değildir. Öyle gibi gösterilse de.. Fakat bazen "ben de bilirim ne olmuş" kompleksi güden insanlar karşılarında olmak istedikleri gibi bilgi sahibi birini görünce "ukala" sıfatını yapıştırabilirler. Halbuki her konuda bilgi sahibi olmak zaten neredeyse mümkün değildir. (bkz: Her şeyi sidik yarışına çevirmek)
insanlarca 'hükela' ya çevrilebilmiş zavallı kelime.
tanımlamak için kullanılan türkçe kökenli bir sözcüğün bulunmadığı durum. ukala sözcüğü, arapça'dan dilimize yerlerşmiştir ve ukala yerine şu anda türkçe konuşurken kullanılabilecek diğer kelime de ingilizce'den aynen aktarılmış "snop" tur. türkler arasında ukala bulunmayacağı mı düşünülmüştür, yoksa öztürkçe kullanmamak başlıbaşına bir ukalalık addedilip kullandığı dili eski türkçe etkisinden arındırmadan konuşanlar "ukala", batı kökenli kelimeleri türkçe içine yedirenlerse "snob" mu olmaktadır buna bir cevap bulmak pek de kolay olmayacaktır. türkçe karşılık olarak tdk ancak "bilgiçlik taslayan" ifadesi koyabilmiştir ki bu da bir sözcük değildir; olsa olsa kelimenin anlamının açıklamasıdır. ukala sıfatının bana göre en ilgi çekici tarafıysa, bu sıfatın kişinin kendisini tanımlarken kullanabileceği bir sıfat olmamasına karşın bir başka kişiyi tanımlarken pervasızca başvurabildiği bir sıfat olmasıdır. bundan ötürü de isteyen istediği zaman istediği kişi hakkında * istediği kadar ukala yakıştırması yapabilir; ne de olsa ne ukalalığın bir ölçüsü vardır ne de ukalalık kavramı objektif bir kriteri ifade eder.
boyle biri yok.
akıl ile aynı kökten gelen kelime.
Burnu kaf dağına ulaşan,kendinin beğenmiş,herkesin ona hayran olduğunu düşünen çok bilmişlik taslayan mahluk.
nedendir bilmiyorum sempati duyduğum insanda ki özellik.
hoşuma gidiyor. konuşsun anlatsın abarta abarta, ha bizde dinleyelim, şaşalım, arada bi tebesüm edelim. sanki hiç ukala değilmişcesine. ukala olan insanın zeki olduğunu düşünmeden edemiyorum.
ARAPÇADAN DiLiMiZE GEÇMiŞ AMA BU DiLDE VE PEK ÇOK OSMANLICA METiNDE "AKILLILAR" DEMEK.
bildikleri dahilinde sınırlı sorumlu olamayacak insan türü. bu bağlamda gayet net olarak konuşsun ya da sonsuza kadar sussun.
kişinin yerine göre ukala olmasıdır.
su bazlı, yanmaz yapışmaz kişisidir. kendine bulaşanları, kendi bulaştıklarını sabunla karşılaşmış yağ tabakası gibi atıverir.
kendini beğenmiş,her lafa atlayan,insanları sözde aklıyla ezmeye çalışan ezik insandır.
kendini aşırı beğenen, kendini övmeyi seven insan.. bir üst seviyesi için (bkz: narsist)
En ilginç yanları, ne kadar komik duruma düştüğünü bilmemeleridir..
(bkz: okan bayülgen)