bugün

Türk ve Yunan halkı, yılların getirdiği komşuluk ilişkileri neticesinde birbirinden mutfak, sanat ve kültür anlamında fazlasıyla etkilenmiştir. Özellikle Osmanlı Devleti’nin çokkültürlü yapısı sebebiyle Türkler ve Yunanlar birlikte yaşadıkları için birçok yemeği paylaşmış ve ortaya zengin bir mutfak çıkmıştır. Bugün hâlâ hepimizin evinde bu yemekler pişmekte, “bu Yunan cacığı, bu Türk baklavası” tartışmaları sürmektedir. Bu kadar iç içe geçmiş iki toplumun ortak lezzetlere sahip olması ve bazen kavgaların çıkmasını da artık yadırgamıyoruz.

Yunan adalarına karşı sofra kurabileceğimiz yakınlıktayken, ortak yemeklerden bahsetmemek elde değil. Komşumuz Yunanistan ile yemeklerimizin birçok ortak özelliği bulunuyor. Rakı – balık kültürümüz bile neredeyse aynı. Bizdeki rakı onlarda ouzo olarak biliniyor. Rakıya göre daha yumuşak içimli ve alkol oranı düşük, tatlımsı bir anasonlu içki. Yanında servis edilen mezelerimiz de neredeyse aynıdır. Durum içeceklerde böyleyken yemeklerde de pek farkı değil tabii ki. Gelin Yunanlarla neleri paylaştığımıza bir bakalım.

https://gastromanya.com/turk-yunan-ortak-yemekleri/

görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
(img:#20381930)
(img:#20381931)
(img:#20381932)

Yunan mutfağından bizim kültürümüzde pek olmayan domuz etini çıkartırsanız ve kalan menüye bol köpüklü bir ayran eklerseniz elinizde iki ülkelik bir yemek listesi var demektir.

'Denizden babam çıksa yerim' sözünün müessiri Ege Denizi'nin iki kulaçlık mesafesinden ötürü Türk ve Yunan mutfakları aynı genetik mirasa sahiptir, aynı tatlarla bezenmiştir. Bir de Osmanlı imparatorluğu'nun en şaşalı olduğu dönemde Balkan mutfağının, Arap mutfağından bile etkilendiğini düşünürsek bu gayet normal.

Tabii bu konuda bol tuzlu tartışmalar da yok değil. iki ülke, bir kıta sahanlığı bir de ülke yemekleri konusunda dünyanın sonuna kadar anlaşamayacak gibi duruyor.

Bizce Türkler ve Yunanlar sokakta küs, dışarıda dost, mutfakta kuzen.

https://yemek.com/turk-yunan-yemekleri/

http://www.yoldasin.com/4...-yunan-ortak-yemekleri-2/
Yunanların sahiplenmesinin bir nedeni var ve bence haklılar.

Sadede geleyim ...

Sen türk kardeş... Orta asyadan kalkıp gelmişin anadoluya. Anadoluda ise hali hazirda en çok rum ve ermeni topluluğu yaşıyor malum. Kendilerine has yemekleri falan var. Bu bir ...

ikincisi ...

Osmanlı zamanında ege bölgesinde eski rumlar ile türkler ortak yaşıyordu. Kaynaştılar. Veee rumların yemekleri türklerin sofralarına yavaştan yavaştan geçiş yaptı. Kültür aktarımı yani. Okeyyy.

Sonra yaşaya yaşaya kaynaşa kaynaşa neredeyse yemekler bir oldu.

Hayır yani Sen orta asyadan dolma mı getirdin, musakka mı getirdin, baklava mı getirdin. Getirdiğin de kısır döngü yemekler yani. Çokta çeşit değil.

Kalkmış bide bunlar benim yemeklerime sahipleniyor diyorsun.

Ayıp ayıp. Tarihi gerçekler apacık ortada. Cık cık cık ...