bugün

eminon'de bulunan saray. fatih sultan mehmet yaptirmis ve o zamandan osmanli doneminin yikilisina kadar devletin merkezi olmustur. her ne kadar bazi padisahlar millet fukaraliktan kivranirken saraylar yaptirip bir sure orada ikamet etmislerse de topkapi sarayi haremiyle, divaniyla hep merkez olma unvanini korumustur.

topkapi sarayi osmanlı devleti'nin yikilisini hazirlamistir. harem bolumunde bir sure gonullu tercuman olarak calisirken inceleme firsati bulmustum. boylesi bir zevk ve sefa gormedim, duymadim. altin musluklar, taslar, hamamlar. sicak ve soguk yuzme havuzlari. sadece padisah icin eglence geceleri duzenlenen bir oda. yuzlerce cariye icin odalar ve bunlar padisahin mali sayiliyor. fatih sultan mehmet'in nikahli esinin olmamis olmasi ise durumu aslinda net bir sekilde ortaya koyuyor.

orayi inceleme firsati bulduktan sonra buna gercekten kanaat getirdim: osmanli devletinin yikilisi topkapi sarayi'nin insasiyla baslamistir. yazik olmustur.
kaşıkçı elması'nın da hazine bölümünde sergilendiği eski saray, yeni müzedir..
http://www.360tr.com/topkapi/index.htm
insanlar ve toplumlar büyüdükçe sade ve mütevazıdır fikrimi pekiştiren saray. osmanlı'nın en şaşaalı döneminde bu denli akçakgönüllü, zarif bir saray yaptırması büyüklüğüne güvenin göstergesidir. ne denli görkemli olduğunu diğerlerinin gözüne sokarak göstermenin gerekmediğinin kanıtıdır. sadece mimarisiyle değil içindeki kutsal emanetler bölümüyle ayrıca çok kıymetlidir.
şimdi kuytularında ne rezillikler yatar onu bile bilememekteyiz o ayrı: çürümeye yüz tutmuş halılar, belki çalınıp yerine sahtesi konmuş kıymetli mücevherler, bakımsızlıktan küf kokan eserler. bu da tarihimize vefasızlığımızın göstergesidir zannımca.
içerisinde bir tarihin yattığı saraydır..ihtişamla mütevaziliği iç içe görmek mümkündür..geçmişe yolculuk yapmak bu olsa gerek..
dönem itibariyle müze müdürlüğünü prof. dr. ilber ortaylı yapmaktadır.
george w. bushun türkiye'ye geldiğinde hayran kaldığı ve neden hükümet konağı olarak kullanılmadığını sorduğu heybetli saraydır.
edit: soran george w bush, registerlater değil.*
günümüze kadar korunan en eski ve en geniş saraydır. 700.000 metrekare araziye sahiptir.
Öğrenci kimliğini gösteren öğrencilerin gişelerden ücretsiz bilet tedarik edebilecekleri saraydır.
her ayın ilk salısı ücretsiz olarak gezilebilen müze. * *
içinde every way that i can isimli eurovisiion şarkımızın klibinin çekildiği tarihi yarımada sarayıdır..

ayrıca bu sene alacağım "IST1001 istanbul" dersi çerçevesinde (diğer istanbul sarayları) gibi ziyarete açık olmadığı gün ilber Ortaylı eşliğinde bir kez daha gezeceğim saraydır.. girişe açık olmayan yerlere de şöyle bir göz atılacağına dair söylentiler vardır.. merakla beklemekteyimdir.. gezilerden bir gün önce meraklısı vardır belki diyerek bir duyuruda bulunacağımdır..
benim en çok etkilendiğim osmanlı mimarisi . aynı zamanda world of wonders kopyalayıp tatil köyü yapmıştırr (bkz: world of wonders)
15-19 yy. yüzyıllar arasında osmanlı imp. nun merkezinde bulunan topkapı sarayı, labirentleriyle boğaz, haliç ve marmara denizi nin sularının karıştığı noktada bir kara parçası olarak yer alıyor.
http://www.topkapisarayi.gov.tr/
giriş yetişkinler için 10 ytl, öğrenciler için bedavadır. harem bölümünü gezmek için bir 10 ytl daha vermek gerekir* ve belli saatlerde grup halinde, rehber eşliğinde gezilir bu sarayın meşhur bölümü. sarayı gezmekten yorulduğunuz zaman, içindeki konyalı restaurantta yemek yiyebilir veya muhteşem manzaralı cafesinde birşeyler içip soluklanabilirsiniz.
her ayın ilk salı günü gezmenin ücretsiz olduğunu öğrendiğim ,önümüzdeki ay gidilmesi gereken,zira en az on kez gittiğim saray..
ilber ortaylı'nın müdürlüğünü yaptığı, içine girince insanın "vay amuga koyyim" demekten kendini alamadıgı, özellikle hazine ve silah bolumunun gezilmesi gereken osmanlı sarayı.
Gezilip görülmesi gerek yerler listesinin en başında gelen saray.içinde yirmidört saat müezzinler tarafından (bkz: Kuran-ı Kerim) okunmaktadır. (bkz: Saray) çok güzel bir yerdedir ayrıca.
bedri rahmi'nin tabiriyle "dev memesinden devleri emziren felsefenin simgesidir" topkapı.
topkapı da böyle bir saray yok.
(bkz: bu işte bir iş var)
bahcesinden tren gecen ilk saray olmakla beraber gulhane isimli bahcesinde ise seksenlerde halk konserleri verilen lunapark acilan emsali olmayan ilk saraydir.
osmanlı mimarisi, yerleşim planı, osmanlı süsleme ve el sanatları hakkında bize ayrıntılı bilgi verebilecek saray. hayran bırakacak güzellikte, insanın oradan ayrılmasının bile üzülmeye yettiği ecdadımız eseri.
(bkz: kaşıkçı elması)
osmanlıdan miras eserlerin sadece % 10'unun sergilenebildiği saray. kalan % 90 lık kesim depolarda çürümeden bakalım ne zaman gün ışığına çıkarılacak hep birlikte izliyoruz sayın seyirciler.

(bkz: tarihine sahip çıkmayan ülke)
Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan saray. I. Abdülmecit zamanına kadar, imparatorluğun merkezi olmuştur. Daha sonra ise, Dolmabahçe, Yıldız, Beylerbeyi gibi saraylarının yapımıyla birlikte hükümet erkânı ve padişah da yavaş yavaş bu saraylara göç etmiştir. Bir kaç ilginç detay:
-Saray yapılmadan önce, şimdiki arazide Bizans Sarayı yer almaktaydı, fakat fetihle birlikte bu saray yıkılıp Topkapı Sarayı inşa edilmiştir. Bu eski sarayın izleriyse, hala daha varlığını sürdürmektedir.
-Binalar birbirinden ayrı ve tek katlıdır. Birbirinden ayrı olmaları, Osmanlıların o zaman hala tam olarak kopamadıkları Yörük geleneğinden olabilir. Sarayın tek kat olmasıysa, yamulmuyorsam, o zamanki inanış gereği binaların, camilerden yüksek olamayacağındandır. Aksi takdirde, bu bir kibir ve şirk sayılırdı.
-Harem odasının altında gizli bir geçitten, istanbul'un yedi tepesine giden yer altı geçitleri olduğu söylenir.
-Fatih Sultan Mehmet'in yaptırdığı orjinal saraya, daha sonra da eklemeler olmuş, saray şimdiki halini, I. Abdülmecit zamanında almıştır.
-Etrafını çeviren surlar, yaklaşık 5 km'lik bir alanı ihtiva etmektedir.