bugün

zekasızlığın alameti olan durum.
sansli kisinin kendisini ovdugu durum.
yenilen kisi-olum cok ballisin
yenen kisi-ne alakasi var zeka olum bu.oyunu bileceksin.
(bkz: közübitmişnargile)
breh breh birde bu oyunda kimse beni yenemez diyen insanlardır kendileri.ulan nasıl olacak bu iş ..zar senin aleyhine daha kötü geldiğinde yenildin demektir.
(bkz: tavlada kaybetmeyen türkler)
bir çok vatandaşımızın en başarılı olduğu alanın tavla olduğunu hesaba katarak kendilerine dolaylı olarak zeki yakıştırması yapmaya aracı kılmak aracıyla ortaya çıkmış söz öbeği...
oyunların tamamı gibi tavla da zeka oyunudur. bazı oyunlar da şans zekanın ötesinde işe yarar tavla da çoğu zaman bu kategoriye girer.
tavladan çakmayan, zar attıktan sonra gelen sayıyı yarım saatte sayan zekanın ürünüdür. sadece tavlada şans faktörü vardır. fakat zeka oyunudur.
tavlayı iyi oynayamayan bir şahsın actıgı düşünülen bir başlık.allah acısındır.herşey zamanla olacaktır.tavlanın sans oyunu oldugu bir gerçektir fakat bu degildir ki tavla zeka oyunu degildir.aksini düşünen arkadaşların allah yardımcısı olsundur.
üniversite tavlasından yola çıkarsak evettir tavla "bir yere kadar" zeka oyunudur. ama şans faktörünün de en fazla olduğu oyunlardan birisi olduğu da unutulmamalıdır. yani tavlayı "zeka oyunu" ya da "şans oyunu" diye ayırmak komiktir.
(bkz: damayı santrançla karşılaştırmak)
zarın olduğu her oyunda elbette şans faktörü devrededir. Ama tavla aynı zamanda zeka oyunudur. çünkü strateji vardır. sıradan bir oyuncu pek farkında olmasa da onun yerine aynı zarlarla usta bir oyuncu oynamıs olsa, o oyunu kuvvetle muhtemel daha iyi bir netice ile sonlandırır. **...

usta bir oyuncu ilk olarak her zarın toplamda atılabilme ihtimalini bilir. Bu illa matematiksel olarak bilmesi anlamına gelmez tabiki...

misal usta oyuncu "beş iki" attı ve tek pulunu kacmak en iyi oyun diyelim..
5 i oynadı , rakibin kendini tehdit eden pulu 9 hane ilerde. 2 yi içerden oynamak daha mantıklıdır**. yani oyuncu vurulabilme ihtimalini 9 a bırakır, 7 ye degil.. basit bir matematik hesabı ile.. iki zarın toplamının:
7 gelme ihtimali: 6 da birdir
9 gelme ihtimali: 9 da birdir

ikincisi gerekli yerlerde pul bırakmaktır.. bazen vurulmanın guvenli oyundan daha iyi olacagını bilmektir. vs daha cok sey sayılabilir.. elbetteki satrancın kıyısından gecemese de tavla da zeka oyunudur. aksini iddia eden de tavla bilmeyen kişilerdir.

tavlanın bir ileri boyutu vardır ki adı her ne kadar başka seyler cagrıştırsa da şiddetle herkese bu oyun tavsiye edilir.
(bkz: bir tavla oyunu olarak otuzbir)
(bkz: oyuna basladigi zarda 6-1 kapisini almayan adam)
tavlayı tombala sanmakla eşdeğerdir . gerçi tombala da zeka oyunu *
dörtbin küsür hamle oldugunu ve rakibin yapabileceği hamleleri hesaba katarak oynamak gerektiğini bilmek demektir. gelen zar şanstır ama o şansı değerlendirmek zeka ister.
salaklıktır! zira tavlayı iyi oynayabilmenin zekâ ile tamamen alakasız oluğunu savunan adam salaktır.

(bkz: anne ben ironi yaptım)
tavlanın sadece kahve köşelerinde oynan saçma bi oyun oluğunu düşünmeyenlerin düşüncesidir.
çok iyi attığı zarlarla, çok kötü oyunlar oynayan aptalları görmek, tavlanın zeka oyunu olduğunun kanıtıdır. aksi iddia ise; tavla oynamayı bile beceremeyecek kadar aptal adamın avuntusudur.
tavla oynamayı isteyipte beceremeyen kişi, satranç tahtasını görünce bomba ihbarı yapacak kişidir.* *