bugün

bi böcek türüdür.
dünyanın en dayanıklı hayvanı.
dayanıklılıklarının sırrı, uygunsuz ortamlarda kriptobiyoz adı verilen metabolik duruma geçip nerdeyse ölü halde varlıklarını sürdürebilmelerinde yatan canlı türü.

daha da dayanıklısı ama canlı olmayanı için (bkz: virüs)
5 toplu yok oluştan da sağ çıkan canlı türü.
(bkz: tardigrad)
Tardigrada , Alm. Bärtierchen, Fr. Tardigrades, ing. Tardigrades. Eklembacaklı hayvanların, ilkel-eklembacaklılar (Malacopoda) alt dalının bir sınıfı. Türleri tardigrat olarak bilinir. Denizlerde, tatlı sularda, rutûbetli kumlarda yosun ve likenlerin arasında yaşayan çeşitleri vardır. Mikroskobik eklembacaklılardır. Boyları toplu iğne başından daha büyük değildir. En küçükleri 0,1 mm boyundadır. En büyükleri 1mm’yi geçmez. Silindirik gövdeleri dört çift küt bacağa sâhiptir. Bir beyni, iki göz deliği ve sindirim kanalı vardır.

Tardigratların kalbi ve ciğerleri yoktur. Doğrudan doğruya derileriyle solunum yaparlar. Emici ağızlarıyle çoğunlukla bitkisel hücreleri emerler. Boyundan büyük işler başaran eklembacaklılardır. Tardigratı kaynatınız veya dondurunuz, yine yürümeye başlar. Kendisini yıllarca uykuya yatırabilir.



Tabiatta hayat mücâdelesi veren canlılar içinde en dayanıklısıdır. Laboratuvar denemelerinde helyum gazıyla -272°C’de dondurma ve +192°C’de ısıtılma işlemlerine 20 ay dayanmıştır. 92°C’de eter, alkol ve diğer zararlı kimyevî maddelerle bir hafta kaynatılmıştır. Fakat bir şey olmamıştır.

Normal ısı ve nem ortamına konulduğunda tardigratın tekrar ayağa kalkarak yürümeye başladığı gözlenmiştir. Bâzı tardigrat türleri, tozlu ve kuru bir müzede 120 yıl canlılık alâmeti göstermeden durduktan sonra tekrar canlanıp yürümeye başlamıştır. Bütün bunların izahını yapmak çok güçtür. Buna rağmen bilim adamları anabiyoz olayıyla bunu sathi olarak açıklamaktadır. (Bkz. Anabiyoz)

Bunlar anabiyoz durumunda kaynama ve donma noktasının altında hayatlarını sürdürebilirler. Halbuki aktif hayatlarında bu derecelerde çoktan ölürler. Tardigratlar insanlarda olmayan bâzı husûsiyetlere sâhiptir. Bu özellikler, bilim adamları tarafından henüz tam çözülmüş değildir. Baltık ve Kuzey Kanada’nın soğuk iklimleri, Japonya’nın suyun kaynama noktasından yüksek sıcak kükürtlü kaynakları tardigratlar için bir mesele değildir. Buralarda rahatça hayatlarını devam ettirirler. insan hayret etmektedir: Nasıl olur da bu küçücük canlı zor şartlarda kendini dış dünyâya kapatıp gizlenmiş (latent) halde canlı kalabiliyor?



Normal 18 aylık ömür seyrini 60 seneye çıkarabiliyor? Bunu her zaman değil de, meselâ çamurun veya kumun kuruduğu veya aşırı sıcak bir ortamla karşılaşınca yapıyor. Suyunu buharlaştırarak vücudu bir varil şeklini alıyor, canlılık faaliyetlerini mümkün olan en az seviyeye indirerek daha iyi şartlar bekliyor. Bilim adamları daha büyük organizmaları dondurup uzun sene sonra tekrar aktif hayâta döndürme çalışmaları yapmaktadır. Bu çalışmalarda tardigrat bâzı konuların aydınlatılmasında yardımcı olmaktadır.

Bu çalışmalarla ilgili problemler çözüldüğü zaman tıp büyük başarılar elde edecektir. Tardigratların cinsiyetleri de çözülmesi zor bir problemdir. Şimdiye kadar hiç kimse iki tardigratı çiftleşme hâlinde görememiştir. 400’e yakın tardigrat çeşidinin hepsinde erkek ve dişi bireyler vardır. Yumurtadan çıkan yavru tardigrad 50 mikron boyundadır. Antarktika ve tropik bölgelerin dışında, dünyânın her tarafında tardigratlara rastlanır. Kuru bir yosunun 1 gramında 22.000 adet tardigrat bulunabilmektedir.
kaynak: http://www.nedirvikipedi.com/canlilar/tardigrat.html
Öğrendiğime göre 10 yıl susuz yaşyabiliyor. ayrıca uzaydaki en yüksek radyasyon oranlarında bile banamisin demiyor. bununla beraber cok yüksek ısılara dayanıklı olduğunu biliyoruz. eh bu saydıklarımdan sonra 5 toplu yok oluştan nasıl kurtulduğuna şaşırmazsınız artık.
Her türlü ortamda yaşamayı başarabilen muhteşem canlı kendileri su ayısı olaraktan bilinmektedir.
yaşaya bildiği ortamlar ve hakkında genel bilgiler şöyledir:
targidradlar eksi 272 santigrat sıcaklıkta 90 derecede kaynar alkol de ve bilumum zararlı kimyasalda 172 derece sıcaklıkta uzay boşluğunda radyoaktif bölgelerde yaşaya bilmekte. Evet farkındayım şu ana kadar yazılanlar hayal ürünü gibi ama canlı bu ve bunları yapabiliyor peki bunu tam olarak nasıl yapıyor çalışma mantığı şöyle vücudunda bulunan suyun bir kısmını tehlike anında vücudundan atıp hücrelerinin etrafına yerleştiriyor böylece dayanıyormuş kontrollü uzay boşluğunda on gün dayanan bu hayvanın ömrü yada ne kadar yaşadığı bilinmiyor.
bir rivayete göre bilim adamları buldukları bir targidrat fosilini ki kendisi o zaman 120 yıllık fosilmiş müzede sergilemek için üzerine su döktüklerinde fosilin yoluna devam ettiğini yaşamını sürdürdüğünü görmüşler.

(yazım imla için peşin özür mobilden yazıyorum evde düzenleyeceğim)
Sempatik pozu için tıklayınız.

http://i.crackedcdn.com/p...ticle/6/3/5/36635.jpg?v=1
Mikroskobik bir canlıdir.
Çok uç sıcaklıklarda yaşayabiliyor olması diğer gezegenlerde benzer formlarda canlıların yaşayabilme ihtimalini güçlendirir.
Cosmos A Space Time Odyssey adlı belgeselde ilginç dedikodularına rastladığım canlıdır:
görsel
oyuncağını bile düşünmüşlerdir:
görsel
şanına site açılmıştır:
http://tardigrades.bio.unc.edu/
(bkz: su ayısı)

http://img-s1.onedio.com/...f08aa60d36b307541e58.webp

en önemli özelliği dayanıklılığıdır. o kadar dayanıklılardır ki uzay boşluğundaki vakum ortamında günlerce yaşayabilirler. kendisini dünya üzerinde uçuk sıcaklıklarda dondursanız ya da kaynatsanız bile orada da aylarca yaşarlar. bu canlıların bu kadar fazla dayanıklı olması ise bir ihtimal başka gezegenlerde herhangi bir canlı türü yaşamın oluşumu için gerekli ortam yelpazesini fazlasıyla genişletiyor.
Uzayda bile yaşama imkanı olan canlı. ismini Ruslar vermiş olabilir.

(bkz: leningrad)
(bkz: stalingrad)
Dünya üzerinde keşfedilmiş en dayanıklı canlı olan Tardigrad, vakumlu uzay ortamında 10 gün hayatta kalabilmektedir.
görsel
Çok sempatik, tatlı bir canlı türüdür.

Narin gözükselerde aşırı dayanıklılardır*

Çok tatlı bir şey lan*
Kaynar suda veya katı buzda yaşayabilen bir hayvan.

Soğuk uzay boşluğunda radyasyondan korunmasız halde gidiş geliş yapabilirler.
(bkz: su ayıları)
Uzay boşluğunda 10 gün gibi bir süre hayatta kalabiliyor. Boyu da yaklaşık 1mm.+272 dereceye ve -357 dereceye kadar dayanıyor. Radyasyondan bile korunabiliyor. Dünyanın en dayanıklı canlısı.

Saygılar tardik reyiz.
Beyni, iki gözü ve sindirim sistemi var olup kalp ve akciğerleri bulunmayan bir varlıktır. Kuru ortamlarda büzülerek dokularında bulunan suyu buharlaştırıp oksijen tüketimini neredeyse durduruyorlar. Bu kendini koruma evresinde insanoğluna zarar veren birçok şeyden neredeyse burnu bile kanamadan kurtulup, uygun ortamı bulunca normal yaşantısına geri dönüyor. Aşırı uçlardaki ortamlara da böyle uyum sağlıyor. yarı-ölü evreye geçiyorlar. Bu evrede metabolizma hızı neredeyse sıfırlanıyor. Vücutlarındaki su oranını çok çok alt seviyelere getirip (% 3lere) yarı-ölü moda geçiyorlar. Böylece yüksek sıcaklılardan, ölümcül soğuklardan hatta radyasyondan bile etkilenmiyorlar. Nemli bir ortama geçtiklerinde ise hiçbir değişim olmadan eski hallerine dönebiliyorlar.
vay amk resmen terminatör gibi bir canlı. ölümsüz.

http://www.hurriyet.com.t...namayacaksiniz-41312092?p

zayıf noktaları varmış.

http://www.hurriyet.com.t...-noktasi-bulundu-41421451
Star trek discovery'de görmüştüm, gerçek miymiş lan bu. tarihi muhteşem yüzyıldan öğrenmiş gibi cahil hissettim şu anda kendimi püü.
israil'in 11 Nisan 2019 tarihinde Ay'a gönderdiği Beresheet robotik uzay aracı, iniş sırasında kontrolden çıkarak Ay'a çakıldı. Bu, insanlığın uzay görevleri için üzücü bir haber olsa da, daha kritik bir problemi de beraberinde getirdi: Uzay aracı içinde, insan kültürüne ve toplumuna dair 30 milyon sayfaya karşılık gelen dijital kayıtlarına yanı sıra, bir de sıra dışı bir yolcu bulunuyordu: Dehidrasyona uğratılmış, yani susuz bırakılmış tardigradlar ("su ayıları") bulunuyordu. Hem de binlerce!

Tardigradlar, dayanıklılıklarıyla bilinen, sadece 0.05 ila 1.2 milimetre arasında boya sahip, adeta bir "süper-canlı"dır. Öyle ki, uzay şartlarında haftalarca bekletildikten sonra bile normal şartlara döndüklerinde hiçbir şey olmamış gibi üreme döngülerine devam edebilmektedirler. Bu hayvanların -200oC'den 149oC'ye kadar olan sıcaklıklarda hayatta kalabildiği bilinmektedir. Ayrıca vücutlarını sudan yoksun bırakarak fıçılama adı verilen bir sürece girebilirler ve bu halde 10 yıldan uzun bir süre boyunca rahatlıkla yaşamlarını sürdürebilirler.

bu canlılar belki de Dünya dışına saçtığımız ilk yaşam olma potansiyeline sahipler! Zaten tardigradların en başından bu göreve dahil edilme nedeni de bu: Yıllar sonra yapılacak deneylerde, bu araç içindeki deaktive haldeki tardigradlar canlandırılarak özelliklerine bakılabilir (veya ne kadar süre bu halde kalabildikleri daha iyi anlaşılabilir). Normalde bu canlılar en az 10 sene boyunca bu durumda kalıp, sonra normal yaşamlarına devam edebiliyorlar; ancak bilim insanları bundan çok daha uzun süreler boyunca da bu hayvanların yaşama döndürülebileceğini düşünüyorlar. Bu deneyin amacı da buna yönelik denekleri Ay'a göndermekti.

görsel