bugün

(bkz: godisnowhere)
god is nowhere or god is now here. *

yazarın seçimi; #15315641
allah rahmet elesin.
vicdanların ölmesini tanrı boyutuna genelleyen sözdür.
nietzsche nin bu ünlü sözü çokları tarafından yanlış anlaşılmıştır. nietzschede ki üstün insan tezi, derin eşitsizlik üzerine kurulu anti demokratik piramidal toplum anlayışına dayanmaktadır. Tanrı öldü düşünce şematiği tam da bu eşitlilik üzerine kuruludur. Yani Tanrı için herkes eşittir ve eşitlik kötüdür. eşitlik olursa eğer "ayaktakımı" kültürü "yüksek" kültüre egemen olur. bu da toplumun çöküşü anlamına gelir. bu sebepledir ki "tanrı öldü" yani "eşitlik öldü" ya da ölmesi gerekir-dir. demek istemektedir. buradaki "yüksek" kültür aslında aristokrasidir; övgü de (gizlice) ona doğrudur.
bir karikatürde güzel resmedilmiş. link yok ne yazıkki yazarak anlatayım da hep beraber gülelim.

--spoiler--
hz. isa çarmıha gerilmiş öylece durmaktayken, pos bıyıklı niçe gelir ve "baban öldü" der.
hz isa ise şu cevabı verir: "alıştırarak söyle hayvan evladı"
--spoiler--
allah rahmet eylesin ona.
nietzsche: tanrı öldü (1883)
tanrı: nietzsche öldü (1890).
nietzscheyi tanıyan tanımayan herkesin neredeyse bildiği cümledir. sanki kitaplarının tüm sayfalarında bu yazıyormuş sanar insanlar.
bir friedrich nietzsche aforizması.
--spoiler--

god is dead
- nietzche, 1883

nietzche is dead
- god, 1900

--spoiler--
''all going to die''
- ismayil yk.
birgun nietzche ye sormuşlar.tanrı nerede filozof şöyle bize! tanrı öldü demiş filozof.bre filozof guldurme bizi tanrı hiç ölür mu demişler.nietzche bu ya durur mu yapıştırmış cevabı.tanrının dogduguna inanıyorsunuz da öldüğüne mi inanmiyorsunuz?
edit:imla
tanrı öldü ama Allah var.
Helvası nerde?
Nietzschenin ünlü sözüdür. Kişisel düşüncelerime göre yorumlayacağım umarım sıçmam.

Tanrı öldü : öncelikle buradaki tanrı nedir ? tanrı : içimizdeki bizi yöneten güç. Örnekleme yapacak olursak : mesela sevgilimizi sokak ortasında dudaktan öpmek isteriz. fakat bunun ahlak kurallarına aykırı olduğunu düşünüp bundan vazgeçeriz. işte bu vazgeçiş içimizdeki tanrının galip geldiği noktadır. Ve biz bu tanrıyı öldürürsek özgür olacağız.
Ne zaman doğdu ki?
--spoiler--
issiz acun kaldi mi..
--spoiler--
(bkz: allah rahmet eylesin)
niçe'nin kilisenin sunduğu din anlayışına yönelik koyduğu tepkidir. aynısını biz müslümanlarında bu mezhep tüccarlarına söylememiz gerek; sizin tanrınız hiç olmadı ki ölsün!

not: müslümanım elhamdülillah.
nietsizche'nin bir söylemidir.
buyurun cenaze namazına.
üstad nietzche`nin söylemiş olduğu cümle. bu cümleyi anlamak derinlik ister. yobazlar anlayamaz ve nietzche yi suçlarlar bu yüzden.

--spoiler--

tanrı öldü. onu biz insanlar öldürdük.

--spoiler--
Allah rahmet eylesin.
Bunu da biz insanlar yaptık der burada Nietzsche. Modernite merkezinde bir zamanlar tanrı olan yeri bu dünyayı anlamsızlaştırmayı başardı. Tanrı , iyi , kötü gibi değerleri anlamsız kıldık. Her olur olmaz şeye iyi dedik sevmediklerimize kötü dedik. Bu kavramları kendi yararımız uğruna hoyratça kullandık. En çok ta tanrı kavramı. Çoğu kez dini kendi amaçlarımıza alet edip kendi değerini sorgulamadan bizim ona atfettiğimiz değeri dünyaya hakim kılmaya çalıştık.
"Bir ağacın dalları ne kadar yükseklere çıkarsa köklerde o kadar derine iner. "
Ne kadar modern görünmeye çalışsak da yüce gördümüz değerlerin kaybına sebep olan zavallı insanlarız aslında.
Bir modernite eleştirisidir.