bugün

Tam Adı: Svalbard
Yüzölçümü: 62 049 km²
Başkenti: Longyearbyen
Para Birimi: Norveç Kronu
Dili: Rusça ve Norveççe
Nüfusu: 2 868 kişi (2002 tahmini)
(bkz: monopoly)
bayrağı şöyledir:

http://upload.wikimedia.o...0px-Svalbard_Flag.svg.png
küresel bir felakette lazım olacak tüm meyve, sebze tohumlarını saklayan küresel tohum ambarının bulunduğu yerleşim birimi.

http://upload.wikimedia.o...s/9/91/Norvay-04_copy.jpg
ulkemsi garip birsey. dunyanin en kuzeydeki baskenti olan longyearbyen svalbard'dadir.
norveç'e bağlı buzul adalar topluluğu.
nüfusu 2 116 kişi olan ülke.
kutup ayılarının ülkesi. the golden compass* filmini izledikten sonra kutup ayılarıyla kuzey ışıklarında dans edilecek rüya diyarı...
roald amundsen 'in havadan kuzey kutbu'na ulaşmaya yönelik seferine ( umberto nobile ile birlikte) başladığı mekandır.
(bkz: hibrid tohum/#13792434)
dünyanın en temiz havası buradadır. Adaya ilk inildiğinde baş dönmesi ve burun kanaması yaşanabiliyor.
Tromso üzerinden uçak (ve uygun mevsimlerde gemi) ile ulaşmanın mümkün olduğu adadır. Kıta avrupa'sının en kuzey topraklarıdır. Yaklaşık 4000 kutup ayısı mevcuduna karşılık 2000 kişilik nüfusyla her bir kişiye iki kutup ayısının düştüğü, bu yönüyle bahtsız bedevilerin arasalar da bulamayacakları kadar verimli bir kaynaktır.

Adada yaşayanların çoğu Filipinli ve Rus asıllı Maden işçileridir. Norveçli azınlık ise adada idari işleri yürüten elit kesimi oluşturur. Türlü iklim zorluklarına rağmen (-40 derece sıcaklık ve çok uzun kış geceleri) kömür madenciliği yapılır. Adada ortalama bir maden işçisi yılda 120.000 Euro civarında para kazanır. (Ağzı sulananlara not, koşullar gerçekten çok ama çok zorludur)

Dalışseverler, eşsiz berraklıktaki sularında buzul dalışı yapabilirler. Enteresan bir şekilde hayli zengin bir sualtı yaşamı vardır.
Havası o kadar temiz ki ilk adaya gidildiği zaman baş dönmesi ve burun kanaması yaratabiliyor. Ayrıca cesetler bozulmadan duruyor. Enteresan. Evet.
yurt dışındaki tek vatan toprağıdır. norveçin kuzeyinde yer alır.
Defaten gittiğim, içerisinde Rus yerleşim bölgesi Barenstburg gibi farklı yerleşim bölgelerini de barındıran, Schengen bölgesi dışındaki adadır.

Ada arktik çemberde yer alır. Yazın oldukça turistik bir bölge olan adada kuzey ışıklarını gözlemleyebilir, hiking, kayaking turlarına katılabilir, dog sledding, snowbike gibi atraksiyonlara girebilirsiniz. Dünya tohum bankası ve Eiscat radarı da yine bu adada yer almaktadır.

Adaya ulaşım Norveç (sıklıkla Oslo ya da Tromsö) aktarmalı olup Norwegian ya da SAS ile longyearbyen havalimanına erişebilirsiniz.

Adaya gitmek isteyen dostlara birkaç kat giyinmeleri gerekeceğinden buna göre kıyafet seçmelerini öneririm. Kasım ayından sonra "spike" tabir edilen aparatı mutlaka edinmelisiniz. Adada da satılıyor, sizin için en gerekli şey bu zira spike olmadan düşmeden yürümek imkansız. bunun bir çok modeli var, paraya kıyıp TUV tarafından üretilen çivili modelini alınız.

ayakkabı da kritik bir ihtiyaç. Mümkünse su geçirmeyen ve ciddi soğuktan sizi koruyacak iyi bir ayakkabı alın.

Konaklama için birkaç alternatifiniz var, en iyisi kent merkezinde konaklamaktır.

Adada kira ücretleri yüksek olmakla birlikte vergiler Norveç'e kıyasla düşüktür. Bu nedenle pek çok norveçli birkaç yıl burada çalışıp para biriktirmek üzere adaya gider. ortalama olarak 5 yılda geri dönerler.

adaya gitmek isteyen arkadaşlar özelden ulaşabilirler.
franz josef land bölgesinden sonra en çok merak ettiğim kuzey karası.
Burayı ilk kez kaptan albanov'un günlüklerinden yazılan beyaz ölümün ülkesinde kitabında duymuştum yıllar önce..
hiç unutmadım, hep çok merak ettim.
Görülecekler listemin ilk sırasında yer alan ada.
#kahrolsunbazıuçakbiletifiyatları