bugün

Hollywood tarihinin ticari anlamda belki de en başarılı isimlerinden biri olan Steven Spielberg, 18 Aralık 1947 de Cincinnati, Ohio da, elektrik mühendisi bir baba ile piyanist bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. Ömrünün tamamına yakınını sinema ile iç içe geçiren Spielberg, ilk kısa filmlerini henüz küçük bir çocukken çekti.

12 yaşında senaryolu ilk amatör filmini çeken küçük yönetmen, bir yıl sonra çektiği 40 dakikalık savaş filmi; Escape to Nowhere ile bir ödül bile kazandı. 16 yaşında 140 dakikalık bir bilim-kurgu olan Firelight üzerinde uzun süre çalıştı ve filmin yaşadığı yöredeki bir sinema salonunda gösterilmesini sağladı.

Ardından sinema okumak üzere California State University ye giden Spielberg, 1969 yapımı Amblin isimli kısa filminin Atlanta Film Festivali nde gösterilmesiyle dikkatleri üzerinde topladı. Film o kadar ilgi çekti ki, sonuçta henüz 20 yaşında mesleğe yeni adım atan bir isim olsa da, TV yönetmeni göreviyle Universal-MCA ile yedi yıllık bir kontrat imzaladı.

Televizyondaki ilk başarısını Rod Sterling in Night Gallery sinde Joan Crawford un yönetmenliğini yaparak elde eden etti. 1971 yılında yönetmenliğini üstlendiği ve Dennis Weaver ın rol aldığı Duel televizyon için yapılan en iyi filmlerden biri olarak kabul edildi. Daha sonra Avrupa genelinde de gösterilen film, önemli gişe başarısı elde etti.

Spielberg in ilk önemli filmi 1974 yılında çektiği The Sugarland Express idi. Bu film sayesinde, sinema kariyerinde önemli yer tutacak Jaws filmini yönetme şansı bulacaktı. Peter Benchley in öyküsünden beyaz perdeye uyarlanan ve televizyonlarımızda defalarca gösterilmiş olan Jaws büyük beyaz bir köpek balığının ingiltere sahillerinde estirdiği terörü konu almaktaydı. Film, 1975 yılının en başarılı filmleri arasına girerken, yönetmenin de sinema dünyasındaki yerini sağlamlaştırıyordu.

Spielberg in bir sonraki çalışması olan bilim kurgu filmi Close Encounters of the Third Kind yönetmene, Oscarlarda En iyi Yönetmen dalında adaylık getirmekle kalmayıp, aynı zamanda onun sinema dilinin de habercisi olacaktı.

Filmdeki tarzını 1941 de de sürdüren yönetmen, yazık ki bu filmi ile izleyenleri hüsrana uğrattı. Yine de, kendini toparlaması uzun sürmedi. George Lucas ile bir araya gelen Spielberg, Raiders of the Lost Ark ile yeniden sinemaseverlerin beğenisini toplamayı başardı. Film, 1980 li yılların en popüler filmleri arasına girdi ve sonradan televizyon için devam bölümleri çekildi.

Spielberg i yüzyılın en popüler sinemacıları arasına dahil eden film, bir oğlan çocuğunun bir uzaylıyla dostluğunu anlatan 1982 yapımı E.T. the Extra Terrestrial oldu. E.T. bütün zamanların ticari anlamda en başarılı filmlerinden biri olmakta gecikmedi.

1984 yılında Raiders of the Lost Dark ın devamı olarak çekilen Indiana Jones and the Temple of Doom un ardından yönetmen, Alice Walker ın, büyük buhran yıllarında bir grup Afro-Amerikalı kadının yaşamlarını ve mücadelelerini konu alan sevilen romanından uyarladığı The Color Purple a imza attı.

The Color Purple sadece box-office listelerini altüst etmekle kalmadı, aynı zamanda 11 dalda Oscar a aday gösterildi. Ne var ki, yönetmenin sinema endüstrisindeki hızlı yükselişine bir tepki olsa gerek, film hiçbir dalda ödüle layık görülmedi.

1987 yılında J. G. Ballard ın romanından sinemaya uyarladığı Empire of the Sun adlı çalışması yönetmenin sinema kariyerindeki nadir gişe hüsranlarından biri oldu. A Guy Named Joe nun yeni bir versiyonu olan Always in kaderi de benzer olsa da, yönetmen 1989 yapımı Indiana Jones and the Last Crusade ile başarısıyı tekrar yakalayacaktı.

1991 yapımı Hook ile bir kez daha olumsuz eleştirilerin hedefi olan Spielberg, 1993 te yine hızlı bir atak yaparak Jurassic Park ı hayata geçirdi. Tüm zamanların en çok tanıtımı yapılan filmlerinden biri olan Jurassic Park dünya çapında önemli başarı sağladı.

Aynı yıl, Yahudi soykırımı yıllarında geçen Schindler List gösterime girdi. Bu film de, pek çok dalda Oscar a aday gösterildi ve bu kez sadece aday gösterilmekle kalmayıp, En iyi Film ve En iyi Yönetmen ödülleri de dahil olmak üzere tam yedi Oscar ödülünün sahibi oldu.

Hollywood un temel taşlarından biri haline gelen Spielberg ve şirketi Amblin Entertainment, daha pek çok başarılı yapıma imza attı. Bunlar arasında 1985 yapımı Back to the Future 1988 in akıllarda yer eden filmi Who Framed Roger Rabbit gibi filmler yer almaktaydı.

Yönetmen 1990 lı yılların ortalarında çoğunlukla perde arkasında kalmayı tercih etti ve Twister ( 1996 ), Men in Black ( 1997 ), Deep Impact ( 1998 ) ve The Mask of Zorro ( 1998 ) filmlerinin yapımcılıklarını üstlendi. 1997 yapımı The Lost World ile yeniden yönetmen koltuğuna oturan Spielberg, Jurassic Park ın devamı olan bu filmle yine adından çokça söz ettirdi.

Aynı yıl, hem yönetmenliğini, hem de yapımcılığını üstlendiği Amistad ile Oscar a ve Altın Küre ye pek çok dalda aday gösterilen Spielberg, bu dalların hiçbirinde ödül alamamaktan ötürü biraz hayal kırıklığına uğradıysa da, ertesi yıl gösterime giren filmi ; Saving Private Ryan uluslararası alanda beğeni toplamasının yanı sıra, 11 dalda Oscar adayı oldu.

Film, En iyi Yönetmen En iyi Görüntü Yönetimi ( Janusz Kaminski ) ve En iyi Kurgu ( Michael Kann ) dallarında birinciliği yakalarken, En iyi Film ödülünü, Shakespeare in Love filmine kaptırdı. Saving Private Ryan aynı zamanda En iyi Film ; ve En iyi Yönetmen dalında Altın Küre ödülünün de sahibi oldu.

1990 ların sonlarında da pek çok filmin yapımcılığını üstlenen Spielberg, kısa bir belgesel olan Unfinished Journey ile yönetmenliğe de ara vermeyeceğini işaret ediyordu. Usta, 2001 yılında, Stanley Kubrick in hayali olan A.I. Artificial Intelligence isimli filmi hayata geçirdi.

Gösterime girdiği haftalarda box-office listelerinin baş sıralarından inmeyen A.I. Kubrick in 20 yıllık bir projesiydi. Düşünce teknolojisinin geleceğini temsil eden bir karakter üzerinde yoğunlaşan film, robotlar, makinalar ve insanlar arasında geçen bir bilim-kurgu filmi.


kaynak:http://www.bigglook.com
yaptığı filmlerin 'muhteşem' olmasından dolayı, bir ara hakkında gayet ciddi olarak 'uzaylı (dünya dışı varlık)' olabileceği söylentileri de çıkan, sinema dünyasının babası...
dahi yahudi
1993 yılında "schindler'in listesi" gibi muhteşem bir filme imza atan dahi yönetmen. film, 1994 yılında 12 dalda oscara aday gösterilmiş, en iyi film ve en iyi yönetmen oscarı başta olmak üzere toplam 7 dalda oscara layık görülmüştür.
(bkz: jurassic park)
(bkz: e t)
bircok yönetmenle kıyaslandıgınıda sundugu eserler icinde en az sacmalayan yönetmendir.
dünyalar savaşı isimli filmiyle hayal kırıklığına uğratan yönetmen. o kadar para harcamışsınız şu filme, biraz fazla verseydiniz senariste de şöyle güzel bir son yazsaydı bari.
indiana jones box sette indy filmlerindeki kadınlara çektirdiklerini anlatırken beni kopartan yahudiliğini çok sallamadığım iyi yönetmen.
sinema tarihinin en şanslı yönetmenlerinden biri. hiç bi zorluk yaşamadı, yaşamıyor. parayı veriyolar. mekanı veriyolar. oyuncuyu veriyolar. ama zorluk çekilmeden başarı olmuyor. bence schindler's list dışında dahiyanece bir filmi de yok ''dahi yönetmen''in.
(#795562)
Spielberg'in Filmografisi:

"The Last Gun" (1959)
"Escape to Nowhere" (1961)
"Battle Squad" (1961)
"Firelight" (1965)
"Night Gallery" (1969)
"Amblin" (1969)
"Columbo: Murder by the Book" (1971)
"Duel" (1971)
"Something Evil" (1972)
"Savage" (1973)
"The Sugarland Express" (1974)
"Jaws" (1975)
"Close Encounters of the Third Kind" (1977) (En iyi Yönetmen Oscar Adaylığı)
"1941" (1979)
"Raiders of the Lost Ark" (1981) (En iyi Yönetmen Oscar Adaylığı)
"Poltergeist" (1982)
"E.T. the Extra-Terrestrial" (1982) (En iyi Yönetmen Oscar Adaylığı)
"Twilight Zone: The Movie" (1983)
"Indiana Jones and the Temple of Doom" (1984)
"The Color Purple" (1985)
"Empire of the Sun" (1987)
"Always" (1989)
"Indiana Jones and the Last Crusade" (1989) "The Visionary" (1990)
"Hook " (1990)
"Jurassic Park" (1993)
"Schindler's List" (1993) (En iyi Yönetmen Oscar Ödülü)
"Lost World, The" (1997)
"Amistad" (1997)
"Saving Private Ryan" (1998) (En iyi Yönetmen Oscar Ödülü)
"The Unfinished Journey" (1999)
"A.I. Artificial Intelligence" (2001)
"Minority Report" (2002)
"Catch Me If You Can" (2002)
"The Terminal" (2004)
"War of the Worlds" (2005)
"Munich" (2005)
"Indiana Jones 4"
"Team of Rivals"

Aldığı Ödüller

1998: OSCAR: En iyi Yönetmen, Er Ryan'ı Kurtarmak
1993: OSCAR: En iyi Film, Schindler'in Listesi
1993: OSCAR: En iyi Yönetmen, Schindler'in Listesi
1999: NAACP Vanguard Ödülü
1999: Daytime Emmy: Outstanding Special Class/Animated Program, Steven Spielberg Presents Pinky and the Brain;
1999: U.S. Navy: Distinguished Public Service Ödülü, Saving Private Ryan
1999: Daytime Emmy: Outstanding Special Class/Animated Program, Steven Spielberg Presents Pinky and the Brain;
1998: Nastri d'Argento: En iyi Yabancı Yönetmen, Saving Private Ryan
1998: Directors Guild of America: Outstanding Directorial Achievement in a Feature Film, Er Ryan'ı Kurtarmak
1998: Producers Guild of America: Darryl F. Zanuck Ödülü: Theatrical Motion Film, Er Ryan'ı Kurtarmak
1998: Chicago Film Eleştirmenleri: En iyi Film, Er Ryan'ı Kurtarmak
1998: Golden Globe: En iyi Yönetmen, Er Ryan'ı Kurtarmak
1998: Golden Globe: En iyi Film (drama), Er Ryan'ı Kurtarmak;
1998: Dallas-Fort Worth Film Eleştirmenleri Derneği: En iyi Yönetmen, Er Ryan'ı Kurtarmak
1998: Dallas-Fort Worth Film Eleştirmenleri Derneği: En iyi Film, Er Ryan'ı Kurtarmak
1998: Producers Guild of America: Milestone Ödülü
1998: Online Film Eleştirmenleri Derneği: En iyi Yönetmen, Er Ryan'ı Kurtarmak
1998: Online Film Eleştirmenleri Derneği: En iyi Film, Er Ryan'ı Kurtarmak
1998: Broadcast Film Eleştirmenleri Derneği: En iyi Yönetmen, Er Ryan'ı Kurtarmak
1998: New York Film Eleştirmenleri Circle: En iyi Film, Er Ryan'ı Kurtarmak
1998: Los Angeles Film Eleştirmenleri Derneği: En iyi Yönetmen, Er Ryan'ı Kurtarmak
1998: Los Angeles Film Eleştirmenleri Derneği: En iyi Film, Er Ryan'ı Kurtarmak
1997: Producers Guild of America: Kodak Vision Ödülü: Theatrical, Amistad
1997: Daytime Emmy: Outstanding Children's Animated Program, Steven Spielberg Presents Animaniacs
1997: Daytime Emmy: Outstanding Special Class/Animated Program, Steven Spielberg Presents Freakazoid!
1996: Emmy: Outstanding Animated Program, Steven Spielberg Presents A Pinky & The Brain Christmas Special
1996: Daytime Emmy: Outstanding Animated Children's Program, Animaniacs;
1995: Honorary Cesar
1995: Artists Rights Foundation: John Huston Ödülü
1995: American Film Institute: Yaşamboyu Başarı Ödülü; youngest recipient
1994: American Derneği of Cinematographers: Board of Governors Ödülü
1993: BAFTA: En iyi Yönetmen, Schindler'in Listesi
1993: BAFTA: En iyi Film, Schindler'in Listesi
1993: Golden Globe: En iyi Yönetmen, Schindler'in Listesi
1993: Directors Guild of America: En iyi Motion Film Yönetmeni, Schindler'in Listesi
1993: Golden Globe: En iyi Film (Drama), Schindler'in Listesi
1993: National Film Eleştirmenleri Derneği : En iyi Film, Schindler'in Listesi
1993: National Film Eleştirmenleri Derneği : En iyi Yönetmen, Schindler'in Listesi
1993: New York Film Eleştirmenleri Circle: En iyi Film, Schindler'in Listesi
1993: Los Angeles Film Eleştirmenleri Derneği: En iyi Film, Schindler'in Listesi
1993: National Board of Review: En iyi Film, Schindler'in Listesi
1993: Peabody Ödülü, Steven Spielberg Presents Animaniacs
1993: Venice Film Festival: Golden Lion Career Achievement Ödülü
1993: Daytime Emmy: Outstanding Animated Program, Steven Spielberg Presents Tiny Toon Adventures
1991: Daytime Emmy: Outstanding Animated Program, Steven Spielberg Presents Tiny Toon Adventures
1988: National Board of Review: En iyi Yönetmen, Güneş imparatorluğu
1987: AMPAS: Irving G. Thalberg Memorial Ödülü for Career Achievement
1987: Eastman Kodak: Second Century Ödülü
1985: Directors Guild of America: Theatrical Direction, The Color Purple
1982: Los Angeles Film Eleştirmenleri Derneği: En iyi Yönetmen, E.T.
1982: Los Angeles Film Eleştirmenleri Derneği: En iyi Film, E.T.
1982: National Derneği of Film Eleştirmenleri: En iyi Yönetmen, E.T.

Filmografide ve aldığı ödüllerde eksiklikler olabilir. *
(bkz: University of Southern California) mezunudur.
bir filmin izlenmesi için adının geçmesinin yeterli olduğu kişilerden biri.
(bkz: bir steven spielberg filmi)
soyadı şıpilbörg diye okunan yönetmen.
son kitabı sefiller ile best seller şeyi olmuştur.
sinema dahisi tek kelime ile ohaaaaaa...
Yönettiği belli başlı filmler:

Bela (1971)
Jaws (1975)
Üçüncü Türden Yakınlaşmalar (1977)
1941 (1979)
Kutsal Hazine Avcıları (1981)
ET (1982)
Indiana Jones : Kamçılı Adam (1984)
Mor Yıllar (1985)
Güneş imparatorluğu (1987)
Indiana Jones : Son Macera (1989)
Daima (1989)
Kanca (1991)
Schindlerin Listesi (1993)
Jurassic Park (1993)
Kayıp Dünya (1997)
Amistad (1997)
Er Ryan'ı Kurtarmak (1998)
Yapay Zeka (A.I.) (2001)
Sıkıysa Yakala (2002)
Azınlık Raporu (2002)
Terminal (2004)
Münih (2005)
Dünyalar Savaşı (2005)
indiana Jones 4 (2007)
soyadı şpilbörg diye telaffuz edilen şahıstır. fakat merak edilen bir nokta vardır, şahsiyet amerikandır, alman değildir. o halde neden şpilbörg denir, anlaşılamaz bir husustur.
kendisinden israil in filistin ve lübnan da yaptıkları ile de alakalı film bekliyoruz. yine bi kahraman çıksın, bir kaç filistinli kurtarsın hani ünlü filmindeki gibi, olur mu? yine ağlak müzikleri kullansın ki insanları etkileyebilsin, yine siyah beyaz çeksin.
aslında öyle yapmasına gerek de yok, film çekmesin, hani kurgu, senaryo diyaloglar falan gerekmez, belgesel çeksin bir tane. sadece medyadaki haberlerden oluşan bir belgesel. israil in bomba yağdırdığı insanları göstersin, ölen emzikli çocukları göstersin.
flags of our fathers filminde emeği olan yönetmendir ayrıca.
favori dizisi six feet under olduğunu söyleyen hatta birkaç kez setini ziyaret ettiği iddia edilen, alfred hitchcock ile beraber en başarılı yönetmeni.
pinky and the brain adlı bir çizgi filmin yönetmenliğini yapar ayrıca.
(bkz: transformers)
(bkz: into the west)