bugün

ansys ten sonra geride kalmış programdır. çok hata verir. üreticisi kendini geliştirmedi. ansys daha kapsamlıdır.
autocad den geçenler için saç baş yolduruyor. daha yeni kullanmaya başladığım için mi bilmem kullanımı hiç pratik değil gibi. birşeyi kopyalayıp döndürmek için bin dereden su getiriyosunuz. umarım ben henüz olayı çözememişimdir yoksa sikerim böyle programı sinir hastası etti. gerizekalı fransızlar, lan birşey taşımak ve döndürmek en kolay şeydir. koyarsı köşeye bi kopyalama düğmesi ve döndürme düşmesi ekseni seçip ya kopyalar ya döndürürsün bu ne amına koyam.

1.5 ay sonra gelen ekleme: yukarıdaki yazdıklarım cehalettenmiş. evet mantığını çözemediğiniz an yukarıdaki gibi düşünüyorsunuz ancak kullanmaya devam ettikçe programda akmaya başlıyor. eskiden adeta hiç bükülemez bi çelik gibi gelen yüzeyler artık gözümde yumuşamaya başladı, sanki tutup yamulta bileceğim bir kağıt hissi veriyor gibi. kullanmaya devam okul bitmeden bir sertifika almak şart.
autocad'e nazaran daha kolaydır. öğrenene kadar saç baş yoldurur.
Tek bir çizgi çizmeksizin parça ve montaj modelinin teknik resimlerini çıkartan, üç boyutlu bilgisayar destekli tasarım (3D CAD) yazılımıdır.
iş başvurularında size anında dönülmesini sağlayan programlardan.

diğer için,

(bkz: ansys)
katı modelleme ve similasyon programıdır.

yalnız ansyse aktarırken anamı ağlatan programdır. akış analizi yapanlar bilir ansyse aktarılırken hiç bir bölgede boşluk olmamalıdır. çünkü mesh'de sıkıntı çıkarır. fakat lanet olası solidworks'de bu boşluğu dolduramıyorım. boşluğa göre parça yapsam ve onu montajlasam olmaz vakit kaybı, büyük bi kare yapıp içine koysam ve ekstrüzyon yapsam yine vakit kaybı... yok mudur bunun çaresi. bilen varsa lütfen pm.
üç boyutlu çizim yapmaya yarayan bir cad yazılımı. arayüzü oldukça rahattır ve bu sayede kullanımı çok rahattır. kendi fizik motoruna sahiptir, oluşturduğunuz 3 boyutlu objeler üzerine istediğiniz kuvvetleri uygulayıp objenin malzemesine göre nasıl tepki vereceğini görebilirsiniz.
türkçe sürümü de olan yazılımdır. kendi başınıza öğrenmeye çalıştığınızda zorlar. mutlaka bir bilene danışılarak öğrenilmeli.
Kullanması zevkli olan program. ingilizce sürümünü öğrenmişseniz türkçe kullanmak sıkıntı yaratabiliyor.
basit gibi görünmesi rağmen, bazı yerlerde insanı zorlar.
3 boyutlu tasarım yapmak için kullanılan en ideal cad programlarından birisidir. geniş malzeme arşivi ve çeşitli modelleme seçenekleri ile tasarımcılara kolaylık sağlar.
solidworksvideo.com adresinden bedava eğitimleri alınabilen yazılım. 9 yıla yakındır yayında ve eğitimler yayınlıyor bu site. ama hala para ödemek için kurs arayan var. herhangi bir kurstan öğreneceğinizi yıllardır buradan bedava öğrenebiliiyorsunuz zaten.
2015 sürümünü piratebay.to dan rahat bir şekilde elde edilebilendir. bir arkadaş indirmiş yani. yoksa ben korsan kullanmam.
solidworks 3 boyutlu bilgisayar destekli tasarım programıdır.
günümüzde mühendislerin en çok kullandığı programlardan birisidir.
autocad ile 2 boyutlu tasarımları rahat bir şekilde yapabilirsiniz;fakat iş 3 boyuta gelince solidworks'e geçmek çok daha mantıklı bir hareket olur.
bunun sebebi ise autocad'de 3 boyutlu çalışma çok verimli olmaz,hem de autocad ile solidworks'ün kullanımları benzer olduğundan daha rahat kullanırsınız.
solidworks öğrenmek isteyenler için solidworksvideo.com adlı siteye bakarak öğrenebilirsiniz.

32 bit tam sürümüne sahip olan varsa veya link konusunda bana yardımcı olabilecek birisi varsa çok sevinirim.
Makine Mühendisliği son sınıf öğrencisinin zorlanmadan kullanabilmesi için önerebileceğin eğitim setleri mevcuttur. Makine tasarımcısı mühendislerden de kariyer tavsiyesi beklemekteyim.
boşuna öğrenmeyin dediğim bilgisayar destekli tasarım programıdır.
makine imalat, sac büküm imalat ve çelik konstrüksiyon gibi işlerin; daha az maliyet, daha sağlıklı ve güvenilir ve de en kısa zamanda iş bitirip rahat bir şekilde müşterilerine teslim etmeye yarayan bir programdır. 3d modelleme, sheetmetal, profil oluşturma, yüzey modelleme, teknik resim, montaj, analiz ve simülasyon gibi ana seçeneklerden oluşur. autocad 3d tasarımdan kat kat üstün bir programdır.
öğrenmesi en kolay programdır esasen..

mantığı ve menüleri çok basittir.. kendi help menüsünden bile öğrenebilirsiniz..

solidworks 3d cad dünyasının autocad'idir..

kalite bakımından değil, yaygınlık bakımından..

dolayısıyla youtube dan 1 ayda canavar gibi kullanıcı haline gelebilirsiniz..

ayrıca abileri için,

(bkz: siemens nx)
(bkz: ptc creo)
pc desteklemediği için pc ye yükleyemediğim ve bu sene hocanın ödevler vereceği uygulamalı sınavlar yapacağı ders.

64 bit ıkdugu için ve benim pc 32 oldugu için sıkıntıya sokan program.

hadi dedik gençlik merkezine gidelim orda bi şeyler öğrenelim onlar da dedi biz de yok.

tek umud halk eğitim merkezi bende bu şans varken burdan da bişey çıkmaz ya.
bilgisayarımın çalıştırıp çalıitırmadıgını merak ettiğim uygulamadır.
görsel şu özelliklere sahip bi bilgisayar solidworks 2015 i çalıştırır mı. bilgisayar dan yada daha önce solid kullanan yazarların yardımına ihtiyacım var.

edit:büyütülmüş hali

görsel
küçük işletmeler için ideal bir çizim programı olmasına rağmen dünya çapında bir iş yapılıyorsa catia programı kullanılır.

hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Render ve diğer analiz eklentileri çok yavaş çalışmakta(aynı türdeki programlara göre).

yanında kesinlikle catia öğrenilmeli.
sağlam bilen birine ihtiyacım olan çizim programı.
makinelere parça çizilebilen program. ek yazılımlarla kuvvet testi yapabilir, montaj testi uygulayabilirsiniz. projenin büyük kısmına böylece bilgisayar başında çözersiniz.
Catia , Siemens NX 'den sonra geldiğini düşündüğüm program. Uzun zamandır Siemens NX 10 CAD, CAM ve CAE kullanıyorum, dünya çapında giderek yükselen bir trende sahip. CAD ile çizip 3D printerdan çıkarttığımda oldu. Mercedes Benz grubu yakın zamanda Catia ' dan Siemens NX ' e geçti diye duydum.
kullanabiliyor olmak iyi mi kötü mü anlamadığım adı üstünde katı modelleme programı. genelde makina parçası ve kalıpları tasarlanır. rakipleri (bkz: catia) (bkz: inventor) gibi programlardır.

3d max, auto cad gibi daha serbest formda tasarım yapılan programlardan solidworks' e geçtiğinizde kafa bi allak bullak oluyor. sebebi tasarım ağacı diye niteleyebileceğim bir ağaç bulunmasından. bu ağaçta yaptığınız her adım özellikleri ile birlikte listelenir. gerekirse o adımdaki özellik değiştirilebilir. yükselt, kesimi yükselt, radyus gibi komutlar unsur olarak adlandırılır. atıyorum bir küpe delik açmaya karar verdiniz. bunu yapmak için önce deliğin bulunacağı düzlem seçilir. genel mantık budur hep.

programı açtığınızda size 3 seçenek sunulur.

1. parça çizimi (new part)
2. montaj oluştur ( assembly)
3. teknik resim çiz ( drawing )

parça çizimi yani modellemenin yapıldığı yer.

montaj çizilen parçaların montajlanması adı üstünde.

teknik resim kısmı çizilen parça veya montajların ölçülerinin belirtildiği detayların gösterildiği en önemlisi bütün bunların hızlı bir şekilde yapıldığı ortamdır.

bu programın en sevdiğim kısmı parçada yapılan değişikliklerin montaj ve teknik resim dosyalarına da aynen yansımasıdır.

modelleme yani parça çizimi kısmı daha önce 3d programı kullanmışlar için kolaydır. ekstra olarak kalıp çıkartmak sac işlemek için komutlar bulunur.

montaj kısmı çok iyidir. parçaların birbirine tutturulması uyumları gibi konuları burda bulunur. bence en zevkli kısım bu bölümdür.

teknik resim kısmından parçaların 2d çizimlerini alabilirsiniz. katalog gibi vektörel çıktı gerektiğinde önce teknik resim dosyasını dwg olarak kaydedin. o dosyadan kopyala yapıştır yaparak illustrator veya benzeri bir vektörel programa atın.

çizdiğiniz parçaları 3d yazıcıdan almak istiyorsanız farklı kaydetden stl formatında kaydedin. bütün parçaları açıp tek tek stl formatı olarak kaydetmenize gerek yok. montaj dosyasında stl olarak kaydet dediğinizde bütün parçaları ayrı ayrı stl olarak kaydeder.

parça çizerken atıyorum 4 adet vida deliğiniz var. hepsini ayrı ayrı seçip ölçü vermenize gerek yok. öncesinde bütün daireleri seçip aralarında eşit uzunluk ilişkisi kurarsanız birini değiştirdiğinizde hepsi değişir.

montaj kısmında montaj ilişkileri diye bir kısım var. bu kısım iki parçanın birbirine sabitlenmesi veya aynı eksen üzerinde hareket ettirilmesi gibi parçalar arasında bir ilişki kurar. mesela bir parça alt kapak ve üst kapak olarak ikiye ayrılıyorsa iki parçanın yüzeyleri birbirine çakışık yapılır. deliklerin üzerine vidalar getirilir vidanın delik ile aynı center üzerinde hareket ettirilmesi sağlanır gibi.