bugün

Sinekkapan bitkisi veya Venüs Sinek Kapanı veya Böcekkapan bitkisi (ingilizce: Venus flytrap), Dionaea muscipula familyasından, ABD'nin güneydoğusundaki sulak alanlarda yetişen, böcek ve örümcekgiller ile beslenen bir bitki. Çok yıllık bir bitki olan sinekkapan, etçil bir bitkidir. Dikenli yapraklarını kapatarak, yaprağın üzerinde bulunan avını sıkıştırır. Özel sindirici sıvı salgılayarak avını öldürür ve beş ila yirmi gün arasında sindirir. Araştırmalar sonucunda böcekkapan bitkisinde elektrik içeren bir mekanizmanın olduğu iddia edilmiştir. Bitki yapraklarının iki ucunda yer alan üçgen şeklindeki üçer tüyün, fiziksel uyarımları elektriksel uyarılara dönüştürebilme özelliği olduğu ve avın yaprak üzerindeki hareketi ile bitkinin elektrik mekanizmasını kullanarak avını yakalayabildigi saptanmıştır.

Sinek Kapan bitkisi peat moss adı verilen baltık torfunda yaşar. Bu torf minerallerden arınmıştır. Bitki kökü ile alamadığı besini alabilmek için evrimleşmiş ve kapan ile avlarını yakalamaya adapte olmuştur. Bitki gereken tüm ihtiyaçlarını kapanları sayesinde almaktadır.

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Sinekkapan_bitkisi
görsel
Geçtiğimiz aylarda alman biyologların "Current Biology" adlı biyoloji dergisinde yayınladıkları bilgilere göre;

Sinekkapan bitkisinin enerji tasarrufu yapabilmek ve avının gerçekten elde etmeye değer olabileceğini anlayabilmesi için böceğin hareket sıklığına göre sayım yaptığını ve buna göre hareket ettiğini gözlemlediler.

Bitkide bulunan hareketleri elektrik sinyali olarak bitkiye ileten tüylere dokunan böcek bu eylemiyle bitkinin aktif hale geçmesini sağlasada bu bitki için tatmin edici ve yeterli olmuyor. Böcek ikinci dokunuşunda bitki kendini yarı vaziyette kapatıyor. Bu sırada böcek eğer panik yapmış ve hareketleri sıklaşmış ise haliyle daha fazla tüye dokunmak zorunda kalıyor. Bu hareket sinyallerini alan bitki kendini tamamen kapatarak avını yakalamış oluyor.

Bitki böceği sindirebileceği enzimi salgılayabilmesi için bitkinin 1 den 5 e kadar geçerli hareket tespit etmesi gerekiyor. Bitki Salgılanacak olan enzimin miktarını doğrudan avın Büyüklüğüne göre ayarlıyor.
Diğer adıyla venüs olan bu bitki etle beslenen nadir türlerdendir. Aklımda bu bitkiyi almak var lakin Yetiştirme konusunda endişeliyim. Kaktüs aldım ama o basit 20 günde bir su koyuyorum tamam. Bu başka her gün sulamak gerekiyor. Yazın sineklerden kurtulmak için birebir aslında.
şerefsiz bitkiler'dendir.

yav sen bitkisin, oksijen üretip topraktan beslensene, etle ne işin var...
neyse ki sadecekuzey amerika'da bulunuyor, evet.

bilimsel adı: Dionaea muscipula
familyası: Droseraceae
üst sınıfı: Dionaea
durumu ( popülasyon ): hassas, koruma altında