bugün

18 yaşındaki çocuk oy da kullanıyor. bence sakıncası olmayan durum. 18 yaşında nice insanlar şuan ki millet vekillerinden daha fazla idrak sahibi.
Klasik olacak ama yaşla değil başla ilgili olandır. Yaşını başını almış, onu bunu ıstıran adamlar oy verebiliyorsa bırakın 18 yaşındakiler de versin. Bakarsın onlardan daha bilinçli olanlar çıkar. Partizanlık başa bela. Önemli olan mevcut şartlarda en iyi olana oy vermek. Bir partiye holigan gibi bağlanmamak. Gerçi bu isteğim biraz zor. Araştırmalar gösteriyor ki, seçmenlerin %75-80'i şartlar ne olursa olsun aynı partiye oy veriyor. Yani bırakalım yeni nesiller de oy versin. Bakarsınız daha bilinçli bir seçmen kitlesi oluşur. Hoş ya, bu dediğim de biraz ütopya. Mevcut eğitim sistemi ile yeni nesilde nasıl bir bilinç oluşacaksa artık... Bu da ayrı bir paradoks.
eşşeğin ski. direk liseden meclise yatay geçiş yapsınlar olmadı.
Bazı politikacıların akıl yaşı 18 den küçük olduğu için bence sorun olmayan durumdur. Eğer 18 yaşında seçme seçilme hakkı olmuyorsa bence akıl yaşı 18 küçük olan siyasetçilere de engelleme olmalıdır.
Oy kullama en az 23 yaş olmalı. Ergenlerle hiç uğraşamam.
meclisin saçmalaması için illa 18 yaş sınırına gerek yoktur. hali hazırda tayyip erdoğan, melih gökçek, devlet bahçeli, kemal kılıçdaroğlu, figen yüksekdağ ve diğer siyasilerin çoğu zaten liseli ergenler gibi hareket etmektedir.

seçilme için 25'ten aşağısı kurtarmaz. en az üniversite mezunu olması lazım. bana kalsa ben 30 yaparım. sonuçta bu iş birazda birikim işi. hoş bizde 40-50 yaşındaki adamlar bile o birikime sahip değil ya!
18 yaşında 1D mi beliber mı soru önergesine el kaldiracak yeni nesil milletvekilleri olur*. 23 nisan bebeleri mevcut siyasileren akilliyken ergenleri vekil olduğu memleketi siz bir düşünün. (bkz: başkanım kız ağlıyor lavoboya gidebilir miyiz)
meclis gündeminin, sözlük gündemine benzemesine sebebiyet verir.
Zırvalığın daniskasıdır, ulan 18 yaşında Çocuklar liseden mezun oluyor daha eğitimini tamamlamadan ne milletvekilliği, kaldıki bu yaştaki Çocuklar hukuken reşit sayılsada gerÇekte Çocuktur.
sizi adam yerine koyan da kabahat a.q.
sen zaten bu kafayla aday olma evladım.
18 yaşındaki insan üniversiteye girebiliyorsa meclise de girmeli.
65 yaşın üstündeki ev satamıyor, adamlar ülke yönetmeye çalışıyor. belki de biraz buna ihtiyacımız var.
Bir taraftan 18 yaşındaki çocuk ne biliyor ki ne verecek derken diğer taraftan bunların yerine koysan belki daha iyi yönetir diye düşünmüyor değilim.

Hakikaten ibretlik bir ülkeyiz.
olm senin ne işin olcak mecliste 18 yaşında. git xhamster ı aç 31 çek, avm de sıçarken bacaklarının fotosunu çekip watsapp tan arkadaşına gönder. ülke derdini bırak büyükler düşünsün.
Aşkolarla mecliste.
görsel
18 yaşında bir genç kendini bile temsil edemezken koca halkı nasıl temsil edecek. yönetmenlik, milletvekillği gibi faaliyetler birikim ister. tecrübe kazandıkça daha geniş bakar ve aktarırsınız. 18 yaşında bir adamın siyasete dair ne kadar bilgi ve birikimi olabilir. o genç lisede tarih dersinde bile atatürk'ün yaptığı inkılapları sayamazken, koca devletin siyasetini nasıl kavrayacak. yani laf olsun diye getirilmiş bir madde. uygulanması mümkün değil.
Seçilme yaşının 18 olmasını isteyen siyasi parti üst düzey kadroları, %100 kontrol edilebilir bir meclis grubu oluşturmak için bunu dillendirmektedir.Başka da mantığı yoktur zaten...
zırvalık mıdır değil midir bilmem ama, gereksiz ve hatta saçma bulduğum durumdur.
şimdi zaten bizim demokrasi geçmişimiz belli. seçme, seçilme falan güzel şeyler ama, ansiklopedide yönetim şekli olarak demokrasi yazınca demokratik olunmuyor maalesef.

türkiye demokratik bir ülke değildir demiyorum, yanlış anlaşılmasın. ama bence demokrasi kadar demokrasinin kalitesi de önemli. mesela kuzey avrupa ülkelerinin çoğunda hala monarşik yapılar sembolik olarak da devam eder, kraliyet ailesi hala yaşar, yönetimde söz sahibidir falan ancak dünyanın en ileri demokrasileri yine bu ülkelerdedir. neden? çünkü demokrasiyi sadece yazı üzerinde değil gerçek anlamda yaşayan, uygulayan ülkeler. kısaca benimsenmiş bu yönetim biçimi ve güzel bir şekilde de yönetiyorlar ülkelerini. vatandaş mutlu, yöneten mutlu.

türkiye'ye bakıyoruz. ne var? temsili demokrasi. nedir temsili demokrasi? her bireyin, daha doğrusu 70 milyon küsür insanın aynı zamanda ve aynı mecliste toplanması, karar alması mümkün olmadığı için bu sayı azaltılarak 550 kişiye indirilir. bu kişilerin yerlerine karar vereceği varsayılan temsilciler(milletvekilleri) seçilir. seçimlerde uygulanan belli demokratik ilkerlerle(açık oy, eşit oy, gizli oy vs..) 70 milyon kişiden şartları tamam olanlar kendilerini yönetecek olan milletvekillerini seçer, daha sonra da bu milletvekilleri üsulune göre devletin yönetim aygıtlarını(yasama&yürütme ve hatta özellikle son yıllarda yapılan değişikliklerle siyasi iradeye daha bağımlı hale gelen yargı) oluştururlar.

sorun ise tam olarak burada başlıyor. sorun derken, sorunlar yumağı demek daha doğru olur ama burada değineceğim nokta daha çok seçilen kişilerin yeterliliği, daha doğrusu yetersizliği. sosyal medya da zaman zaman görebileceğiniz gibi seçimlerde bizi temsil edip oylarımızı verdiğimiz kişiler aşırı derecede eğitimsiz.

eğitimsiz derken, eğitimsiz olmak kötü bir şeydir demiyorum, ya da ucuz elitizm falan da yapmıyorum, hepimizin bir, bilemedin iki, veya üç kuşak öncesi az çok malum. ancak eğitimsiz olup eğitimsizlikte devam etmek, şartları müsait olduğu halde kendisiyle iligli herhangi bir ilerleme niyetinde olmamak, parası neyse yaparımcı olmak, bir de üstüne ülke yönetiminde söz sahibi olmaya çalışmak, ve hatta maalesef yukarda anlatmaya çalıştığım aksaklık sayesinde de bunda bir şekilde başarılı olmak, soluğu mecliste almak talihsizlik.

hep kızıyoruz, eleştiriyoruz falan ama o beğenmediğimiz, lobici, siyonist amerikan vekilleri(senatör) cv'lerini bir gösterse rezil oluruz alimallah. neticede yöneticilerimiz her şeyi bilmek zorunda değiller, doktora yapmış olmaları, bir ingilizcenin yanında bir yabancı dili de iyi derece konuşabilmeleri falan gerekli değil diyelim. yahu mikrofon uzatan olur da rezil olur muyum acaba diye basın mensuplarının olduğu zamanlarda asistanlarını önden gönderip git bak bakalım gitmişler mi diyen milltevekillerine rastladım!

siyasi partiler için donanımlı aday yerine oy potansiyeli yüksek adaylar gerekiyor, seçmen dersen zaten umrunda bile değil. özellikle doğu ve güneydoğu illerinde seçilen aşiret milletvekilleri hepinizin malumu.

tamam, bilgi, teknoloj, bilim toplumu falan olmayı geçtik de, dilekçe yazmayı bilmeyen milletvekillerinin benim temsilcim olması da insanın kanına dokunmuyor değil. bir ortadoğu ülkesi olduğumuzun farkındayım, demokratik anlamda atılacak çok adımın olduğunun da. ama yazmadan da edemedim, keşke başımızda daha donanımlı yöneticiler olsaydı, ağzı daha iyi laf yapan siyasiler yerine.
Şuan seçilme yaşı 25 ve kaç tane 25 yaşında vekilimiz var?

Ayrıca milletvekili aday adayı olmak için ortalama 5.000 tl partiye ödeme yapmak zorundasınız. 500.000 - 1.000.000 tl lik sadece vekil adaylarının reklam kampanyaları var. Sonuç olarak isterseler 3 yaşına çeksinler hiç birşey olmaz.
yaşta sıkıntı yok. birkaç tane 18 olsun. en kötü " internet bedava olsun " diye dolaşırlar mecliste. belki semtlerde daha çok spor salonu olsun, uluslararası eğitim imkanımız olsun, gençlerin hayalleri için destek olunsun, proje sahiplerinin projeleri değerlendirilsin gerekirse gençlere karşılıksız ödenek sağlansın falan gibi istekleri dillendirirler. belki derler " sikerim yapacağınız işi terörünüzün de savaşınızın da amk. biz iyi bir gelecek istiyoruz" falan.

tabi türkiye'de nasıl olur onu bilemem.

18 yaşında ihl'liyi alırlar mağdur edebiyatı yapar, atatürk'e sallar falan ( atatürk'çü değilim ).

veya iktidara yakın bir zenginin oğlu vekil olur falan. allah aşkına sıradan bir genç gitse ( birikimli olsa bile ) kim sikler ki?

ya partinin gençlik kollarından bir cengaveri aday gösterirler, ya uğur ışılak, r.o.k tarzı bir trolü.

netice itibari ile yaş sıkıntı değil ama niyet ve samimiyet önemli.
Seçme ve seçilme hakkı her kesindir o kesin ama paraya bakar. Emin ol yeni yetme birinin heyecanı vatan telaşı otuzundakinde yoktur. Otuzundakiler parayı karıyı keşfetmiştir çünkü.
Olmasi gerekendir.

Merak etmeyin bizim atalarımız 13 yaşında hükümdar 21 yaşında fatih oluyor. Sizin ağzı süt kokanlariniz zaten kafasını penisinden kaldırmaz. ... o yüzden aynaya bakmaz yerine kafanızı az sağa dönderinde adam görün.

Tanrı Türkü korusun kudret versin.
18 yaşına gelememiş insanların burda 20 ye çıkarılsın 30 olsun dediği malumat. Akıl yaşta değil baştadır.
Muhtemelen 40 yaşına da gelsem vekil olmayacağım için beni vurmaz. Ama öyle 20 yaşında insanlar var ki meclistekilerden hiçbir farkı yok. Ama aklıma takılan soru bu milletvekillerinin çoğu iş adamı bir kısmı da gazeteci veya akademisyen bunlar haricinde neredeyse hiç vekil yok. 18 yaşındaki birisi de bunların hiç biri olamaz.
Seçilme yaşı 30'dan 25'e indi. ilk uygulandığı 2011 genel seçimlerde 30 yaş atı bir vekil vardı o da AKP istanbul 1. bölge 16. sıradan seçildi. Yani önemli olan yasa çıkarmak değil uygulama. 15 yaşındaki çocuğum ne gibi bir siyasi birikim seviyesi, finaller sebebiyle oylamaya katılamaması gibi sorunları olacaktır.