bugün

mülteci sorunları,
ülkenin avrupada gördüğü değer,
bir kesime yeşil pasaport dağıtılması,
insanların ülkeden gitmek istemesi,
yurt dışı alışverişin türkiyeden ucuz olması gibi sorunlar yüzünden vize randevusu bulmak bile mümkün değil artık. önceden turist gelsin diye zil takıp oynayan ülkeler, artık bizi almamak için türlü yollar deniyorlar. sonumuz hiç iyi değil.
sivil özgürlükler komitesi başvuru ücretinin 60 eurodan 80 euroya çıkarmasını onayladı, başka değişiklikler de var.

schengen tarihi, mevcut durum, değişiklikler ve gerekçeleri ile ilgili detaylı bilgi için bkz
görsel
Alınması ile her avrupa ülkesine girildiği sanılan aslında sadece Schengen antlaşmasına taraf ülkelere vize ihiyacını ortadan kaldıran avrupanun çoğu ülkesinde rahatlık sağlayan vize.
saadet zinciri vizesi sanki mubarek.
luxemburgda bulunan şirin bir koy, tam uc ulkenin kesişim noktası. luxemburgdan gelip , schengen içinden geçerseniz sola donerseniz Almanya , saga donerseniz Fransa oluyor.
içinden geçen Moselle nehri kıyısında Schengen anlaşması imzalanmistir,Anlasmanın imzalandıgı yerde şimdi Avrupa birligi bayragı ve kocaman bir Schengen yazısı mevcuttur.
bir gece ansızın kaldırılmasını dilediğimiz vize .
ilk defa başvuracağım hakkında hiç bir şey bilmediğim, konu hakkında bilgili arkadaşlardan yardım istediğim vize türüdür.
bu vizeyi alamadıysanız, salak saçma reddedilme gerekçelerine hazırlıklı olun.

örnek; bir tanıdığımın isviçre konsolosluğundan reddedilme gerekçesi davet edene aynen şöyle bildirilmiştir: evinizde misafirinizi yatıracağınız fazladan oda yok. **
hayır madem vize vermeyeceksin bari saçmalama vermedik gitti de. olan bizim tanıdığa oldu baya da heves etmişti, gezip dolaşıcam diye.

(bkz: schengen, schengen olalı böyle bir red gerekçesi görmedi)
bu vize için tek şart, yasal bir şekilde herhangi bir Schengen ülkesine giriş yapmaktır. Yani, Pasaportunda geçerli bir Schengen vizesi olan bir Türk vatandaşı, yasal olarak herhangi bir Schengen üyesi ülkeye giriş yaptığında, aynı vize ile diğer Schengen üyesi ülkeleri de ziyaret edebilir.

üye ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, ispanya, isveç, italya, izlanda, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Yunanistan, Polonya, Slovakya, Estonya, Litvanya, Macaristan, Çek cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Malta ve Slovenya'dır.
polonya konsolosluğunun hiç sorun çıkartmadan verdiği vizedir. tüm ab ülkelerine 90 günü aşmamak kaydıyla dilediğiniz gibi giriş çıkış yapmanızı sağlar. eğer öğrenciyseniz okuldan aldığınız vize harcı muafiyet belgesiyle bedavaya getirebilirsiniz. önem verdikleri tek belge sağlık sigortanızdır.
türkler için bu vizenin alınması zorunluluğu yavaş yavaş kaldırılacaktır. ve bunu ilk başaran ülke sanırım danimarka olacaktır.

http://www.tourexpi.com/tr-intl/news.html~nid=41764
yunanistan konsolosuğuna göre, aralık 2010 için 120 liraya alınabilecek vize türüdür.
zamanında çok haşır neşir olmak* zorunda kaldığım vize türü, avrupa birliği vizesi de denebilir. yeni almak isteyen arkadaşlara şu püf noktaları sıralayabilirim;

- dört çeşidi vardır. a, b, c ve d schengen vizesi.

- 3 aydan kısa süreli ziyaretleriniz için c vizesi alınır.

- burada altın kural; vizeyi verecek olan ülkenin, sizin kesin olarak ülkenize döneceğinize inanması, oraya yerleşmek gibi bir niyetinizin olmamasıdır. yani bankada yüklü miktarda paranız olması, evinizin arabanızın olması bile bunun için yetmeyebilir. eğer çalışıyorsanız, iş yerinizden alacağınız, "bu kişi kesin olarak bizde çalışıyor. sadece tatile gidecek emin olabilirsiniz* şeklinde bir niyet mektubu, tüm bunlardan daha çok işe yaracaktır mesela.

- öğrenci iseniz, biraz daha kolay almakla birlikte, ailenizin maddi durumu çok çok önemlidir.

- evraklarınızdaki en ufak eksik dahi, vize için sil baştan randevu almanızı gerektirebilir. örneğin; bir belgenin fotokopisi eksiktir, onu tamamla yine randevu al gel derler, kesinlikle konsoloslukta fotokopi çekmezler.* sözün özü; başvurmadan önce evraklarını en az 10 kez tekrar gözden geçirin.

- vizeye ilk kez başvuranlarla, başvuru sırasında evrakları verirken, sohbet de ediyorlar. buna bir nevi mülakat denebilir. karşınızdaki insanın bu konuda özel eğitilmiş olduğunu, hiç beklemediğiniz sorularla gidiş niyetinizi öğrenmeye çalışacağını unutmayın.

- kesinlikle belli bir kıstas yoktur, bunlar sadece genel kurallardır. sizden çok daha kötü hazırlanmış bir vize başvurusunun kabul edilebileceğini unutmayın. herşey tamamen kişiye göre değişmektedir.*

- istenilen evrakları eksiksiz getirdiyseniz, gerçekten tatile gidiyorsanız, reddedilme ihtimaliniz çok çok düşüktür. pasaportunuzda son 2 senede alınmış schengen, ingiltere ve ya abd vizesi varsa çok çok kolay alacaksınız.

işte böyle bir vizedir schengen.* *
aynı resim schengen ülkelerinden sadece bir tanesinin vizesi için kullanılabilir.
15 aralık 2008 tarihinden itibaren isviçre'nin de dahil olduğu vize türüdür.
isviçre'nin aralarına kasım 2008 itibarıyla katılacağı vize türüdür. böylece kasım 2008'den sonra pasaportunuzda schengen vizesiyle isviçreye giriş-çıkış yapabileceksiniz. aslında isviçreye gezmeye gelenlerden ziyade türk vatandaşları için transit geçişlerde daha çok işe yarayacaktır, zira isviçre sınırlarındaki uygulamaların biri birini tutmamaktadır. eu üyesi olmayan ülkelerden birinin vatandaşı olarak şu anda schengen vizesiyle isviçreye giriş yapamazsınız, ya da yapabilirsiniz. giriş şansınız denenen yönteme bağlıdır, araba ile yapılan girişlerde en yüksek şansa sahip olduğunuzu belirtmek isterim. tren ve daha sonra da havayolu denemeleriniz için bol şanslar dileyelim.
bu arada avrupa'da exchange öğrenci statüsü ya da erasmus değişim programıyla bulunuyorsanız mutlaka bulunduğunuz ülkedeki bir konsolosluktan ülkeye dönüş yapmadan evvel schengen vizesi almanız tavsiye olunur, tabi bu ben bol bol geziyorum, international takılıyorum, ortamlara akıyorum diyenler için. konsolosluk olarak da italya tavsiye edilir, zira hem bekletmezler hem de gevşek adamlar afedersin. böylece yurda giriş yapmadan evvel pasaportunuzda 6 aylık schengen vizeniz olabilir ki türkiye'de aylarca kapı kapı sürünmekten yeğdir.
ilk defa aliniyorsa, bazı konsolosluklar görüşmeye çağırabilir, ilk değilse ertesi güne çıkmış olan vizedir.
almak için evvela başvuru belgesini paint ile güzelce ve itina ile düzeltmek gerekir. zira adamlar bu vizeyi alacak dış dünyalıları o kadar sallamamaktadır ki başvuru formunun bilgisayarda hazırlanmış adam gibi bir halini sunmaktansa, herhalde ilk hazırlanan belgelerden birinin, tarana tarana, kopyalana yapıştırıla yalama olmuş, kalitesiz, doldurulacak kutucukları doldurulamayacak denli küçük bir halini layık görmektedir bizlere.
demek ki neymiş: ne corel ne photoshop, schengen en iyi paint'le hazırlanırmış.

aha: http://www.mfa.nl/content...vraagform-engels-2003.pdf
bazı yazarlarımızca * itina ile alınan vizedir. * *
21 aralık itibariyle dokuz ab ülkesinin daha katıldığı vizedir. yeni katılan ülkerler: Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovenya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti.

--spoiler--
http://www.dw-world.de/dw...le/0,2144,3016936,00.html
--spoiler--
bazen birkaç günlük bile verdikleri oluyor bu gerizekalı heriflerin. be kardeşim 5 günlük vize mi verilir? eğer ben kaçacaksam, o ülkede kaçak yaşayacaksam bunun 3-5 günü mü vardır? girmem yeter.
taksim'de, ingililtere konsoloslugunun karsisinda burosu bulunan http://www.istanbulvize.com.tr, sonuna kadar yardimci olmaktadir.

yanliz vizeye basvurmadan once, ne kadar kalacaginizi adam gibi belirtiniz, oyle bi arkadasa bakip cikacam derseniz 15 gunluk vize'de alabilirsiniz. pasalar gibi soyleyin 3-4 hafta kalicam, gezicem, tozucam, fransiz kizlarin a.. neyse.. sonra alirsiniz rahat rahar 3 aylik vize. *
fiyatı 60 euro olan vizedir. yani hiç olmazsa alman konsolosluğundan alınırsa öyle.
sigortasız alınamayan vize. babanızdan dolayı kullandığınız ssk kabul değildir haberiniz ola.