bugün

hukuğu bitince okumayı planladığım bölüm. hem sanat hem tarihi. daha ne olsun.
okuduğum ve son derece memnun olduğum bölüm.

insanı her yönden geliştiren, entelektüel seviyenizi fazlaca arttıran, farklı bakış açılarına sahip olmanızı sağlayan bölümdür. insanlarda bitirince ne olacağım korkusu var ancak mezun olduktan sonra o birikimle illaki bir yerlere kayacaksınızdır. orada ki eğitimi doğru kullanın yeter.
içimde bir ukteydi hep, ulan derdim biraz sanatla ilgileneyim hadi oda olmadı bari bilgim olsun kültürüm falan artsın. neyse ki okuyup kültürlü biri olacağız artık.

hıı tabi da vinci's demons izleyince daha bir gaza geldim itiraf etmek gerek.
sanatın geçmişten günümüze kadar olan değişimini işleyen bir bölümdür.
okuyanlara hiçbir zaman iş bulamayacaklarını ve hayat boyu 3 liraya bira kovalayacaklarını anlatan sempozyumlar düzenleyeceğim bölüm.
Okuduğum ve sürekli kendimden geçtiğim bölüm. Mimar Sinan G.S.Ü.'deki eğitiminin sahiden çok iyi olduğunu yeni yeni kavradığım daldır. Beni savaşsız bir tarihe götürerek zamanın ruhundan kurtarmış, her gün dua almaktadır .

Hele bir tabloları görsen ...
mezun olmadan önce gerekenler:

iyi derece ingilizce, iyi seviyede latince ve sanıldığının aksine iyi seviyede italyancadır.
Iyi bölümdür.
gençlerin yaratıcılıklarını öldürmeyi amaçlamış sikimsonik ders. lan şu derse harcayacağınız zamanı azcık latinceye,italyancaya filan ayırın. sonra gidin kütüphaneye fra angelico,masaccio,el greco filan kasın. inan çok daha faydasını görürsün. ilerde paran olur louvre filan gidersin ortam yaparsın.
bolca çizim yapılmayan ve insanlığın gelişimini öğrenmek için sanat metoduyla coğrafya, sosyoloji, psikoloji, tarih gibi bilimlerin topyekün eğitimi verilen bilim dalı.

bu ülkede ilk tercih yazarak kazandığınızda "neden doktorluk yazmadın" diye kızabilen ebeveyniniz -ki sözel bir bölümle nasıl bir doktorluk bağı kurulur burası hayretlik bölümdür- veyahut nereyi kazandığını sorup da söylediğinizde burun kıvıran insanlarınız olduğu sürece alt kategoride kalacak bölümdür.

severek yazarsanız ve bitirirseniz, gerçekten kaliteli, düşünmeyi bilen, özeleştiri yapabilen ve objektif kalabilen bir birey olursunuz.

sonrası mı?

o da sizin becerinize kalmış.

maalesef ki kızsanız akademik olarak bir yerlere gelmeniz daha kolay. erkekseniz mümkünse ticarete atılın ve aldığınız bilgileri kullanın.
Dokuz Eylül'de Amerikan Kültürü ve Edebiyatı okurken aldığım derslerden biri. Culture and Values adında muhteşem bir kitap ile işlemişti dersi canım hocam Hakan Dibel.
bitirmesi hayli zor bir bölüm puanı düşük diye kolay olduğunu düşünmemek gerek.
çok çok önemli bir bölüm olduğunu hala iddia ediyorum ama ders çalışacağınıza ve kendinize güveniyorsanız okuyun. 2. seneme giriyorum ve ilk senemde iki yarı dönemden toplam 11 tane alttan dersim var (aslında bir tane de seçmeli etti 12) beni bu sene tekrardan sınava sokacak maalesef bölüm onu gösteriyor.
bizans sanatı dersi hakkında acil bir şekilde yardıma ihtiyacım olan bölüm. özellikle ravenna apollinare in nova ve ravenna apollinare in classe kiliseleri hakkında.
mezunu olduğum iş bulmanın neredeyse imkansız olduğu bölüm. bölümümüzü birincilikle bitiren kız kpssden 82 puan alıp simit sarayına garson olarak atandı.
Çok entelektüel bi bölüm. Antropoloji, teoloji ve ile beraber.
bölümü avrupa sanatı altında işlemiyorlar.

ilk çağ uygarlıkları var, islam sanatı var, türk sanatı var, bizans sanatı var ve batı sanatı var.

ana başlıklar bunlardır.

ayrıca antik yunan ve antik roma ağırlıklıdır. ancak diğer medeniyetlerin antik kısmında da bilgi vardır.

ayrıca mimari aşırı derecede ağırlıklıdır.

bide resim heykel ve mimari demek sınırlı el sanatları gibi bir alana da bulaşıyor( genelde dersleri seçmelidir) bu alan öyle küçük bir alan değildir.

sanat tarihi ne diye sorsak karolenj, otto, romanesk, gotik, rönesans, barok ve modern sanat diyecek adamları dikkate almayın. bunlar sadece avrupa sanatının konularıdır.

bizans sanatında böyle bir şey yoktur.
islam sanatı bile muhammeden başlar halifeliği, emevi, abbasi, gibi büyük devletleri ve küçük devletleri içine katar.

bizans zaten kendi içinde erken dönem, ikonoklazma, orta dönem, latin istilası ve geç dönem olarak ayrılır. (1000 yıllık bir dönemdir yani hemen hemen )

türk sanatına gelince ise selcuklu( büyük, anadolu) osmanlı gibi dev devletleri ayrıntılı olarak alır artı orta asya devletlerini de içine katarlar.

yani sanat tarihi sadece modern sanatla görmek, üç beş rönesans ressamını ezberlemek olarak görmek sınırlı müfredatında ulaşmadığı yerler antik afrika, çin, hindistan, mayalar, aztekler, inkalar gibi sınırlı alandır. bunun dışında her konuya hemen hemen değinmek gibi bir doyumsuzlukları vardır.

ha ne gerek vardır orasını bilemeyiz ama batı tipi yada batı ağırlıklı bir eğitim anlayışı yoktur. hatta bizans bile doğunun medeniyetidir dersek doğu aşırı derecede ağırlıklıdır denebilir.
https://pbs.twimg.com/med...CfFjpLXWwAEfGxi.jpg:large
insanın ufkunu açan, entelektüel birikimini uzaya çıkaran bilim dalı. Ülkemizde hayatta kalacak kadar para verilesi bir hâlde olsaydı mutlak okurdum.

Gelin görün ki bu yıl atanacak sanat tarihçisi öğretmeni 1(bir)(l).

Gençlere sikimsonik şeyler ogreteceginize dünyanın yarısından fazla arkeolojik ve sanatsal yapita ev sahipliği yapan ülkemizi böyle öğretin.
Mağaralardan günümüze hatta geleceğe kadar olan sanatın, sanatçının ve sanatseverlerin tarihi. Diğer bir deyişle müzede yatıya kalmak isteyen küçük bir kız çocuğunun üniversite tercih döneminde bu hayalini gerçeğe aktardığı bölümü.

Evet küçükken hayallerimden biri müzede yatıya kalmaktı. Bayılırdım müzelere, sergilere, sanata... Hâlâ seviyorum. Her öğrenci gibi dersleri sevdiğim söylenemez ama müzelere aşığım. Bu yüzden seçtim bu bölümü. Tek şikayetim dersler insanı dumur ediyor. Epeyce...
Sevdayla okuduğum sosyal bilimi dalı.

Felsefe, psikoloji, sosyoloji, tarih, arkeoloji, edebiyat, müzik gibi dalların beslendiği ve dallardan beslendiği , okuması puanını almak kadar kolay olmayan bölüm.

Hayata dair bir çok okumayı barındırır. Hissedebilene .
Bir ilgi alanı olarak çok güzel.
iki çift laf edebilmek isterdim.
görsel

çoğu zaman tek başına, sanat ve doğanın içinde bitmek bilmeyen keyifli bir yolculuktur.
''çok boş bölüm'' diye atıp tutan insanların çoğunun sanatla ilgisi olmuyor yani sırf okumak için bu bölümü okuyan insanlar genelde böyle şeyler söylüyor.

bu bölümü cidden iyi bir şekilde, severek okursanız iyi yerlere gelirsiniz.
ikinci üniversite olarak okumak istediğim bölüm ama pahalıysa okumam maalesef sanat aşkımız da paranın başladığı yerde biter.