bugün

nba'i nba yapan sistemlerden biri. 2008-2009 sezonundan itibaren maksimum miktarı yaklaşık 58 milyon dolar olup bu miktarı aşan takımlar 2 kat lüks vergisi öderler.
(bkz: maksimum kontrat)
küçük ile büyük arasındaki dengeyi sağlamak için en ideal yol.arap şeyhi Mansur'un malum kaka olayından sonra, Avrupa Kulüpler Birliği ve UEFA'nın da düşünmeye başladığı sistem.
mls'de de uygulanan sistem.
Nba'de takımlar arası dengeyi korumak için var olan,bir takımın oyuncularına verebileceği maksimum miktarı belirleyen karmaşık kurallar bütünü.Nba'de ki salary cap modeli soft cap olduğundan çeşitli istisnalarla*** bu sınırın geçilmesine izin verilmektedir.ancak gene takımlar arası dengeyi korumak için bu sınırın ardından bir de lüks vergisi sınırı koyulmuştur.eğer istisnaları kullanan bir takım salary cap'ten sonra lüks vergisi sınırını da aşarsa bu sınırı aştığı meblağ kadar ayrıca vergi vermek durumundadır.Bu vergiler sene sonunda salary capi geçmeyen takımlara dağıtılır böylece denge sağlanmaya çalışır.2009-2010 sezonu için salary cap 57.7 milyon dolar,Lüks Vergisi sınırı 69.92 milyon dolar olarak belirlenmiştir.örnek olarak bu durumda 2009-2010 sezonunda 70,986,839 dolar salary'si olan Dallas Mavericks lüks vergisi sınırını 1,066,839 dolar geçtiği için o kadar da lüks vergisi ödemek zorundadır.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyen,ingilizcem iyidir benim diyen,üşenmem okurum hepsini diyenler için bir de link verelim bi işe yarasın yazdıklarımız;***
http://members.cox.net/lmcoon/salarycap.htm
şayet futbola uygulanırsa nba'deki gibi olmaz. sonuçta orada bir draft sistemi var ve bunun için yeterli bir altyapı mevcut. ayrıca fifa'nın başında bulunan kişiler şu an için para gelsin de nereden gelirse gelsin umurlarında olmayan tipler. araplar'ın paralarını engellemeye çalışırlarsa futbolun piyasası düşer ve bu yüzden sadece sözde kalacak bir uygulama olur. ha, oyunculara ödenecek ücretler hakkında belirli kıstaslar getirilecek düşüncesi hakim bu fifa denilen uyduruk kurumda. o da olmaz. gelsin araplar ronaldo, kaka, messi, lampard, gerrard'ı x takımında toplasın. geriye kalanlar da ana avrat düz gitsin. en iyisi bu.
lokavtla birlikte düşürülmesi planlanan, nba'i izlenebilir ve zevkli kılan uygulama.

ondandır ki new york knicks bir manchester city değil.
bunun bir de hard cap olayı vardır. bunu dolduran bir takım 12'den az oyuncusu varsa 700.000 dolar'ın biraz altında, yani verilebilinecek en düşük ücretle takımı olmayan oyunculara sözleşme verebilir. yok, 12 ve üzerinde oyuncusu varsa oyuncu üstüne para verse anca...
nba'de şu anda 63 milyon dolar seviyesindedir. gelecek yıldan sonra devreye girecek 9 milyar dolarlık yayın hakları sözleşmesi ile bu seviyenin 100 milyon doların üstüne çıkması bekleniyor. bu da bir zamanlar michael jordan, kevin garnett ve kobe bryant gibi oyunculara has olan yıllık 30 milyon dolarlık kontratların sıradan hâle gelmesi anlamına geliyor.

tabii takım sahipleri salary cap'teki incelikleri eleyip yerine hard cap koymak istiyorlar.