bugün

Devletler hukukunda bir ulusun hangi devlete bağlanacağıyla ilgili oylama , Halk oylaması, referandum..
iktidara gelen bir kişinin, yurttaşlarda, kendisine güven bildirimi isteme yöntemi; bu güven yoklaması, halkoylamasına sunulan bir metne evet veya hayır yanıtının verilmesi biçiminde gerçekleşir.
Bir toprak parçası üzerinde yaşayan halkın herhangi bir devlete bağlanma veya özerk veya bağımsız olma konusunda halkoylaması ile karar vermesidir. örnek olarak Lozan Barış Antlaşmasında Türk heyetinin Musul-Kerkük ve Süleymaniye bölgesinde Plebisit yapılmasını önermesini verebiliriz.
kökeni fransızcaymış bu kelimenin.

(bkz: plébiscite)
tüm demokrasilerde uygulanan halk oyuna başvurulması yöntemi. günümüzde özellikle kanada anayasasında çok önemli bir yer tutmaktadır.
referandumdan farklı olarak halka ayar verilmesi ve tanıtımı aşan propagandalarla kamu oyunun fikrini değiştirme çabasıyla referandum yapılması. Demokrasi? evet evet kesinlikle demokratik.
12 Eylül'de referandum diye yutturulacak olan "oylama"
1982 Anayasası.
bir siyasal iktidarın arkasına meşru destek almak için propaganda ve hileye başvurarak yaptığı halk oylamasıdır.yapılırken referandummuş gibi gösterilir halbuki referandumda "evet" ve "hayır" oylarının tanıtımına gerek medyada gerek başka bir alanda eşit koşullarda yer verilir ve hiçbir baskı oluşturulmaz. süheyl batum'a göre; türkiye'de yapılan adı referandum olan tüm halk oylamaları birer plebisittir.
istanbul da önümüzdeki günlerde yapılması planlanmaktadır.
recep tayyip erdoğan ın bugün konuşmasında sık sık kulanıldığı söylenen anayasa hukuku terimi.

plebisit: otoriter rejimlerde sıkça başvurulan ve bir konu hakkında toplumsal platformlarda tartışma hakkı tanınmadan halka sadece "evet" ya da "hayır" seçeneklerinin dayatıldığı referandum şekli. tarihte ki en ünlü örneklerini napoleon lar vermiştir.

yani ne anlamda söyledi bilmiyorum dinlemedim konuşmasını ama eğer plebisit yapacam gibi bi laf ettiyse ya milleti salak yerine alenen koyuyor demektir bilmiyolar nasılsa amk. diyodur. ya da kendi de bilmiyor ne dediğinin farkında değil. iki durumda da durum kötü.
adını ilk defa recep tayip Erdoğan dan öğrendiğim kelime acaba o nerden öğrenmiş..?
gezi parkı kanunu gibi birşeyi meclisten geçirmek için referandum yaparsın. ancak gezi parkına toplu kışlası yapılsın mı sorusuna referandum yapacağız diyemezsin.
bu plebisittir.
ileri demokrasiyi savunanların tatlı ballı yalanları, şöyle ki;
"Referandumlar, başvurulmalarındaki usul bakımından ise, mecburi ve ihtiyari olmak üzere ikiye ayrılmaktadırlar. Bir anayasa değişikliğinin ya da bir kanun tasarısının halkoylamasına sunulacağı anayasada öngörülmüşse, mecburi referandum; yok eğer, halkoylamasına sunulması parlamentonun ya da devlet başkanının takdirine bırakılmışsa ihtiyari referandum söz konusudur

Referandumun doğru bir değerlendirmesini yapabilmek için plebisitten özenle ayrılması gerekir. Ancak bu ayrımı yapmak pek de kolay değildir. Genellikle, kabul edildiği üzere, referandumda bir değişiklik; plebisitte ise, bir adam söz konusudur. Birincisinde bir metin oylanır; ikincisinde ise, bir isim.

Referandumla plebisit arasındaki diğer fark ise demokratiklik bakımından ortaya çıkmaktadır. Referandum demokratik bir usuldür: Halk etkendir, öznedir; karar alma sürecinin başına, ortasına ve sonuna katılır. Plebisit ise, anti-demokratik bir usuldür: Halk edilgendir, nesnedir; karar alma sürecinin sadece sonuna katılır. Referandumun yapılmasını isteyen halkın kendisi (halk teşebbüsü) ya da halkın seçtiği temsilcilerdir. Oylanan şey ise, halkın temsilcilerinin hazırladığı bir metindir. Oysa, plebisite başvuranlar, kişisel iktidar sahipleri ya da fiili yönetimlerdir. Oylanan şey ise, halkın katılımı olmadan hazırlanan metinler, fiili yönetimlerin oldu-bittileri, karar ve eylemleridir. Kısaca, plebisit, diktatörlerin, anti-demokratik yöneticilerin, darbecilerin, kendilerine meşruiyet kazandırmak için başvurdukları bir halkoylamasıdır"
prof dr kemal gözler
anayasa hukukuna giriş kitabı
rusya ile türkiyenin batum yarışından türkiye büyük bir farkla çıkmıştı sandıktan, hatta batum un ilk meclisteki vekil sayısı anadoludaki bir çok şehrin aza sayısından fazlaydı ve 4 ü de alimdi. ismet ne yaptı peki? hali hazırda durum neyse onu yaptı.. aferin ona..
(bkz: plebs) in hükmü ve emridir.
halk arasında referandum olarak da bilinen alafranga bir kelimedir.
Anayasa hukukunda plebisit, vatandaşların, belirli esaslar çerçevesinde kendi adlarına kullanmak üzere egemenliği bir kişiye verme ve/veya o kişinin yapmış olduğu ve yapacağı icraat hakkında iradesini beyan etmek üzere oy vermeleridir. Uluslararası hukuk bağlamında ise plebisit, üzerinde anlaşmazlık bulunan bir toprak parçası veya bölgenin geleceğinin o toprak parçası üzerinde veya o bölgede yaşayan halkın reyleri ile belirlenmesi için yapılan oylamalardır. Başka bir ifade ile uluslararası hukukta, bir toprak parçası veya bir bölgenin hangi devlete ait olacağının ve geleceğinin, o toprak parçası veya bölge üzerinde yaşayan halkın reyi ile tayin olunması için yapılan oylamaya plebisit adı verilmektedir.

Doktrinde klasik görüşe karşı olarak, bir halk oylaması sırasında hükümetin tarafsız kalması ve halk oylamasının sonucuna katlanmayı kabul etmesi durumunda yapılan halk oylamasının referandum; buna karşın hükümetin karşı propagandayı yasakladığı veya karşı propagandayı yasaklamamakla beraber, kendi tavrını kabulden yana koyduğu ve sonuç ne olursa olsun görevde kaldığı oylamaların ise plebisit olduğu belirtilmektedir.

http://www.ankarastrateji...andum-ve-plebisit-ayrimi/
Özetle anlatayım;

Plebisit ile referandum farklı şeylerdir.

Referandum, hukuki bir düzenlemenin (bizde anayasa hükümlerinde kullanılmıştır) halka sorulmasıdır.

Plebisit ise bir siyasi kararın/fikrin halka sorulmasıdır ki burada plebisiti düzenleyen iktidar sahipleri taraftır, soruyu da istedikleri gibi sorarlar, bu yüzden manipülasyon çook daha kolaydır, demokrasi araçları kullanılarak (oylama gibi) anti-demokratik kararlar alınmasının yöntemidir. (Bu noktada demokrasiyi "çoğunluğun istediğinin olması" olarak görmek ilkokul seviyesine işaret eder, hatırlatayım. Çoğunluğun oyu ile seçilen siyasi iktidar, halkın tamamının çıkarkarını ve isteklerini gözetmekle mükelleftir)
Genelde anayasalarda yapılan değişikliklerin halka kabul ettirilmesi, önemli yasalar hususunda halkın görüşünün alınması, ülke kaderini etkileyecek derecede önemli konularda halkın görüşüne başvurulması gibi amaçlar ile başvurulan demokratik yollardan ve yöntemlerden biri de referandum ya da diğer adı ile plebisittir
http://www.anayasa.gen.tr/plebisit.pdf Kemal Gözler'in kaleme aldığı plebiist ve referandum ayrımı.
edit: "2011 yılında yayınladığım Anayasa Hukukunun Genel Teorisi isimli kitabımda da plebisit hakkında şunları yazmışım:

'Referandum demokratik, plebisit ise anti-demokratik bir usûldür. Plebisitte de, referandumda olduğu gibi, biçimsel olarak, bir kanun veya anayasa tasarısı onay için halkın oyuna sunulur. Gerçekte ise, halk bu kanun veya anayasa tasarısını kabul ederken, bu tasarıyı hazırlamış kişiye büyük bir iktidar vermiş olur. Bu nedenle bazı yazarlar, referandumda bir metnin, plebisitte ise bir kişinin oylandığını belirtmektedirler. Gerçekten de, plebisit usûlünde, halkoylaması, halka sunulan metni hazırlayan kişiye karşı yapılan bir güven oylaması niteliğine bürünür. (…) Üstelik plebisit usûlüne genellikle olağanüstü dönemlerde ve anti demokratik usûller altında başvurulur. Genelde, otoriter eğilimli bir yönetici, iktidarını daha da güçlendirmek için, bir halkoylaması organize eder. Ancak bu oylama kısıtlı bir özgürlük ortamında yapılır'
Birden çok konuda ve çok seçenekli olarak halkın görüşüne başvurulmasıdır