bugün

9.yüzyılın sonlarında hazarların ve uzların baskısı sonucu don-volga ırmakları dinyeper nehirleri arasındaki bölgeye yayılan peçenekler daha sonraki dönemlerde tunaya kadar büyük bir bölgeye sahip oldular.
Siyasi bakımdan devlet olamamışlar fakat askeri yönden cok güçlenmişler.Oymaklar halinde yaşamışlardı.
Bizansın politikası sonucu zayıflayarak dağılmışlardı.
Malazgirt Savaşında Büyük selçuklu Devletinin tarafına geçerek savaşın kazanılmasını sağlamıştır.
boylar halinde yaşayan fakat devlet kuramayan islamiyet öncesi orta asya türk topluluğu.
kıpçaklarla iş birliği yaparak rusların karadenize inmesine engel olup, ruslarla slavlar arasında tampon bölge oluşturmuş, bizans da paralı olarak görev almış türk topluluğudur.

istanbul u kuşatmak için çaka beyle iş birliği yaparak bizans ın arkasından iş çevirmek istemiş, bunu duyan bizans da kıpçakları kışkırtarak peçeneklerin üzerine yollamıştır. peçenekler bizans ve kıpçak baskılarına dayanamayarak dağılmışlardır.
malazgirt savaşında türklerin tarafına geçmişlerdir.
oymaklar halinde yaşamış,tam bir devlet düzenine geçememişlerdir.
ayrıca (bkz: çaka bey)ile istanbulun kuşatılması hakkında anlaşmışlar.
içerik bulunamadı.
istanbul boğazını at üzerinde geçtikleri rivayet edilen türk topluluğudur.*
günümüzde varlıklarını moldova sınırları içinde sürdürürler. sayıları 200.000 kadardır. gagavuzlarla aynı değillerdir, malazgirt savaşında ikisi birden taraf değiştirmişlerdir.
türk soyuna mensupturlar. Aynı zamanda istanbul boğazı nı atlarıyla beraber yüzerek geçmişlerdir.

Selçukluların anadolu içlerine ilerlemeye başladığı zamanlarda bizans imparatoru paralı asker olarak 15 bin peçenek süvarisini orduya dahil eder. Bu askerler rumeli yakasından üsküdar a gemilerle nakledilir. Kiminle savaşacağını bilmeden anadolu ya geçen peçenekler, kendi soydaşlarına karşı savaşacaklarını öğrenince duruma itiraz edip tekrar rumeli yakasına geçmek isterler. Ancak boğazdaki tüm gemi ve sandallar imparator emriyle kıyıdan uzaklaştırılmıştır. Bunun üzerine atlarını denize sürüp, halkın şaşkın bakışları arasında istanbul boğazını yüzerek geçmişlerdir.

Ne gariptir ki istanbul bunun gibi iki ilginç olaya türkler aracılığıyla şahit olmuştur.

Gemilerini karadan, atlarını denizden götüren başka millet var mı acaba?
peltek biri demiş onu. doğrusu, seçenekler.
bizans hakimiyetinde yaşamışlar ve devlet kuramamışlardır. malazgirt savaşında büyük selçuklu devletinin tarafına geçmişlerdir.
günümüze gelen son peçenek (bkz: peçenekli süleyman)dır.
bir kısmı balkanlara yerleşmiş ve zaman içinde slavlaşarak benliğini yitirmiş türk boyu, bazı tarihçilere göre bugün bosna hersek ve sırbistan sınırları içinde yaşayan boşnakların ataları peçenek türkleridir, bu şekilde düşünenlere göre peçenek ismi zamanla beçenek- beşenyö- bosniak ve boşnak halini almıştır.
--spoiler--
Göktürkler, Uygurlar, Oğuzlar, Peçenekler,
Türk'ün yüce tarihine bin bir zafer ekler.
--spoiler--
bu ırktan gelen türklerin özellikle sarışın ve beyaz tenli olduğu söylenir. ırk slav taraflarına yerleşip, o yörenin insanları misali sarışın ve renkli gözlü olurlar. lakin zamanla slavlaşarak türklüklerini unuturlar...
daha derin bilgiler için Mustafa necati sepetçioğlu nun '' kapı-kilit-anahtar'' üçlemesini tavsiye ederim.
Edit: Bu yazar tarafından Türk tarihinin belirli dönemleri üçlemeler halinde kitaplaştırılmıstır. şahsen cok begendim her birini.
(bkz: Peçenekli Süleyman) *
asırlar önce girdiğim askeri lise sınavında devlet kuramadıklarını öğrendiğim topluluk.
(bkz: tuna bulgar türkleri)

(bkz: idil bulgar türkleri)
(bkz: arif peçenek)
1091 meriç savaşı'ndan sonra balkanlarda iskan eden kısmı eriyip giden oğuz boyu.

tabi bu peçenekler yok oldu demek değil. anadolu'ya göç eden peçenekler özellikler ankara'nın kuzeyinde, maraş'ta, eskişehir dolaylarında ve anadolu'nun çeşitli yerlerinde ufak tefek gruplar halinde yaşamlarına devam ettiler.

peçeneklerle ilgili yapılan en büyük yanlışlardan biri komşuları kumanlar gibi sarışın açık renk gözlü zannedilmeleri. sarışınlık kanısının yanlış olduğu konusunda ibn-i fadlan ve istahri bizi doğrulayan metinler bırakıyorlar.

malazgirt savaşı'nda binlerce atlı gönderip de savaşın seyrini değiştirdiğini asılsızca iddia eden kürtlerin aksine peçenekler ve kumanlar bizans saflarından selçuklu saflarına geçerek savaşın kazanılmasında büyük rol oynuyorlar.
Komenton adli meclisleri vardir.
[kat: karadeniz in kuzeyindeki türk devletleri]
şimdi nerede oldukları bilinmemektedir.
bizans doneminde anadolunun bazi yerlerine yerleşmiş, malazgirt savasindada bizansta para asker olarak bulunmuş turk boyu. savaşta yer değiştirmişlerdir.
peçenekler 10 .yüzyılda oğuzların baskısı sonucu batı karadeniz ve balkanlara geldiler. peçenekler karadenizin kuzeyi ve balkanlarda 11. yüzyılın sonlarına kadar önemli bir güç oldular. 1048 yılında tunayı geçerek bizansa akına başladılar. 1050 yılında edirneyi kuşatan peçenekler, 1053 yılında bizansı ağır yenilgiye uğratmışlardır. 1090 yılında büyük çekmeceye kadar geldiler. bu dönemde bizanslılar batıda peçenek türkleri, anadoludan selçuklu türkleri, izmir ve civarında çaka bey ile uğraşıyordu. peçenekler bu sırada istanbulu almak isteyen çaka bey ile anlaştılar. buna göre peçenekler karadan, çakabey denizden istanbulu kuşatacaktı. bizans bu tehlikeden kendini başka bir türk kavmi olan kıpçakların yardımıyla kurtuldu. oğuzlardan sonra balkanlara gelmiş olan kıpçaklarla anlaşan bizans yöneticileri, meriç kıyısında göçebe iki gücü birbirine kapıştırdılar. sonuçta peçenekler ağır yenilgi aldılar. (1091- meriç savaşı). bu olaydan sonra peçeneklerin bir kısmı macaristana çekilerek macarlara karıştılar. bir kısmıda vardar nehri boylarına yerleştiler ve slavlaştılar. bir kısmı da bizanslılar tarafından alınarak kıpçaklarla birlikte anadoluya selçuklulara tampon maksatlı yerleştirildiler. fakat malazgirt savaşında bizans ordusunun büyük çoğunluğunu teşkil eden oğuz-peçenek-kıpçak türkleri saf değiştirdiler.