bugün

sokağa çıkma yasağı gibi salakça bir hadisenin vukuu bulduğu ne menem bişey olduğu hiçbir zaman anlaşılmayan nedense hep beş milyon yaklaşık çıkan saçmalıklar yumağı...
nufüs sayımı yapan kişinin dedikodu malzemesi. hiç unutmam bizi sayan kişi!! aşağıdaki dairede oturan polisin bütün bilgilerini telefonda arkadaşıyla paylaşmıştı yanımızda!?!??!!
Genel Nüfus Sayımı
Ülkemizde Nüfus Sayımlarının Tarihi Osmanlı imparatorluğu döneminde istatistik çalışmaları, başlangıçta devlete belirli hizmetler yapmakla yükümlü memur ve sipahilere bırakılan gelir kaynaklarının nicelik ve değişmelerini saptamak amacıyla, 30-40 yıl gibi aralıklarla nüfus ve toprak sayımları yapılması şeklinde düşünülmüştür. Osmanlı Dönemi öncesine ilişkin istatistik çalışmaları hakkındaki bilgilerimiz ise eksiktir.
imparatorluk yeni kurulduğu sıralarda nüfusla birlikte tarım ve arazi konularında bilgi toplamaya özel önem verilmiş; 1326-1360 ve 1360-1389 yılları arasında toprak ve nüfus sayımları yapılmıştır. Daha sonra Padişah Kanuni Sultan Süleyman genel bir sayım yaptırmaya teşebbüs ederek, bunun her yüzyılda bir tekrar edilmesini Kanunnameye yazdırtmıştır. Tarihçiler bu dönem içinde 1566-1574 yıllarında Genel Nüfus ve Arazi Sayımı, 1608 yılında tekrar bir nüfus sayımı uygulandığını yazmaktadır. Kemankeş Kara Mustafa Paşa Sadrazamlığı sırasında nüfus sayımlarının ülke için gereğini belirtmiş ve bunların otuz yılda bir tekrarlanmasını karar altına aldırtmıştır. Ancak sayısız savaş nedeniyle, bu süreye gereğince uyulmadığı gibi, sayım girişimleri sonuçlandırılamamış, fakat çalışmalara ve bilgi toplama faaliyetine devam edilmiştir
19.Yüzyılın başından itibaren Ademi Merkeziyet sistemine dayalı olarak merkezde her nezarette, taşrada ise vilayet ve kazalarda istatistik büroları açılmış ve bunların çalışmalarını takip ve kontrol etmek için de ayrı bir merkezi organ kurulmuştur.
Başarı ile sonuçlandırılan ilk Nüfus Sayımı 1831 yılında yapılmıştır. Esas amacı askerlik yapabilecek halkın sayısı ve yeni vergi kaynaklarının saptanması olan bu sayımda, Rumeli ve Anadolu da bulunan tüm islam ve Hıristiyan erkek nüfus kapsanmıştır.
1831 sayımından sonra 1844 yılında kadın nüfusu da kapsayan bir nüfus sayımı daha yapılmış, 1854 te ise yeni bir nüfus sayımına daha girişilmişse de bunun sonuçlandırılması kabil olmamıştır. 1870 yılında yapılmasına karar verilen Genel Nüfus Sayımı da uygulanamamıştır. 1874 te Tuna Vilayetlerinde yapılan bir nüfus sayımını, imparatorluk döneminde girişilen ve uzun süre devam eden bir başka nüfus sayımı izlemiştir. 1878 Rus savaşını izleyen bu sayımda istanbul nüfusu sayılmış, Trablus ve Arabistan'ın nüfusu ise tahmin edilmiştir. Aynı dönemde Nüfus Sicil-i Nizamnamesi çıkarılmış ve ilk kez Nüfus Müdürlüğü kurularak nüfus tezkereleri ile doğum, ölüm, yer değiştirme olaylarının kaydına başlanmıştır. 1891 yılında Bab-ı Ali'de Merkezi istatistik Encümeni kurulmuş, istatistik hizmetleri kanuni bir esasa bağlanmıştır.
1918 yılında çıkarılan yeni bir kanunla istatistik faaliyeti sadarete bağlı istatistik Müdüriyet-i Umumiye si bünyesinde toplanmış, kanunun uygulamasına bir yıl devam edildikten sonra kaldırılmış ve eski sistem Cumhuriyete kadar devam etmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra, Türkiye'nin karşılaştığı önemli ihtiyaçlardan biri de ülkemizde yaşayan nüfusun sayısının, sosyal ve ekonomik niteliklerinin bilinmesi olmuştur.
Ülkemizde nüfusumuzun sayı ve niteliklerini tespit amacıyla Cumhuriyetin ilanından günümüze kadar ilki 1927 ikincisi 1935 yılında ve bu tarihten sonra her beş yılda bir olmak üzere, on üç kez Genel Nüfus Sayımı uygulanmıştır.
Devlet istatistik Enstitüsü Başkanlığı'nın kuruluş ve görevleri hakkında 219 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesinin (d) fıkrasını değiştiren 23 Şubat 1990 tarih ve 403 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği ülkemizde bundan sonra Genel Nüfus Sayımları 10 yılda bir sonu ile biten yıllarda yapılacaktır. Bir sonraki sayım 2000 yılında uygulanacaktır.
30 Temmuz 1997 tarih ve 4300 sayılı Genel Nüfus Tespiti yapılması ve seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi hakkındaki Kanun gereği yerleşim yerleri itibariyle ikametgaha dayalı sayısal sonuçları elde etmek amacıyla 30 Kasım 1997 tarihinde Genel Nüfus Tespiti yapma görevi Enstitümüze verilmiştir.
Enstitümüz, bu yasaya göre 30 Kasım 1997 tarihinde Genel Nüfus Tespitinin uygulamasını yapmıştır. Genel Nüfus Tespitinin veri değerlendirme sürecinde ülkemizde ilk defa bir büyük sayımın tüm veri işleme faaliyetleri tam bilgisayar destekli olarak yapılmış, veri giriş işlemleri ICR (Akıllı Karakter Okuyucu) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
23 Şubat 1990 tarih ve 403 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği 10 yılda bir sonu ile biten yıllarda yapılması planlanan Genel Nüfus sayımı 22 Ekim 2000 tarihinde uygulanmıştır. Bu sayım, Cumhuriyet tarihinin 14. Genel Nüfus Sayımı olmuştur
planlı ekonomi ve kalkınmacı retoriğin kenara itilmesinden bu yana en büyük anket-istatistik olmakla mükellef organizsayon.
eski zamanlarda parmak ile insanların sayıldığı şimdi ise evlere kapatılan insanların parmakla sayıldığ, bu arada saymana çay ikram edip sohbet edildiği iş ve işler topluluğu
ülkemizde defalarca sayım olmasına rağmen tam sayının bilinmemesi(aşırı nufus artışı ve nufusa kayıt oranının doğuda düşük olması gibi sebeblerden dolayı)
abd'de ilk nufus sayımı 1873'te yapılıyor.bu sayımın sonucu 7 yılda alınabiliyor fakat 1890'a doğru yapılan 2. nufus sayımında babbage'nin geliştirdiği analitik makina kullanılarak 2,5 yılda tamamlanıyor.
(bkz: ev hapsi)
bunla ilgili bir tezahürat vardı yazmadan geçemiycem
"nüfus sayımı oldu,
gerçek ortaya çıktı.
üç yüz bin fenerli var,
onlar da i.ne çıktı." *
sonucunda irili ufaklı suçlardan aranan birçok suçlunun bulunmasını da sağlayan sayım.
sıstemlı olmayan ılk nufus sayımları M.Ö. 2000 yıllarında çin ve mısırda goruldu. roma ımparatorlugunda ıse daha duzenlı bır sayım gerceklesmıstı.romada amac savas esnasında kımlerın sılah altına cagırılabılecegını ve kımlerın vergı odemeyecegı saptamaktı.cagdas anlamda ılk sıstemlı nufus sayımı ıse 1749 yılında isvecte yapılmıstır.
osmanlıda ilk nüfus sayımı 1831 yılında 2. mahmud döneminde yapılmıştır. fakat bu sayımda sadece erkek nüfusu sayıldığından -asker alma işlemleri için- ve türk medeni kanununda kadın erkek eşitliği olduğundan bu bilgiler şimdilerde kullanılmaz.
dünyada ilk nüfus sayımı ingiliz ve fransız kolonilerinde yapıldı. ilk modern anlamda ki sayımı ise kanada yaptı.
çocukluk yıllarımda 3 kere şahit olduğum durumdu.
sokağa çıkma yasağı ilan edilirdi. öğle vakti olduğunda mahalleye inerdik, polisler bizi eve gidelim diye kovalardı, biz çocuktuk tabi annemize kapı önünden ayrılmıyacağız derdik ama finalde bizi polis yakalayıp karakol bahçesine götürürdü ceza olarak.yasak bitene kadar orda bekletirlerdi. saatler ilerledikçe o bahçe bizim gibi özgür ruhlularla dolardı. güzel günlerdi.
eskiden sokağa çıkma yasağı ile yapılan sayım şimdi ise direk yapılıyor.
Aile bireylerinin evde sayıyı tamamlayıp görevli geldiğinde tam kadro sayılmayı beklemeleridir.