bugün

Chpliler in ezbere bildiği metindir.
günümüzde neredeyse tüm yayınevleri tarafından eksik veya hatalı basılandır. gerçek nutuk metni bazı tarihçilerin arşivinde mevcut zaman zaman hataları yazıyorlar.
Evet gorunurde tarihi bir kaynak değildir:

Yüzlerce kişi onunde tum o olaylara şahit insanların onünde okundugu halde bir tane insan da cıkip su ya da bu olay olmadı dememistir!

Yuzlerce kisi onaylamistir.

Bu durumda bok tarihi kaynak degildir!
Atatürkün önemli kitaplarından.
çoğu siyasi/politik figürün aksine Atatürk'ün en önemli özelliği; işleri hayata geçirdikten sonra nasıl geçirdiğini anlatmak.

Nutuk buna güzel bir örnektir.

Nutuk'un içeriği ile ilgili bilhare yorum yapacağım.
Bundan yıllar önce gazeteler dağıtırdı, o baskıyı hala saklarım
internette de okunabilen atatürk'ün kitabı:

https://www.runlog.com.tr/uploads/nutuk.pdf
Atatürkün kitaplarından biri.
Her türk gencinin okuması gereken kitap.
Bu kitap bizim ilyada destanımız. Atatürk ise hektor'umuz. Şu farkLA ki bizim hektor'umuz bir loser değil.

Nutuk'u okurken bir dostu dinliyormuş gibi hissediyorsunuz. Şahsen onun sözlerinin tek kelimesinden şüpheye düşmedim. Çünkü yüzde yüz vatanın iyiliği için çalıştığı, hiçbir kişisel menfaat gütmediği rahatça anlaşılıyor. O telgraf yazışmalarını nasıl yönetmiş hayret ediyorum, kafası stresten çatlar insanın. Sadece düşmana değil kendi arkadaşlarına da laf anlatmaya çalışmış sürekli.

Atam milli mücadelenin direkt beyniymiş, olmasaydın olmazdık sözünü nutuk'tan sonra kavramıştım. ona olan hayranlığım katlanarak artmıştı.

Müslümansanız kur'an'ı, türkseniz nutuk'u okumamak gibi bir lüksünüz yok!
Tarih okuyamıyorum. Kapasite meselesi bunu kabul ettim. Nutukta Mustafa Kemal Atatürk'ün bir özelliğini keşfettim ve çok hoşuma gitti. Telgrafla yapılan yazışmalarda birileri sürekli birilerini fişleme derdinde. Yok o paşa mandacı. Yok şu paşa milli mücadeleye inanmıyor. Fakat Atatürk buna rağmen çok ılımlı. Gaza gelmiyor. inanmadığını bilse bile herkesi milli mücadele içinde tutmaya çalışıyor. Sakin sabırlı. Herkese ihtiyacı olduğunun bilincinde.
okumadan sahip çıkılan ve okumadan karşı olunan atatürk kitabı.
Bazılarının içinde gizli lozan maddeleri olduğunu sandığı kitap.
"Tam bağımsızlık demek, elbette siyaset, maliye, ekonomi, adalet, askerlik, kültür gibi her alanda tam bağımsızlık ve özgürlük demektir."

Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk.
türklerin kutsal kitabıdır.
günün anlam ve önemine binaen paşamın hislerine biraz daha yakın olmak için sabah 10-15 dakikalığına okudum.

Kararlılığı, azmi, ön görüleri, düşünce yapısı, yönlendiriciliği bir milletçiliğin ötesinde bu lidere hayran olmak için farklı nedenler yaratıyor insana.

Bu durumu küçük bir anektod ile de örneklemek istiyorum. Nutuk'ta geçen bir kısım şöyle;

"Milletin/vatanın kurtulması için 3 yol olduğu söyleniyordu/isteniyordu.

1- ingiliz mandasına girmek
2- Amerika himayesinde olmak
3- bölümlere / eyaletlere ayrılmak.

Şahsımca bu düşüncelerin hepsi birer saçmaydı. Olması gereken bağımsız ve tam egemen bir türk devleti kurmaktır"

O şartlar altında bu düşünce yapısına sahip olmak çok özel ve güzel bir şey.

Allah rahmet eylesin.
görsel
Nutuk atmaktır.
görsel
lisedeyken okumuştum ama gençlik işte çok analiz edemediğimi düşünüyorum, tekrardan okumak istiyorum yapıkredi yayınlarından okuyan var mı aranızda? dili çok ağır diye duydum ama emin olamadım.

iş bankası yayınları biraz basit gibi geldi gözüme.

bilgisi olanlar mesaj kutumu renklendirirse sevinirim.
Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş felsefesini içinde bulunduran kitap. Bu kitabı sevmeyenler tamamen duygusal yaklaşıyorlar. Azıcık akılla felsefeyle işleri olsa severlerdi.
türkiye halkının liderinin yazdığı kitap vatan haini orospu çocukları teroristler sevmez o ayrı mesele.
Şuan 50 bin adet baskıda. Henüz ofset aşamasında...

görsel
birinci inönü zaferi

iznik'ten, gediz üzerinden uşak'a kadar bir hat çekildiğini düşününüz; bu hattın gediz'in kuzeyinde kalan parçası iki yüz kilometredir. gediz'den uşak'a kadar olan parçası da otuz kilometre kadardır. düşman, üç tümenle bu hattın kuzey ucundan eskişehir üzerine hareket etti. bizim gediz'de bulunan önemli kuvvetlerimiz, eskişehir üzerinden bu düşman tümenlerini karşılamak zorundaydı. karşıladı ve yendi. inkılap tarihimize birinci inönü zaferini kaydetti.

güney cephesi kuvvetleri, eski yerlerine, dumlupınar'a geri gönderildiler. kütahya'da yalnız 61. tümen , iki alay kadar kuvvetiyle izzettin bey (ordu müfettişi izzettin paşa'dır) komutasında bırakılmıştı.
ülke içinde ve istanbul'da ulusal varlığa düşman kuruluşlar

kurulmaya başlayan bu cemiyetlerden başka, ülke içinde daha birtakım girişimler ve kuruluşlar da ortaya çıkmıştır. bunlar arasında diyarbakır, bitlis, elazığ illerinde istanbul'dan yönetilen kürt teali cemiyeti vardı. bu cemiyetin amacı, yabancı koruması altında bir kürt devleti oluşturmaktı.

konya ve çevresinde istanbul'dan yönetilen teali-i islam cemiyeti kurulmaya çalışılıyordu. ülkenin hemen her tarafında hürriyet ve itilaf ve sulh ve selamet cemiyetleri vardı.