bugün

uyku hastalığı.
(bkz: edgar allan poe)
(bkz: avrupa yakası)**
görece az rastlanan ancak şiddetli bir uyku bozukluğudur.
narkolepsiye yakalanan bir kişi, herhangi bir anda, örneğin mektup yazarken, araba kullanırken ya da insanlarla konuşurken uykuya dalabilir.
ders dinlerken uyuyan öğrenci sıkılmıştır uyur, rüya falan görür bu olasıdır ama örtmen ders anlatırken birden uyursa bu hastalık belirtisidir.
hatta ne belirtisi direkt narkolepsidir.*
diğer bir şiddetli uyku bozukluğu için;
(bkz: apnea)
evet en ünlü örneği ders verirken uyuyakalan profesordür.
öğrenci ders dinlerken uyur bunu sadece yorgunlukla, sıkkınlıkla, bıkkınlıkla acıklayabiliriz.. ama profesör öyle midir ya.. narkoleptiktir.

tehlikeli bi hastalıktır..
araç kullanırken olursa ciddi kazalara neden olabilen hastalık
Önüne geçilemeyecek kadar şiddetli uyuma arzusu olarak tanımlanan narkolepsi, halâ gizemini koruyan bir hastalık. Ancak bilim, bu konuda epey yol aldı. iskelet kaslarının normal tonunu (sağlıklı gerginlik durumu) bilinç kaybı olmadan yitirmesi olarak tanımlanan katapleksi, nörolojik bir hastalık olan narkolepsinin en belirgin semptomlarından biridir.

Utanç verici durumlara hedef olmak, yabancılarla ilişki kurma zorunda kalmak, ani öfke nöbetleri, sportif faaliyetlerde aşırıya kaçmak veya hızlı bir cinsel yaşam katapleksi ataklarını tetikleyen önemli etkenlerdir.

Narkolepsinin diğer bir özelliği ise gündüzleri ortaya çıkan inatçı uyku halidir. 48 saat uyumamış bir insanın içinde bulunduğu durumu, bir narkoleptik her gün yaşar. Her zaman uykulu olmalarına karşın, gece uykuları çok düzensiz ve kalitesizdir. Bu kişiler kısa bir uykudan sonra dinlenmiş bir şekilde günlük yaşamlarına geri dönseler dahi, çok kısa bir süre sonra uyku hali yeniden başlar. Tedavi edilmez ise hasta trafik kazalarına kurban gitme, okul ve iş yaşamında ortama uyum sağlayamama gibi olumsuzluklara maruz kalır.

Son olarak kataplekside beynin etkilendiği bölgeler, net bir şekilde tespit edildi. Herkesi şaşırtan nokta, bu bölgenin rüyalarımızla senkronize bir şekilde hareket etmemizi engelleyen bölge olmasıydı (Örneğin rüyasında koşan bir kişi, yatakta bacaklarını koşar gibi ileri geri hareket ettirmez). Aynı şekilde narkolepside nöronal dejenerasyonun ilk kanıtları bulundu.

Bazı bilimadamları ise köpeklerde narkolepsiye neden olan, mutasyona uğramış geni ayrıştırmayı başardılar. En önemlisi, narkolepsinin "otoimmün" bir hastalık olduğuna ilişkin ipuçlarının elde edilmesiydi. Bu da bağışıklık sisteminin normal beyin dokularına yabancı doku gibi saldırması anlamına geliyor.

Uyku ve Narkolepsi

Uyku düzeni normal olarak iki kısımdan oluşur. Biri ''hızlı göz hareketleri''ya da ''REM''uykusu, diğeri ise ''hızlı göz hareketleri dışında kalan''ya da Non- REM''uykusudur.

Non-REM, sakin uyku halidir. Kaslar gevşemekle birlikte gerginliğini belirli bir ölçüye kadar korur. Soluk alma düzenlidir. Beyin yüksek voltajda dalgalar üretir. Beynin tükettiği enerji minimum düzeydedir. REM'de, Non-REM'de olduğu gibi çevre bilinci yitirilmiş olsa da fizyolojik olarak çok büyük farklılık gösterir.

REM'de soluk alma ve kalp ritmi düzensizdir; karakteristik olarak hızlı göz hareketleri belirgindir; beyin hızlı, düzensiz, düşük voltajlı dalgalar gönderir; canlı, renkli rüyalar görülür; beyin metabolizması kişinin uyanık olduğu zamanki performansını sergiler.

Narkoleptik olmayan insanlar gece uykularına Non- REM ile başlarlar. Yaklaşık 90 dakika sonra REM uykusu başlar. Oysa narkoleptik kişiler doğrudan REM uykusuna dalar. Araştırmacılar, bu özellikten yola çıkarak, narkoleptik semptomların REM uykunun uygunsuz zamanlarda ortaya çıkmasının sonucu olduğunu ileri sürerler.
http://www.sagliksayfam.c...staliklar/narkolepsi.html
katapleksi, hipnogagik halüsinasyon ve uyku felci gibi klasik semptomlarla hastanın bünyesine iyice oturan uyku hastalığı. *
insomnia kadar kötü bir hastalık. allah kimseye vermesin.
(bkz: nekropsi)*
(bkz: evlenirken bakire bayan aramak/#2015357)

son noktayı koymuş, dikkatimi çekmiş sözlük yazarı. tebrik edilmektedir kendileri...
(bkz: narkoleptik)
"gözlerimi dinlendiriyordum" un son aşamasıdır. küt diye gidilen ve uyanıldığında her hangi bir bölgede darbe - sıyrık bulma ihtimali yüksek olan zalim bir derttir.
fight club'ta tylar durden'ın yakalandığı hastalık. sonucunda gökdelenleri havaya uçurma durumu gözlemlenir.
hipersomnia ile mix. şuan içinde bulunduğum azap. çalşıma hayatınzı kabusa çevirebilir , tek çaresi merkezi sinir sistemi uyarıcısı hap almak olan hastalık . yasal amphetamin yani. seçim sana kalmış , işyerindekilerle savaş , kovulma eşiğinde ya da al yasal extacy ni beynini içine sıç. kolay gelsin.

edit: hapı kullanmadım. işyeriyle savaşa devam ettim. yıprandım , üzüldüm ama hala çalışabiliyorum . bu yazıyı yazdugum dönem had safhadaydı durumum. masabaşında amirim bana bagırırken zor kafamı kaldırıyor ve sadece melul memul bakabiliyordum.daha sonra sabahları uyanır uyanmaz limon sıkıp içmeye başladım. iyi geldi. zaman zaman kötüleşip zaman zaman iyileşiyor. işyerindekiler de makul sınırdalar az çok alıştılar gibi. ancak evliliğim bitti bu arada :(. yeniden geçmiş olsun ve bana kolay gelsin.
bu hastalığı anlamak için en güzel örnek fight club olur ve onun mahsulü olan tyler durden karakteri.
uyku rahatsızlığı olan narkolepsiye hangi genlerin neden olduğu, aynı rahatsızlığı yaşayan köpeklerle yapılan araştırmalar sonucu belirlenmiştir.
durduk yerde küt diye uyuma hastalığı.

olm yalandan yaptım tanımı hakkaten bilmiyordum lan bu hastalığı. böyle hastalık mı olur amk, düşman başına.

tırt bi adam olmamla ilk defa gurur duyuyorum. benim hastalıklarım, 40 yılda bir baş ağrısı, mideyi bozma, çok içince mide bulastısı gibi basit şeyler. öyle narkolepseydi, panik ataktı, reflüydü bende yok. düz adamın hastalığı da düz amk allahtan.

bu hastalıktan müzdarip arkadaşlara acil şifa dileyerek noktalayım.
ani uyku atakları. aşırı duygusal yorgunluk ve travma sonucu bende de baş göstermişti.
edgar allan poe'nun da muzdarip olduğu hastalıktır.

adam hastalığını da yansıtmış hikayelerine. uyurken öldü sanılarak morga kaldırılmaktan falan dem vurmuştur. demek istiyorki biz narkoleptikleri yanlışlıkla gömmeyin.

-allahınız kitabınız varsa gömmezsiniz lan.
Önüne geçilemeyecek kadar şiddetli uyuma eğilimi.
varlığını ve nasıl bir şey olduğunu moulin rouge filmindeki 'unconscious argentinean' karakteri sayesinde çok gençkene öğrendiğim hastalık biçimidir. tabii filmdeki abinin ileri seviyede karikatürize ettiği hastalığıni pek de öyle komik bir şey olduğunu sanmıyorum. bir başka nedeni bilinmeyen hastalık olan 'epilepsi'yi kelime olarak felaket çağrıştıran hastalık biçimi ise bu başlığın konusudur.
Fark edilmeyen son derece gizli bir hastalıktır. Sinsi bir psikolojik silahtır.

Bir anda rem uykusu yani rüya görmeye başlayan aşamaya geçmeyi sağlar. Böylece kişi 3 4sn deağır uykuya dalabilir, uykusunu almış olsa bile. Hastalığın çözümü vardır, o yüzden amansız bir hastalık değildir.

Allah şifa versin.
Narkolepsi belirtileri gündüzleri aşırı uyku eğilimi ve kısa süreli uyku ataklarıdır. Bu uyuklamalar esnasında rüya görmek ve rüya benzeri halüsinasyonlar görmek narkolepsi uyarı işaretidir. Diğer belirtiler; gülme veya öfke gibi hislerle beraber oluşan kasların kontrolünün kaybı (katapleksi) ve uyku paralizi adı verilen, uyandıktan sonra hareket edememe halidir.
Gece düzgün uyku almaya rağmen, gündüz de uykusuzmuş gibi gezmektir.
narkolepsi’deki aşırı uyku hali kişinin öncesinde ve sürekli bir uyku hali yokken birdenbire uykusunun gelmesi ve uykusuna genellikle direnememesidir. kısa süreli de olsa narkolepsi’de uykular dinlendirici oluyor ve hasta kısa süre uyuduktan sonra kendini dinlenmiş hissediyor.

narkolepsi, genellikle birçok belirtiden oluşan kompleks bir hastalık. bu sendromun diğer belirtileri arasında halk arasında karabasan olarak bilinen uyku felci ve uykuya dalarken veya uyanırken ortaya çıkan halüsinasyona benzer görüntü, duyum ve seslerin algılanması durumları da sayılabilir. hastalar gündüz aşırı uykulu olmalarının aksine geceleri sık sık uyanırlar ve bazı hastalar gündüz uyku ataklarını gece uykusuzluklarına bağlarlar.

narkolepsi her yaşta görülebiliyor. ancak tüm belirtilerin tamamlandığı, hastanın şikâyetlerinin arttığı ve hayatının aksamaya başladığı dönem 20-30 yaşlar arası oluyor.
Bu hastalık o kadar kötü bir şey ki nasıl anlatsam bilemiyorum. Nasıl ortaya çıktığı ve nasıl tedavi ediliceği bilinmeyen bir sıçmık hastalık... insanın yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Şahsen ben intihar etmeyi bile düşündüm bunun yüzünden.
Psikiyatr'a gittim ilk olarak ve bana major depresyon başlangıcı dendi. ilaç verdi kullandım bir kaç ay ve hiç bir şey değişmedi. Hatta verdiği ilaçlar hep uyuttu, daha kötü yaptı. Bünyem kaldıramıyordu artık. Sonra nörolojiye gittim ve doktorum bana narkolepsi olduğunu söyledi. Psikolojik olarak sorunlarımın olup olmadığını sordu. Benim panik bozukluğum var, 5-6senedir sürüyor. Panik bozukluğumun narkolepsiyi doğurmuş olabileceğini söyledi. ilaç yazdı. Hemen gittim aldım, içtim. içtikten bi on dakika sonra falan kendime geldim. Mutluluktan ağladım. Normalde salondan odama geçemez iken ilaçtan sonra enerjim yükseldi ve eski ben geri dönmüştü, yerimde duramıyordum. Nefes alabildiğimi, benim de bir canım olduğunu anladım. ilaçsız yapamıyorum. Narkolepsi ilaçlarının fiyatları baya pahalı. Ben 80 tl verdim. Keşke bir çözümü olsa çünkü ayda iki kez 80tl vermek istemem.

Hani belki bu hastalığı saçma buluyorsunuz, belki yalan bu şey diyorsunuz bir şey diyemem. Ne dersem diyim ne düşünmek istiyorsanız ona inanacaksınız. Fakat yakınınız bu hastalığı geçiriyorsa onun yanında olun, ona inanın, çok zor değil. Ben bu hastalığı geçirirken ve hala geçiriyorken kimse yanımda değildi, kimse bana inanmadı. Herkes dikkat çekmek için yaptığımı sandı. Hani inandıramıyorum, ne yaparsam yapıyım ne çok bilgi önlerine serersem sereyim inanmadılar. Bu durum, böyle saçma salak bir hastalık başımdayken daha acı veriyor.

Açıkçası benim ümidim kesildi. ilaçsız yapamıyorum ve anladım ki bu benle beraber hayatım boyunca sürecek. Sıkıldım artık savaşmaktan. Bu şey, boşluğa yumruk atmak gibi. Azalan tek şey benim gücüm. Ben kaybettim tamam kabul fakat canım yanıyor.