bugün

Ölçmedim ki aq.
Yaşamanmadan bilinmeyecek soru.
Olabilir müslüman olmayan ülkede de yaşayan müslümanlar var.
Bilemiyorum. Dinlerle alakalı çok da derin olmayan araştırmalar yaptım, yapıyorum da. Fakat beni asıl islam'a bağlayan kişi bir Türk olmuştur. Başka bir ülkede olsam, muhtemelen o adamı hiç tanıyamacağım ve denk gelse bile Türkçe anlayamayacağım için pek de bir şey söyleyemiyorum.

Sen bu soruyu sorunca hiçbir inançlı kişi inançsız, inançsız kişi de inançlı olmayacaktır. Mantıksız bir soru, zaten çoktan doğmuş adam kendine bir felsefe seçmiş bırak kendi araştırıp kendi iradesiyle kararından dönsün veya yeni kararlar alsın.

insanları manipüle etmeye çalışmayın!
Hayır gittin doğdun Amazon’un bilmem ne kabilesinde de mızrakla kirpi maymun avlıyorsun.. nerden bulacaksın din kitap. Tamam hadi gittin buldun gülmeyecek mi sana diğer Kabile üyeleri. Gördüğünüz gibi mahalle baskısı denen kavram sadece Türkiye’ye mahsus değil. Brezilya’nın en medeni kabilesinde bile yaşanabiliyor bu tür şeyler.
Müslüman bir ülkede (aslında ülkenin devletin dini olmaz) doğduğum halde, Müslümanım diyenlere bakıp dua ediyorum; Allah'ım yalnızca sana kulluk eder, yalnızca senden yardım dilerim.
Beni bu insanların inancı ile sınama ve beni bunların yoluna saptırma. Onların dini onlara benim dinim bana.
Bilemiyorum.
olmazdım. islam dini pişmanlıktır. mecburiyetten müslümanım ben.
Olmazdım çünkü müslümanlara bakarak islam dini bu mu derdim kendi kendime ama işte önyargılı yaklaşırdım o da çok kötü birşey malesef.
Din olarak değil de ahlak olarak doğru yolu bulduysanız sıkıntı yok.
Büyük ihtimalle çoğu insan olmazdı. Olurum diyen neye dayanarak söylüyor. Niye müslüman dogdum deyip diğer dinleri araştıran kaç kişi var . Kim nerede doğar sa onu kabul ediyor sorgulamadan. O yüzden atlamayin olurdum diye. Şimdi nasıl ki hiç ses etmeden kabul edip uyduysan o zaman da öyle yapacaktın.
Anamı siksinler olursam.
mutlaka doğru yolu bulurdum.
Kuranı okusam olabilirdim ama mahalle baskısı falan varsa olamazdım belki.
ayet şöyle aynen mealdir şüphesiz ki o bize doğru yolu göstermeseydi biz kendimiz doğru yolu bulamazdık bu ayet daha kuran tamamlanırken indiğine göre bu noktada şunu demem kazım kadere imanım zayıf olabilir duygusal olarak bu konuda güçsüzüm başlık için de müteşekkirim.
Müslüman olurdum diyenler yalan söylüyor, belki %0.01 ihtimalle olurdun. Zira öyle olsaydı tüm dünya müslüman olurdu. Yani desteksiz atmayın, hangi dinin içine doğarsan genel olarak o dini benimsersin.

Tembellikten ateist oluyor diyen arkadaş, müslümanım diyen % kaçlık kısım düzenli namaz kılıyor allah aşkına saçmalamayın.
Müslüman gibi görünen bir ülkede müslüman değilim ki müslüman olmayan bir ülkede müslüman olayım. (tekerleme gibi oldu la)
Müslüman bir ülkede doğdum ve deistim. Enivan kuesçın?
Hıristiyan bir ülkede her ülkede olduğu gibi en çok inanılan dini daha çok anlatırlar ve o bize iyi görünür.Müslüman olmamız araştırmamıza bağlı ya da tembelliğimize. Bazı ateistler bildikleri halde tembelliklerinden inanmazlar. namaz kılmamak oruç tutmamak için. veya satanistler de öyle.
yani etrafımıza bağlı. ne öğretilirse onu biliriz. değiiştirmek ise zor olur.
Bende hep bir şüphe olurdu ama harekete geçme konusunda sıkıntı yaşardım dolayısıyla beklenmedik bir durum olmadığı sürece müslüman olmam zor.
kesinlikle olmazdım.
Kesinlikle olmazdım. Allah'a şükür müslüman olarak doğdum.
Müslüman olmayan ülkede doğdoğduğu halde müslüman olanlar var olduğunu göre hatta anası babası müslüman olupta kendisi ateist olan olduğuna göre doğum yeri iman için kesin etki değildir.
müslümanken bile tam müslüman sayılmam bu da soru mu ? ve evet,
bir soru.
Olurdum diyen kesin cehenneme gider.
aslında bunun nedeni üzerinde de düşündüm ve şöyle bir sonuca vardım. dindar toplumlar diğer dinlerin yanlışlarını çok net bir şekilde görürken kendi yanlı kafalarını bir türlü aşamıyorlar. mesela katolikliğin hüküm sürdüğü yerde bir çocuğun doğduğunu düşünelim, bu insana katoliklik empoze edilecek ve diğer din veya din dışı düşünceler kötülenecektir. kendi dini algısı üzerinden kişiler belli kalıplara önyargılı bir şekilde sorgulamadan konulacak ve o kişi kafasında daha diğerini hiç dinlemeden, dinini hiç bilmeden bitirecek. o yüzden dinin hakim olduğu veya yönetimde olduğu toplumların din eksenli insan yetiştirmesi mantıklıdır.

ha şimdi gelelim diğer konuya. görünen o ki; toplumlarda bir dinden diğer dine geçiş aşaması oldukça düşüktür. bunun nedeni ise diğer dinlere karşı donanımlı bir şekilde savunma yüklü olmaları. bu yüzden toplumda dinden çıkanların agnostik, deist veya ateist olması daha gündemde oluyor ve oranlara bakacak olursak bu bariz bir şekilde ortadadır.

o yüzden ben dinimi seçtim, benim dinim akıl ve mantık gibi palavralarla kendini kandırmak yerine başkalarının görüşlerine de bir bakmak lazım.

ayrıca din bir seçim değil kader aşamasındadır ve kültürün bir parçası olduğu için dinden sıyrılmak veya dinsiz bir toplum olmak çok zordur. dinsizlerin azınlığı ve dindarların hayatı şekillendirmekte olan yamyamlığını hesaba katarsak dinsiz insanlar sadece dinsiz olup bir köşede dindar gibi yaşamaya zorlandığı için din toplumunda dinsiz olmanın da bir anlamı kalmıyor. işte bu kültür denilen şey de toplumu etkilemekte oldukça güçlüdür. kişiler çünkü o toplumun bir parçası olduğu için bazı şeylere inanmasa bile buna direnmek yerine ayak uyduruyor. nitekim toplumdan tamamen kendini soyutlamış din dışı bir alan veya topluluk dindar toplumlarda yoktur.

yani uzun yazdım ama demek istediğim kısaca: din bir seçim değil kaderdir, dinden kopuş ise buna başkaldırdır ancak dinden kopsa bile kişi kültürel olarak dinin etkisinde kalır ve din toplumsal bir kimliktir.