bugün

Mitokondrilerin temel görevi biyolojik enerjinin sağlanmasıdır. bu nedenle hücrenin enerji merkezidir. mitokondri sayısı ve yapısı mikroorganizmanın enerji temini ve tepkime hızı hakkında ön bilgi verebilir. hücrede mitokondri sayısı değişik olabilir. mikroorganizma hücrelerinde yaklaşık 100 kadar mitokondri bulunur.

mitokondriler tüm aerob *hücrelerde bulunur. bunlar stoplazma içinde şekil değişikliğine uğramış, lipidçe zengin oluşumlar olup, iç içe hücreler veya odacıklar oluşturan iki zardan meydana gelmiştir. yapısında bulunan DNA bileşim bakımından çekirdek dna'sından farklı olup, enine bölünme veya tomurcuklanma ile yenilenme yeteneğine sahiptir. mitokondrilerin rafa benzeyen iç kısımları krista olarak isimlendirilir. mitokondrilerin krista kısmı elektron taşıma sistemin enzimlerine sahiptir. bu sayede besin maddelerinin taşıdığı potansiyel enerjinin, biyolojik enerjiye dönüştürülmesini sağlar.
değişik bir yapısı bulunmaktadır. birim zar özelliği gösteren iki zarın çevirdiği organeldir. dıştaki düzdür.içteki zar isee dıştakine paralel uzanır ama içeri doğru katlanmalar yapar. içine uzanan yapılar krista adını alır.
golgi aygıtının komşusudur, hatta filmi bile çekilmiştir.
hele ki yanındaa bıde endoplazmik retikulum olursa ..bunlar 3hurel gıbıdırler golgi-endoplaz-mitokondri
kendi dna'sı olan,çift zarla çevrili,krebs çemberi tepkimelerinin gerçekleştiği ve atp üretiminden sorumlu organeldir.kendi ribozomları bile vardır.
oksijenli sonlunum yapan canlıların hepsinde bulunur.
Mitokondri, hücre organelerinden biridir. Yunanca mitos (iplik) ve khondrion (tane) kelimelerinden üretilmiştir.

Boyları 0,2-5 mikron arasında değişir. Şekilleri ise ovalden çubuğa kadar değişkenlik göstermektedir. Bazı hücreler tek bir büyük mitokondri içerebilse de çoğunlukla büyük sayılarda bulunurlar. Bir karaciğer hücresinde sayıları 2500 civarına ulaşabilir.

Mitokondriler, oksijenli solunum yapan ökaryotik hücrelerde bulunur. Prokaryotik hücrelerde ve memelilerin alyuvarlarında bulunmaz.
Kendine ait ribozomu,Dnası olan oksijenli solunum yapmamızı sağlayan organel. Ayrıca spermlerin mitekondrileri kuyrukta olduğundan ve döllenme esnasında spermlerin kuyruğu dışarda kaldığından oluşan zigotun mitekondrisi sadece yumurta hücresinden gelmektedir. Yani bizim mitekondrimizle annemizin onun ninesinin ninesinin mitekondrisi aynıdır.
(bkz: mitokondri)
hücre organelerinden biridir. Yunanca mitos (iplik) ve khondrion (tane) kelimelerinden üretilmiştir.

Boyları 0,2-5 mikron arasında değişir. Şekilleri ise ovalden çubuğa kadar değişkenlik göstermektedir. Bazı hücreler tek bir büyük mitokondri içerebilse de çoğunlukla büyük sayılarda bulunurlar. Bir karaciğer hücresinde sayıları 2500 civarına ulaşabilir. Bölünüp çoğalma özelliğine sahiptirler.

Mitokondriler, oksijenli solunum yapan ökaryotik hücrelerde bulunur. Prokaryotik hücrelerde ve memelilerin alyuvarlarında bulunmaz.
ortaokulda unutmamak ve ezbere dayalı eğitim sisteminde başarılı olmak için, kendisini enerji merkezi olarak adlandırdığım ama nedense (bkz: neden acaba) hayal dünyama body salonu olarak kodladığım organeldir.
kendisine ait ribozom ve dna sı bulunduğundan insan organizmasına sonradan dahil olabileceği düşüncesi pek çok kişide hakim olan organel. kimbilir belki de o da bir canlı idi.
içerdiği dna sadece ana tarafından miras geldiği için genetik araştırmalarda kilit rol üstlenen bir organeldir.
kendi dna'sı rna'sı ve ribozom'u bulunan otonom organel.
biyoloji derslerinden akılda kalan garip isimli şeylerden biri daha.

(bkz: endoplazmik retikulum)
genc sivilceli bunyelerin ve eriskin boz ayilarinin 7-24 cinsellik dusunebilmesini saglayan mitolojik organ.
bir çok metabolik aktivitenin merkezi olan bu organel elbette apoptozis** yolakları için de önemli bir kesişme noktasıdır ve bu yüzden gavur bilim amcaları bu organele central executioner* da derler.
bitki hücrelerinde bulunmaz. kendine has dna'sı vardır bu sayede çekirdekten bağımsız olarak kendi kendini kopyalayabilir. ayrıca enerji organelidir, hayvan hücrelerine enerji sağlar. ayrı bir canlı olduğu, daha sonra hücre içine alınarak hücreye enerji sağlaması sağlandığı düşünülmektedir.
çift zarlı organeller grubuna dahildir.. *
-alıntıdır- -gercektir-

içindeki micro düzeydeki kıvrımlar açılıp uc uca ekledendiğinde ortaya cıkan uzunluk ay ıle dunya arasında kı uzunluga yakın olan organeldır.
iki katlı zardan meydana gelmiştir. dış zar düz, iç zar kıvrımlıdır.
iç zar kıvrımlarına krista denir. üzerinde solunum enzimleri taşır.
enerji ihtiyacı fazla olan hücrelerde sayısı fazladır.
mitokondride solunumda üretilen atp hücrenin bütün yaşamsal olaylarda kullanılır.
enerji merkezidir.
enerji bakanlığıdır.*
çoğu kişi bilmez ama, eskiden bakteriydi bu. bir çeşit evrim sayesinde çekirdeğe bağımlı organel haline geldi. kendi dna'sı ve gerekli zamanlarda kendisini bağımsız şekilde kopyalaması cabası.
üç boyutlu olarak görmek isteyenler bu müthiş videoyu kaçırmasın.

http://www.facebook.com/v...644426829111&comments

alternatif link isteyenler http://multimedia.mcb.har...du/anim_mitochondria.html
hücrenin nükleer santrali.

not: ne sandın yarram, adam elektronla iş yapıyor.