bugün

leyla ile mecnun geniş ailenin tırnağı olamaz. ulvi tek başına yer. evet.
geniş aile'nin alacağı versus.
öncelikle iki dizi arasında 2 yıl vardır 2009-2011. yapılan kıyaslamalara istinaden leyla ile mecnun'un ilk sezonuyla benzer kurgusallık ve yakınlıklar olduğunu düşünüyorum. cevahir-koyu-şukufe & mecnun-arda-leyla. ancak; ismail abi, erdal ve dedelerin daha aktif olarak senaryoya girmelerinin ardından olay bambaşka boyutlar kazanmış. 2. ve 3. sezonda leyla ile mecnun yeni gelen bu iklimi fazlasıyla hissettirmiştir. senaryoların gerçeklik boyutu geniş aileye kıyasla leyla ile mecnun için oldukça gerçekten uzaktır ve buda durumu daha absürt hale getirmektedir.
uzaylı zekiye kaygısızlar kıyıda köşede kalmışlar.
Mahalle havasi ve sokak ağzı konusunda yakınlıkları vardır fakat leyla ile mecnun daki gibi absürtlükler kesinlikle geniş ailede yoktur. Geniş aile mahallede geçen konuları hiç bir doğa üstü olay olmadan işliyordu, leyla ile mecnun da ise olay bambaşka bir boyuttaydı. Ayrıca gündemi takip etme ve ona göre espriler içeren bölümler konusunda leyla ile mecnuna yaklaşması mümkün değil. Her halukarda leyla ile mecnun un ağır basacağı karşılaştırnadır.
esinlenme olmadan, yeni bir şey türetilmesi zordur. apartma değil de, esinlenme söz konusu ise ortada sorun yok. en akademiğinden makaleler bile yarı yarıya alıntı içermekte.
(bkz: biri şunu silksin)
"geniş aile dizisi türkiye'de ilk absürd dizi olarak biliniyordu."

(bkz: kaygısızlar)

(bkz: baskül ailesi)

sevgililerin sürekli değişmesi de hatırladığım kadarıyla sette yaşanan bir kavgadan dolayıydı.

bunun dışında da bir benzerlik yok zaten.

iki erkeğin bir kız için didişmesi klasik bir olaydır, dizi ve filmlerde.

eşelesen tonlarca örnek çıkar.
http://galeri.uludagsozlu...1na-kat%C4%B1lmak-448897/
işte bu yüzden leyla ile mecnun.
geniş aile ilk yerli absürt komedi değildir.

iki erkeğin aynı kızın peşinden koşması geniş aile patentinde bir olay değil, klişedir, gerilimi devam ettirebilmek için hemen her dizi-filmde vardır. ancak bu iki dizinin hikayeleri -özellikle leyla ile mecnun'un- bununla sınırlı değildir.

karakterler arasında uçurum vardır. formularize etsek bişeyler tuttururuz (misal; esas oğlanın arkadaşı komiktir. esas oğlanın rakibi babasının karşısında pısırıktır.) ancak bu karakterler, farklı kavramları temsil etmektedir.

geniş aile mizahının ön plana çıktığı alan diyaloglar, diyaloglardaki benzetmeler, tespitlerdir. leyla ile mecnun'da da bunlar vardır, daha az ama vardır. leyla ile mecnun da olayların gelişiminin absürtlüğü de ağır basmaktadır.

jenerik konusunda çok bilgim yok ancak leyla ile mecnun'un jeneriğinin neşeli olması ve ferdi tayfur'u anımsatması fikirleri bu jeneriği doğurmuştur.

bu sahanın jargonunu çok bilmediğimden ancak böyle ifade edebildim. bir de şunu söylemek isterim: her iki dizi de iyi vardılar, televizyonumuz için zenginlik sayılacaklar.
(bkz: Çırak ustayı geçermiş)