bugün

leyla ile mecnun un geniş aile den esinlenmesi

geniş aile ilk yerli absürt komedi değildir.

iki erkeğin aynı kızın peşinden koşması geniş aile patentinde bir olay değil, klişedir, gerilimi devam ettirebilmek için hemen her dizi-filmde vardır. ancak bu iki dizinin hikayeleri -özellikle leyla ile mecnun'un- bununla sınırlı değildir.

karakterler arasında uçurum vardır. formularize etsek bişeyler tuttururuz (misal; esas oğlanın arkadaşı komiktir. esas oğlanın rakibi babasının karşısında pısırıktır.) ancak bu karakterler, farklı kavramları temsil etmektedir.

geniş aile mizahının ön plana çıktığı alan diyaloglar, diyaloglardaki benzetmeler, tespitlerdir. leyla ile mecnun'da da bunlar vardır, daha az ama vardır. leyla ile mecnun da olayların gelişiminin absürtlüğü de ağır basmaktadır.

jenerik konusunda çok bilgim yok ancak leyla ile mecnun'un jeneriğinin neşeli olması ve ferdi tayfur'u anımsatması fikirleri bu jeneriği doğurmuştur.

bu sahanın jargonunu çok bilmediğimden ancak böyle ifade edebildim. bir de şunu söylemek isterim: her iki dizi de iyi vardılar, televizyonumuz için zenginlik sayılacaklar.