bugün

1917 ekim devrimi liderlerinden, leninle birlikte sovyet rusyanın en güçlü iki adamından bir tanesi.
Hem iyi bir asker hem de iyi bir siyasetçidir.Bolşevik Partideki son komünist liderdir.
Fikirleri hala insanlığı aydınlatmaktadır.
zevkinden kaçmamış,kaldğı her ülke SSCB ile bozuşmamak içini,Stalinin baskısı ve tehditleri nedeniyle sınır dışı etmiş,en son Meksika kabul etmiş,bir karşı devrimci sovyet ajanı tarafından katledilene kadar,devrimciliğe devam etmiş onurlu bir insandır.
marksizmin gerçeklerini lenin den sonra en isabetli şekilde tespit etmiş sovyet fikir adamı ve askeri..
farkında olduğu gerçekler stalinin kurduğu devlet kapitalizmine karşı çıktığı için..
rus devrimini gerçekleitiren diğer düşünür ve devlet adamları gibi stalin tarafından tasfiye edilmiş..
büyük siyaset adamı..
1917 Rus devrimi'nin önde gelen isimlerindendir. Sovyetler Birliği'nin kurulmasında, ihtilal sonrası iç isyanların ve ayaklanmaların bastırılmasında birinci derecede rol oynamıştır. Kızılordu`nun kurucusu olarak kabul edilmektedir.Lenin'den sonra Sovyetlerin en güçlü ikinci adamı olmuştur. Lenin'in ölümünden sonra Stalin ile giriştiği iktidar mücadelesini kaybetmiş ve ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır. ~http://tr.wikipedia.org/wiki/Lev_Tro%C3%A7ki~
(bkz: leon troçki)
komunizme enternasyonel anlayışını getiren adamdır. ülke bazında komunizmin çıkmazlara girdiğini gören troçki komunizmin global bir yapıya bürünmesi gerektiğini belirtmiş ve devrimin tüm dünyada yani tüm ülkelerde yapılması gerektiğini düşünmüştür. Enternasyonel komunist bir devlet kurulduktan sonra,ki bu dünya üzerinde varolan tek bir devlet anlamına geliyor, o devletin de kendisini lav etmesi ve devamında devletsiz ortak mülkiyet anlayışının yerleşmesi gerektiğini belirtmiştir.

Troçkinin hayatı sürgünlerde geçmiştir, yanlış hatırlamıyorsam Fransa da kalmıştır bir süre sonra 1910 larda rusya ya dönmüştür, kızıl ordu yu vareden adam troçki dir. Lenin in ölümünden sonra stalin le girdiği iktidar yarışından mağlup ayrılmış,norveç,türkiye ve sonunda meksika da sürgün yaşamıştır ve 20 ağustos 1940 da son durağı meksikada öldürülmüştür..

george orwell in kitaplarındaki * * "sakıncalı adam" da hep troçki dir bu arada...
dünyada komünizmin tam inşası için öncelikle avrupanın lokomotifi almanya'da bir devrim olması gerektiğine inanan ama hitlerin iktidarı ile hayalleri suya düşen ve hayatının bir kısmını heybeliada'da sürgün olarak geçiren bir marksist.
komünizme enternasyonal kavramını getirmemiş olan kişi. marksizmin gerçekleri hep yanlış görmüş, iyi bir marksist olsa da, yanlış teoride ısrar eden kişidir. emperyalizm çağında görülen "en zayıf halka teorisi"ni görmezden gelmiştir. ayrıca devrimin rusya'dan yayılmazsa başarısız olacağını öne sürmüştür. yani bunun anlamı devrimin ihracıdır. kızılordu diğer devletleri işgal ederek devrimi yayacaktır. yani devrimci bilinci dışarıdan verecektir. fakat düştüğü yanlış onu marksizmden uzaklaştırmıştır. işin ilginci stalin'i devlet kapitalizmini kurmakla suçlarken kendisinin de eğer iktidara gelseydi aynı şeyi yapacağıydı. kendisi devrimden sırasında emeğin makineleştirilmesi ile bir devlet kapitalizmi kurmak istiyordu, yani söylediği teori onu o yola götürüyordu. sanıldığı gibi troçki bir iyilik meleği değildir. sadece çıkarlarını gözetmiştir. bu da dünya devriminin başarısız olmasına neden olmuştur.
ekim devriminde leninden sonra en önemli rolü üstlenen ancak daha sonra staline yenilerek yurtsever komünistlerin kök salmasına sebebiyet vermiş lider.
http://www.marksist.com/k...onlineKitap/MI/bolum6.htm
kızıl orduyu kuran adam. büyük düşünce adamı.
(d. 7 Kasım 1879 Yanovka, Ukrayna - ö. 21 Ağustos 1940 Coyoacán, Meksika) Bolşevik siyasetçi, devrimci, Marksist teorisyen. Sovyetler Birliği'nin ilk yıllarında etkili bir siyasetçiydi. Dışişlerinden Sorumlu Halk Komseri görevini alan ilk kişi, Kızıl Ordu'nun kurucusu ve komutanı, Savaştan Sorumlu Halk Komiseri oldu. Josef Stalin ile
giriştiği siyasi mücadeleyi kaybedince resmi görevlerden alındı. Troçki en önemli Marksist teorisyenlerden biridir, görüşleri Troçkizm adıyla anılır, Stalin ve Mao'nun görüşlerine karşı en önemli muhalefet hareketini oluşturur.

Leon Davidoviç Bronştayn adıyla Yanovka'da küçük toprak sahibi bir Yahudi ailesinin çocuğu olarak doğdu. Troçki adını 1902 yılından itibaren kullanmaya başlamıştır.

1917 Rus devrimi'nin önde gelen isimlerindendir. Sovyetler Birliği'nin kurulmasında, ihtilâl sonrası iç isyanların ve ayaklanmaların bastırılmasında birinci derecede rol oynadı. Kızılordu`nun kurucusu olarak kabul edilir. Lenin'in ardından Sovyetlerin ikinci adamı oldu. Lenin'in ölümünden sonra Stalin ile giriştiği iktidar mücadelesini kaybetti ve ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Troçki, 1879 yılında Güney Ukrayna'da bulunan Kerson'da doğdu. Ailesi Yahudi olmasına rağmen evde konuşulan dil Rusça ve Ukrayna dili idi. Dokuz yaşlarında iken Odessa'da bulunan teyzesinin yanına giderek burada eğitim gördü. Daha sonra eğitimine devam etmek gayesiyle Nikolayev'e gitti. Matematik ve hukuk alanında yüksek öğrenim yaptı. Öğrenciliği sırasında sosyal demokrat çevrelerle temasa geçti ve devrimci gruplara dahil oldu. Marksizm görüşünü benimsedi. Bu fikirlerin etkisiyle, Güney Rusya işçi Birliği adlı gizli bir örgütün kurucuları arasında yer aldı. 1898 yılında bu gizli örgüte mensubiyetinden dolayı Çarlık polisi tarafından yakalanarak hapse konuldu. iki yıl tutuklu kaldı.

Hapis hayatından sonra Sibirya'ya sürgüne yollandı. ''Troçki'' takma adını bu sırada kullanmaya başladı. Yaklaşık iki yıl sürgün kaldıktan sonra firar ederek önce Viyana'ya, akabinde Londra'ya gitti, burada Lenin'le buluştu. Bir yıl sonra Londra'da toplanan Rus Sosyal Demokrat işçi Partisinin kongresine katıldı. Bu kongrede parti içinde Bolşevikler ve Menşevikler olmak üzere iki hizip oluştu. Bolşevik Lenin'e karşı Troçki Menşevik kanatta yer aldı. Ancak, bir yıl sonra Menşeviklerin görüşlerine katılmadığını belirterek Lenin'in yanına geçti.

1897'de mücadeleye Narodnik (halkçılık hareketi) düşünceleri savunarak atıldı. Sürgün şartlarında okuduğu Marksist klasiklerin etkisiyle bir süre sonra kendisini dönemin devrimci akımı olan 'Sosyal Demokrat' ilan etti. 4 Mayıs 1917'de ülkeye döndüğünde geçici hükümete karşı Bolşevik Parti'ye yakın bir tutum aldı ve onunla birlikte hereket etti. Lenin ''son yazıları'' dahil olmak üzere iki metninde Troçki için ''aramızdaki son bolşevik olmasına karşın, kabul etmeliyiz ki en yetenekli bolşevik odur'' demiştir.

Troçki, Rusya'ya döndükten sonra Petrograd Sovyeti Başkanlığına seçildi. Bu sıfatıyla Rus ihtilalinin alt yapısının hazırlanmasında, ayaklanmaların örgütlenmesinde ve yönetiminde aktif ve önemli bir rol üstlendi. ihtilalin gerçekleşmesinde ve Rus Çarlığının yıkılmasında büyük pay sahibi oldu. Devrim sonrasında Lenin'in önemli adamlarından birisi haline geldi. Önce Dışişleri, daha sonra Savaş Bakanlığına getirildi. En önemli faaliyeti ise Kızılordu ile ilgili olanıdır. Başkumandan sıfatıyla Kızılordunun kurulması görevi kendisine verildikten sonra bunu gerçekleştirdi. ihtilal sonrası meydana gelen karışıklıklar ve iç ayaklanmalar boyunca bu orduyu idare etti. Troçki, Komünist Enternasyonal`in kurulmasında da önemli rol oynadı. ilk beş kongrenin programları ve bildirileri kendisi tarafından hazırlandı. Meydana gelen sorunların çözümünde sergilediği farklı tutum ve fikirler sebebiyle, parti çoğunluğuyla ters düştü. Sendikaların bağımsızlığına tahammülü olmayıp bu örgütlerin devletleştirilmesini ve devlete bağımlı bir şekilde faaliyet göstermelerini savundu.

I.Dünya Savaşı'nda Rusya'nın yenilgisini onaylayan Brest-Litovsk Antlaşmasını bizzat Troçki imzaladı. Bu antlaşma ile Rusya 1878 yılında ele geçirdiği Kars, Ardahan ve Batum'u Osmanlı imparatorluğu'na geri veriyordu.

Lenin'in 1924 yılındaki ölümünden sonra partinin elinde tüm yetkileri toplamaya başlamış olan Stalin ile iktidar mücadelesine girişti. Bu mücadelede giderek güç kaybetti ve teker teker elinde bulunan yetkileri kaybetti. Önce Savaş Komiserliği görevinden alındı. Daha sonra Siyasi Büro ve akabinde Komünist Enternasyonal yürütme kurulu merkez komitesinden alındı. Taraftarlarının St. Petersburg'da sokak gösterilerine kalkışmalarından sonra parti üyeliğinden de atıldı. Böylece iki yıl zarfında tüm yetkileri elinden alındı.

1927'de yapılan XV. Komünist Kongre'de parti üyeliğinden atıldı ve sürgün hayatı Kazakistan'da Alma Ata yakınlarındaki Semyonov-Tiyanşansky bölgesinde başladı. Bu sürgün sırasında 9 Haziran 1928'te, 26 yaşındaki Nina adındaki kızını Moskova'da kaybetti. Nina'nın kocası da Troçki'nin sürgününden önce tutuklanmıştı. 18 Ocak 1929 tarihinde Sovyet Ceza Kanunu'nun 58/10 maddesine göre karşı devrimcilik ve yasa dışı Sovyet partisi kurmak suçlamasıyla Sovyetlerden kovuldu. 1929-33 yılları arasında istanbul Büyükada'da sürgün hayatı yaşadı. Kaldığı yer çok sıkı güvenlik önlemleriyle korundu. Düzenli olarak balığa çıkardı, yemek seçmez, sigara içmez yanında da içilmesine izin vermezdi. Sakin bir hayat sürdü, bu sırada bazı hatıra ve düşüncelerini kaleme aldı ve yayınladı. Bu anlamda istanbul yılları onun için verimli geçtiği gibi olaylı da oldu. 20 Şubat 1932'de Stalin tarafından Sovyet vatandaşlığından atıldığında istanbul'daydı. istanbul'da yazdığı kitapları; Sürekli Devrim, ispanya Devrimi(1931-1939), Stalin Grubunun Hatası, Rus Devrimi Tarihi, Rus Devrimi Savunmada, Çin Devriminin Sorunları, ve diğer bazı eserlerdir. 1933 Ocak ayında diğer kızı Zina, Hitler rejiminin altında Berlin'de intihar etmeye zorlandı. Bu olay onun ruh dünyasını sarsmış olmasına karşın, mücadele disiplininden hiç kopmadı. (Daha sonra oğlu Lev Sedov da öldürülecektir.) 17 Temmuz 1933'te aldığı vizeyle istanbul'dan ayrılarak Fransa'ya giden Troçki burada 2 yıl kaldı ve sınırdışı edildi. Akabinde Norveç'e gittiyse de burada da 2 yıl kaldıktan sonra terk etmek zorunda kaldı. 9 Ocak 1937'de Meksika'ya sığındı ve Mexico'ya yerleşti. Dördüncü Enternasyonal'in inşasına başladı. Uluslararası Sosyalist Devrim için Mücadelesini bu merkezden ölene kadar sürdürdü.

1940 yılında GPU ajanı olan Ramón Mercader adlı Stalinist bir ispanyalı, gazeteci kılığında, röportaj yapmak bahanesiyle kaldığı evine gitti. Fırsat bulunca başına kazmayla vurmak suretiyle ağır şekilde yaraladı. Troçki saldırganla boğuştuğu sırada odaya giren Troçki'nin korumaları Mercader'e saldırdı. Troçki korumalarına ''Onu öldürmeyin, bu adamın anlatacak bir hikayesi var.'' diye seslendi. Aldığı yaranın etkisiyle Troçki ertesi gün öldü. Ölümünden önce iki kez bilinci yerine gerdi, ilkinde eşine ''Burjuva basına iyi malzeme olduk'' diyerek ölümle yüz yüze geldiği bir anda cesaretini yitirmediğini gösterdi. Bir sonraki bilincin geri gelişi ise son sözlerini sarf etmesini sağladı. Bu sözler: ''Dördüncü Enternasyonal'in zaferinden eminim, ileri!'' olmuştur.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Lev_Tro%C3%A7ki
görüşleri stalin ile çelişen ve bu nedenle hep sürgün hayatı yaşamış ekim devrimi önderlerindendir. hatta, lenin'den sonra devrimin en önemli adamıdır.
1940'ta stalin'in ajanları tarafından,dağcıların buz kıracağı olarak kullandığı bir çekicin beynine sokulması sonucu ölmüştür.
stalin kadar olmasa bile, gaddarca terör uygulamayı iyi bilen, tıpkı stalin gibi yüksek dereceli bir mason. ha unutmadan, ayrıca yahudi... tıpkı stalin döneminde sscb'nin yönetim kadrosunun ezici çoğunluğunun olduğu gibi.
yanlış zamanda doğru şeyleri telaffuz eden kişilik.işçi sovyetlerinin kurucusu ve lenine göre devrimin dinamosu olan teorisyen.
proleterya üzerinde diktatörlüğe karşı olması sebebiyle öldürülmüş devrimcidir...
Stalinistlerin nefret ettiği siyasi karakter. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Büyüykada'da yaşamış ya da saklanmıştır. ingiliz edebiyatı profesörü Mina Urgan o yıllarda denizde yüzerken karşılaşmış ve korumaları tarafından uzaklaştırılmıştır. Anılarında anlatır.
sovyetlerde ortaya çıkan despotik-bürokratik rejime karşı verdiği mücadelede başarıya ulaşamayan ekim devrimi önderi. düşüncesi stalinist bürokrasiye göre o kadar tehlikeliydi ki, Önce Alma Ata'ya sürüldü. Parti üyeliğinden atıldı. Ardından SSCB'den uzaklaştırıldı ve sürgün hayatı sırasıyla istanbul, Fransa, Norveç ve Meksika'da devam etti. Yoldaşları bir bir kurşuna dizilmesine, çocukları öldürülmesine, hakkında eşine az rastlanır bir karalama kampanyası açılmasına rağmen devrimci mücadelesini sürdürdü. Çin'den ABD'ye kadar dünyanın dört bir köşesinde troçki taraftarları vardı. Bunların birçoğu kendi ülkelerindeki Komünist partilerden kovuldular. Suçları bürokrasiye karşı mücadele etmek, Stalinist bürokrasinin Rus milliyetçiliğiyle harmanlanmış bir çizgi izleyerek dünya devrimine ihanet etmesine karşı çıkmak ve devrimci Marksizmin ilkelerinin sulandırılmasına göz yummamaktı. ve o, sürekli savaşa karşı sürekli devrim sloganıyla "hayatımın en önemli işi" dediği 4. Enternasyonal 2 yaşına girdiğinde, stalinist bir ajan tarafından katledilmişti.
sovyet liderliğine stalin' in yerine kendisi geçebilseydi "acaba bugün nasıl bir dünyada yaşıyor oluduk" sorusunu sorduran kişilik.
Ekim devrimi'nden 4 sene sonra yani 1921 yili'nda Sovyetler ve ingilizler bir anlasma imzalamislardir. Bu anlasma geregince moskova ingiliz somurgelerinde bolsevik kiskirtmalar yapmayacagina teminat vermistir. Bu anlasmanin fikir babasi trocki'dir. yani Trocki adina enternasyonal denilen herzenin mimarlarindan biri degil aksine onu baltalayan kisidir. tabi bizdeki komunist sukerasinin bundan haberi yoktur. bilgilerine arzedelim.
1917'de bolşeviklere katılmasıyla lenin'in "ondan iyi bir Bolşevik yoktur" dediği siyaset adamı. stalinistler tarafından anlaşılmadığı gibi faşistler tarafından da bulunan taraflı internet yayınlarıyla karalanmaktadır. Lenin, Troçki ve diğer Bolşevikler yapılan ekim devrimini korumanın tek yolunun dünya devriminin ilerlemesi konusunda aynı düşünceyi paylaşıyorlardı. Ekim Devrimi sadece Rusya'yı değil tüm dünyayı sarsmıştı. Rusya'da kurulan Sovyet iktidarı, hemen devrimin ertesinde emperyalist destekli beyaz orduların başlattığı iç savaşla boğuşmak zorunda kalmıştı. Bu iç savaşın tüm zorluklarına rağmen, Lenin ve Troçki dünya devrimine öncülük edecek bir uluslararası partinin inşasına giriştiler. Komünist Enternasyonal kuruldu. Hedef dünya devrimiydi. Troçki, Kızıl Ordu'nun kurucusu ve komutanı sıfatıyla, beyazlara karşı verilen iç savaşın başındaydı. Birinci Dünya Savaşı'nın yıkıntısı altında inleyen ve devrimden her şeyden çok barış getirmesini bekleyen bir halkı yeniden savaşa sevk etmek hiç de kolay değildi. ve dev bir işçi ordusu yarattı. Bu orduyu en sıkı disiplin altında birleştirdi. Gücü daha çok uğruna savaştığı davadan geliyordu. o meşhur zırhlı treniyle iç savaş boyunca cepheden cepheye koştu. Komünist kadrolar ve işçi kökenli devrimci askerler troçki'nin dayandığı temel güçtü. Savaş politikanın başka araçlarla devamıdır sözüne uygun biçimde iç savaş da Ekim Devrimi'nin devamıydı. Bu savaşın kazanılmasında başta Sovyet işçi sınıfı olmak üzere tüm dünya işçi sınıfları Troçki'ye çok şey borçludur. sonuçta Bolşevikler Çarlık'tan ve kısa süren Geçici Hükümet'ten bir enkaz devralmışlardı. iç savaş sonunda işçi devleti korunmuş ama enkaz daha da kötü bir hal almıştı. Lenin ve Troçki yaklaşan tehlikenin farkına varmışlardı. Giderek büyüyen bürokrasi işçi devletinin deforme olmasına yol açıyordu. Lenin yaşamının son yıllarında Troçki ile birlikte bu gidişatı durdurmak için bir blok oluşturdu. Stalin ise büyüyen bürokrasinin sözcüsü olmaya yöneldi. Troçki, işçi sınıfının devrimci partisinin Stalin'in elinde bürokratik bir aygıta dönüşmesine karşı mücadele etti. Stalin'in yerine kendi diktatörlüğünü kurmayı hiç düşünmedi. O geri kalan tüm yaşamı boyunca Sovyetler Birliği Komünist Partisi adını almış Bolşevik Partisi'ni yeniden işçi sınıfının devrimci partisi haline getirmek, bu parti tamamen yozlaştığında Bolşevik partiyi yeniden kurmak, Sovyetler Birliği'ni ise işçi demokrasisi temelinde yeniden Ekim Devrimi'nin yarattığı ilkelere döndürmek için mücadele etti. troçki, enternasyonalist olduğunu sürekli devrim teziyle kanıtladı. ingilizlerle anlaşma yapan ve nazi faşizmiyle savaşmayarak kendi bürokrasisini korumaya çalışan stalin tarafından katledildi. *
Sadece burjuvazi için parlayacaksa, güneşi de söndürürüz sözü ile beni benden alan kişi.
"insanın en yüce mutluluğu, bugünü tüketmekte değil; dayanışma içinde geleceği yaratmakta yatar" demiştir.
güncel Önemli Başlıklar