bugün

latin alfabesi kullanmadıkları halde almış yürümüşlerdir, birde kullansalardı insan düşünemiyor. *
latin alfabesini kullanmadıkları için dünyanın en kötü eğitim sistemine sahip milletidirler. topu cahildir.*
en azından kendi alfabeleri amk osmanlı gibi arap alfabesi mi kullanmışlar.
ben bu islamcı muhafazakar tayfanın böyle dünyanın bir ucundan bulup getirdiği argümanlarla ironi yapmasına bitiyorum. zeka yok, fikir yürütme, analiz yok, 60 iq ile ironi yapıyor. prusya'da okuma yazma oranı yüzde 80'ken cihan devletinde bu oran yüzde 8 bile değildi, matbaanın bu kadar geç gelmesinin nedeni arz-talep meselesiydi. ve bunların tüm nedeni arap-fars (p, ç gibi harfler fars alfabesindendir) harfleri idi. 20. yüzyılın başında bu iş ilk olarak tatarlarda tartışıldı, latin alfabesine geçilmesi adına raporlar hazırlandı. 1917'de yakut türkleri q, w , x gibi harfleri de içeren latin alfabesine geçtiler. 1926 yılında bakü'de yapılan türkoloji kongresinde, türkiye'den temsilci olarak fuat köprülü gitmiştir, türk diline uygun olan alfabenin latin alfabesi olduğu kararlaştırıldı. fakat bunu sadece türkiye cumhuriyeti yapabildi, çünkü diğerleri sscb boyunduruğunda idi ve sscb bu yakınlaşmaları tehlikeli bulup diğerlerine kiril alfabesini dayattı. yani ataürk'ün tek başına düşündüğü bir mesele değildir. türk dünyası alfabe konusunda çağlar boyu düşünmüştür, hatta 16. yüzyılda yaşamış türk sultanı babür şah bizzati kendisi bir alfabe tasarlamıştır.
japonların 3. dünya ülkesi olmasına sebep olan alfabedir(!).
muhtemelen;
japon alfabesini çözememiş Japon dili ve edebiyatı bölümü öğrencisinin serzenişidir.
allah belamı versin ki katıldığım önermedir. hakkaten lan. *
Adamlar kendi dillerine uygun alfabe yapmış, senin gibi bükümlü dil arapça'nın alfabesini eklemeli dil türkçeye uyarlamaya çalışmamışlar.
Senin de kendi alfaben var, git göktürk kullan, kullanamazsın diyen mi var ?
harf devrimi neden battı millete anlamadım. evet eski harflerle türkçe okuma öğretilmeli lakin türk halkının problemi alfabe değil ki. biz okumayı sevmiyoruz. 3 yıl öncenin verilerine göre japonya'da basılan kitap sayısı 4,2 milyar biz de ise 27 milyon. nüfusları yaklaşık 2,5 katımız lakin basılan kitap sayısı 200 katımız.
arap alfabesi kullansa prof olacak sanki mk. durumudur. bir millet böyle polemik düşkünü ve geri kafalı olduğu sürece bir bok olmaz.

bu millet latin alfabesi ile ancak bu kadar zeki olabilmiştir o da yaptığı tepe noktasından gitgide geri düşmektedir...

ayrıca madem özüne dönmek istiyorsun türk alfabesi kullan arap alfabesi neyine?
Git bak japon arabasına hangi harfleri kullanmış adam. Jdm lerde bile latin harfleri ile yazıyor marka MODEL.
Japonları ileri yapan kullanmadıkları alfabe değil, kullandıkları beyindir.

bizim boktan durumumuz ise, ne tesadüf ki halen örneklerde görüldüğü üzere, kullanmaktan ısrarla çekindiğimiz, beynimiz ile ilgilidir, hangi harfleri kullanıyor olduğumuzla değil.
(bkz: japonya)
(bkz: geri kalmak)
(bkz: ilginç)
ilginç yorumlara neden olur.

1) arkadaşım hala neden tartışıyorlar onu anlamaya çalışıyorum ben. Bizim 86 yıl önce çözdüğümüz halde onlar neden hala tartışıyorlar? 4 alfabenin onlara ne zararı olmuş? teknoloji onlarda. bilim onlarda. ayrıca o dillerin vurgulu olması önemli değil, çeşitli işaretlerle onu sağlayabilirler. ben bile hazırlarım o alfabeyi.
2) eyvallah kötü örnek örnek değildir ama ingilizler bu hallerinden memnunlar. okuma yazma oranı yüksek. basılan kitap sayısı bizimkinden kat kat fazla. dünyanın en büyük 5 gücünden birini (hatta abd ile beraber ikisini) oluşturuyorlar. demek ki iş kolay okuyup yazmada değil beyinde, çalışmada. bunu anlatmaya çalışıyorum.
3) göktürk alfabesi geliştirilerek gayet de güzel uydurulabilir günümüz diline, ama milli alfabe kullanmak da iş değil. eğer milletler, milli alfabelerini kullanınca ileri gitseydi, ermeniler de milli alfabelerini (kısmen) kullanan japonlar gibi dünyada söz sahibi olurdu. demek ki öz milli alfabeyi kullanmak da marifet değil.
4) yeni harflerimizin okunmasının kolay olduğu doğru ama yazmasının eski harflere göre kolay olduğunu kimse iddia edemez. bi kere sesli harflerin bir kısmını yazmadığın için harf sayısından tasarruf ediyorsun. ayrıca elini kaldırmadan yazdığın için el yazısına daha uygun.
http://m.sabah.com.tr/yaz...2014/12/19/islahati-memnu

Engin ardıç sikip bırakmış hadi dağılın.