bugün

Rusların 25.000 müslümanı kılıçtan geçirdiği savaş. Padişah haberi alınca kahrından ölmüştür.
görsel

29 Şubat 1856 Kırım Savaşı'nda Rus ve Türk birlikleri arasındaki çatışmalar son buldu. 1853 Tarihinde başlayan Osmanlı Rus Savaşında, Osmanlı tarihinde ilk kez 1854 te savaşı finanse etmek için dış borç aldı. Aslında bu sonun başlangıcı sayılır. Bilindiği gibi bu dış borçların son taksidi Cumhuriyet Hükümetleri tarafından bir asır sonra 1954 te ödenmişti. Kırım Savaşı tarihte ilk kez savaş fotoğraflarının çekildiği savaştır.
Buradan Viyana kuşatması esnasında ihanet eden Kırım hanı Giray hanı, sonraki nesline ve bizlere attığı bu kazıktan ötürü lanetle anıyorum.
Osmanlı Rus savaşlarının bir evresidir.

Kasım 1853 da başlayıp Şubat 1856 da sona ermiştir.

Osmanlı imparatorluğu, Fransa imparatorluğu, Birleşik Krallık, sardinya krallığı ve isviçreli gönüllüler ittifak kurarak Rus imparatorluğuna karşı savaşmışlardır.

Müttefik komutasında;

Fransada III. Napolyon, Jacques Leroy de Saint Arnaud, François Certain Canrobert, Aimable Pélissier
François Achille Bazaine, Patrice de Mac-Mahon

Osmanlı imparatorluğunda;
I. Abdülmecid, Ömer Lütfi Paşa
Ve iskender Paşa

Birleşik Krallık ta; Earl of Aberdeen, Sir James Graham ve 2nd Barone

Sardinya Krallığında; Conte di Cavour ve Alfonso La Marmora vardı.

Rusya komutasında;

Prens Menşikov, I. Nikolay, Pavel Nakhimov, Vasily Zavoyko, Nikolay Muravyov-Amursky, Yevfimy Putyatin, Vladimir Istomin ve Count Tolstoy bulunuyordu.

Savaş kesin müttefik galibiyeti ile sonlanmıştır.

Savaşa Osmanlı 300.000, Fransa 400.000, Britanya 250.000, avustralya 25.000, Almanyalı gönüllü olarak 4.250, isviçreli gönüllü ise 2.200 asker yollamıştır.

Rusya 700.000 asker ile katılırken rusyaya Bulgar, Sırp ve Yunan gönüller tahmini 10.000 kişi yardım etmiştir.

Savaşta Osmanlı 175.300, Fransa 95.000, Birleşik Krallık 21.097
Sardinya Krallığı 2.050 ölü kayıp vermiştir.

Rusya ise 220.000 ölü vermiştir.
Osmanlı'nın devasa borçlar almasına neden olan savaştır.
biliyorsunuz 19 yüzyıl avrupa içi barışın büyük oranda sağlandığı ve avrupa devletleri arasındaki rekabetin daha çok sömürgelerde yaşandığı bir yüzyıldı. önce metternich sistemi, sonra bismarc'ın kurduğu ittifaklar sistemi tüm avrupa'yı birbirine bağlamıştı (concert of europe). ve belki de tarihin en karmaşık diplomatik manevraları o zaman yaşanmıştı. bu yüzyılda çok küçük bazı çatışmaları bir kenarda bırakırsak (almanya-danimarka mesela), aynı anda birçok büyük avrupa gücünün müdahil olduğu tek savaş - 1815 sonrasında - budur işte. bir sonraki benzeri zaten dünya savaşı olacaktır.
1 dünya savaşının provasıydı .
ilk başta osmanlı imparatorluğu ve rusya arasında çıkan sonradan ingiltere, fransa ve sardinya krallığı'nın osmanlı imparatorluğu'nun yanında savaşa girdiği savaştır. aynı zamanda osmanlı imparatorluğu ilk dış borcunu bu savaşta almıştır. osmanlı orduları karada rusya'ya karşı başarılı olsalarda sinop baskını ile osmanlı donanması yakılmış bunun üzerine boğazlar rusya'ya açılınca fransa ve ingiltere bunu bahane ederek osmanlı imparatorluğu tarafında savaşa girmişlerdir. şahsi düşüncem bu osmanlı diplomasisinin bir hatasıdır çünkü osmanlı imparatorluğu bu savaşta müttefikler ile beraber galip olarak çıksa bile neredeyse hiçbir kazanım elde edememiştir. osmanlı imparatorluğu bu savaşta tek başına kalsaydı bu savaşı yine kazanabileceğini ve daha çok kazanım elde edebileceğini düşünüyorum. en azından kazanamasa bile kaybetmezdi de