bugün

sonrasında osmanlı devletinin ilk dış borçlanmasını yaptığı savaş..
Yeni kurulan Osmanlı ordusunun; Oltenisa meydan muharebesinde(5.11.1853), Kalafat Muharebesinde(17.04.1854), Silistre muhasarasında(25.06.1854), inkerman savaşlarında(5.11.1854), Gözleve Meydan Muharebesinde(17.02.1855), ingur Meydan Muharebesinde(6 Kasım 1855) rus ordularını bozguna uğrattığı,rusların sadece tuna ve kafkas cephesinde osmanlı ordusu karşısında 80.000'den fazla kayıp verdiği savaştır. Ömer Lütfi Paşa komutasındaki kuzey bulgaristandan haraketle bütün karadenizi dolaşmış osmanlı ordusu , eğer kars açlıktan düşmese yada 15 önce gelebilmiş olsa rus ordusunun tek başarı sağlamadan bitireceği savaş olacaktı.

--spoiler--
http://www.dallog.com/savaslar/kirimharbi.htm
--spoiler--
ingiltere ve fransa nın rus yayılmasına karşı osmanlı kozunu oynayarak rusya yı akdeniz den uzaklaştırdıkları savaştır, çar intihar etmiştir, osmanlı hükümeti fransız hükümetinin arabuluculuğuyla ilk defa borç almıştır filan, ana konu savaşan devletlerden hem rusya nın hem de osmanlı nın kaybetmeleridir.
Abdülmecid devrinde Osmanlı, Fransız ve ingiliz devletlerin Rusya'ya karşı yaptıkları savaş. Sultan Abdülmecid'in Osmanlı imparatorluğunu diriltmek amacıyla giriştiği reformlar, kendini "hasta adam"ın varisi sayan Rus çarı Nikolay I'i memnun etmemişti. Bu yüzden, Türkiye'deki bütün ortadoksların himayesine verilmesini istedi ve padişahın ret cevabı üzerine Eflak Boğdan eyaletlerini işgal etti ve bir Rus donanması Sinop şehrini bombalayarak Osman Paşa kumandasındaki Türk donanmasını batırdı.
osmanlı devleti' nin dış borçlanma tarihinin başlangıcıdır. (bkz: duyun u umumiye)
osmanlı' nın ittifak yaparak girdiği ilk savaştır. bundan evvel düşmanlar ittifak yaparak osmanlı' ya girmekteydiler.
birleşik krallık ve fransa ordusu sivastopol kalesini ablukaya aldıgında; kurtuluş olmadıgını anlayan rusya, hapsolduğu limanda bulunan filoların toplarını söküp, şehir içindeki karalara taşıdı. içleri boşalan gemiler ve diğer ahşap irili ufaklı gemileri liman önüne dizip; karşı donanmanın batırmasını sağladılar. batan gemiler hacmen denizde geçişi zorladığından; savaşta artı br manevra yapılmış oldu.
adı sık sık anılan ancak içeriği pek bilinmeyen tarihsel olaydır.
osmanlı devleti 'nin ingiltere, fransa ve piemonte devleti ile ittifak halinde rusya'ya karşı yaptığı ve neticesinde rusya'nın yenilgiye uğradığı savaştır. aslında sırf kırım'da cereyan etmemekle birlikte, osmanlı devleti'nin müttefikleriyle birlikte taarruz ettiği kırım bölgesinin savaştaki önemi ve belirleyiciliğine atfen "kırım savaşı" diye adlandırılmış olmalıdır.

ayrıca ilişkili bir konu başlığı olarak,

(bkz: florence nightingale)
1853 - 1856 tarihleri arasındaki Osmanlı-Rus Savaşıdır. ruslar zayıf görüp Osmanlı devletine saldırmış. ancak rusları akdenizden uzak tutmak isteyen ingilizler ve fransızlar Osmanlının yanında savaşa girmişlerdir. savaşı müttefikler kazandı. ruslar bu savaştan sonra teknik, taktik, lojistik ve ekonomik eksikliklerini çok acı bi şekilde hissetmişlerdir. bu savaştan sonra gücü aşınmaya uğramıştır.
osmanlı'nın aldığı borcu dolmabahçe sarayı'nın yapımına harcadığı savaş. yani osmanlı'nın, hem ayranı yoktur içmeye tahtırevanla gider sıçmaya şeklinde geçirdiği dönemi en net açıklayan durumdur.
ingiltere'den borç almak zorunda kaldığımız savaştır.
1.sovyet cephesinin yarılması sonucu almanların kazandığı savaş.

2.rusya nın alaska yı abd ye satmasına neden olan savaş.
ingilizlerin her zaman yavşak millet olduğunun kanıtı olan savaş. Ulan adamlarla ortak harbe girmişiz orda bile balaklava muharebesinde götlük yapıp osmanlı askeri kaçtı biz ruslarla ruslarla kahramanca muharebe yaptık diye palavra sıkıyorlar bi de üstüne mehter marşı gibi the charge of the Light brigade diye marş uyduruyor bu götler. Sonra adı geçen savaş için savaş arkeologları kazı yapıyolar muharebe meydanında rus ve Osmanlı askerinden başka bişey bulamıyorlar.
1853-1856 yılları arasında meydâna gelmiştir. osmanlı, ingiltere, fransa ve piyemonte, rusya'ya karşı savaşmış ve rusya'yı mağlup etmişlerdir.
sonrasında ingilizlerden ilk defa dış borç aldığımız savaş. alınan para dolmabahçe sarayının yapımına harcanmış zannımca. çok lazımdı bize saray çünkü.
Osmanlı Devletinin kendi topraklarını koruyamayacak kadar güçsüz olduğu ortaya çıkmıştır. 1831 de mısır sorununda da benzer bir tablo vardır. Düşün daha 1821 de yunan isyanını bastırmak için kendi valinin yardımını istiyorsun o da sana şart koşuyor.
on dokuzuncu yüzyılın en başarılı olaylarından biri olmakla birlikte, slav ırkına karşı kazanılan ilk itibar savaşıdır.
görsel
Savaştaki türk piyadelerinin üniformaları.
görsel
Fotoğrafı çekilen ilk osmanlı askerleri burada savaşmıştır.
görsel
Hat halinde ilerleyen türkler gibi giyinmiş fransız askerleri. Mükemmel.
savaş esnasında rusya'nın kronstadt'taki tersane ve deniz kuvvetlerine saldırı planı da olduğu halde fransa'nın savaş fazla uzamasın, daha fazla kayıp olmasın vs kaygılarıyla bu planın gerçekleşmediği ahmet cevdet paşa tarafından aktarılmaktadır.
osmanlı devleti bu savaş ile ilk kez dış borç almıştır.* bundan sonra da dışarıdan alınan borçların devamı gelmiştir.
Fransız diplomat Durand de Fontmagne Kırım Savaşı sonrasında Türk neferi için yaptığı ilginç yorumlar:
görsel
Kırım Savaşı'ndaki önemli muharebeler

görsel