bugün

Hepsi ayrı ayrı kahraman olan yiğitlerdir, nur içinde yatsınlar.
Kür şad'da 40 kişiyle Çin sarayını basarken mutlaka öleceğini biliyordu. Ama kendilerinden sonra geleceklerin dünyanın yeniden efendisi olacaklarını hayâl etmişlerdi.
Alp Arslanların, Osman Beylerin, Mustafa Kemallerin kanlarında onların ruhunun yaşamadığını kim inkar edebilir?.
Onların bir çoğu tarihin adsız kahramanları ve şanlı delileriydi. Bizde onlardan daha deli olmak zorundayız!."

Hüseyin Nihâl Atsız
Hüseyin Nihal ATSIZ'ın:

"kür şad ölmüş, fakat attan düşmemişti.

ölmüş, fakat yenilmemişti"

cümleleriyle finalini yaptığı Bozkurtlar Diriliyor kitabında geçen çerilerdir. Her biri birbirinden kıymetlidir.
bögü alp'in daha önceden kahin tarafından öğrendiği hadisedir efendim.

''büyük günler geliyor. kıtlık olunca ay paralanacak. kara kağan'ı öldürmeyeceksin. onu tasa öldürecek. bir ulu şehirde toplanmış kırk er görüyorum. aralarında sen de varsın. yağmur yağıyor. ırmağın kıyısında dövüşüyorsunuz. budun kurtuluyor. bin üç yüz yıllık ölümden sonra dirileceksiniz, acunun batımına dek adınız gönüllerde kalacak.''
Hüseyin Nihal Atsız'ın Türk toplumuna kazandırdığı en önemli şeylerden bir tanesi.

Varolsun.
görsel

40 kişi ile koca saray .
valla bilemedim şimdi *
300 spartalinin filmi yapilir ama 40 gokturklu nun filmi neden yapilmaz? daha onemli komedi filmleri yapmamiz lazim cunku.
Atsız hocanın yazdığı romanda Türk Kahramandan bahsetmesi Türk ırkını övmesi Bazı Lavuk'lara batmış.Sanki bu efsanede Ey Türk .Yat,popo büyüt,çalışma ahlaksızlık yap hırsız ol demiş gibi yorum yapan dallamalar var.Ulan Lavuk bu milletin ilerlemesine Türk olmak mı engel yoksa atsız hocanın romanımı.Sen Çalış dürüst ol Şerefsiz olma Ne bok olursan ol sana kim engel oluyor.
Ama adam ol
Çin kaynaklarından öğrenilen tarihi bir ihtilale imza atmış olan yiğit atalarımızdır.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Chieh-she-shuai
sözde saray basmaya gitmişlerdir. yersen. açık ve net.
Esaretin 10.yılında, yani 639 senesinde, durum artık iyice kötüye gitmektedir. Çin amacına ulaşmaktadır ve Türkler, Çin himayesinde gerçekten asimile olmaya yüz tutmuşlardır. Çin ordusunda subay ve Bozkurt soyunun en büyüğü konumunda bulunan Kürşad, duruma el koymanın vaktinin geldiğini düşünmektedir. Bunun üzerine Kürşad ve 39 Türk soylusu ihtilal yapma kararı alırlar. Kürşad ve arkadaşlarının planına göre; Çin hükümdarı Tay T-sung( li-Şih-min) esir edilip Ötügen’e kaçırılacak ve karşılığında, Çin himayesinde bulunan Türk toprakları ve esirleri istenecekti. Esirler arasında bulunan Urku Tigin de yeni kurulacak olan devletin hükümdarı ilan edilecekti. Kürşad bunu bizzat kendisi istemiş, kendisini geri plana alarak yapılan eylemin milli olduğunu vurgulamıştır.

Çin hükümdarının geceleri kılık değiştirerek halkın arasına karıştığı ve sokaklarda dolaştığı haberi Kürşad ve arkadaşları tarafından biliniyordu. Yani hükümdarı esir alıp kaçırmak, ani bir sokak baskını ile gerçekleştirilebilecek kolay bir meseleydi, fakat baskını yapacakları gün hava koşullarının kötülüğü ve sağanak yağmur sebebiyle hükümdar saraydan çıkmamıştır. Bunun üzerine planın ortaya çıkmasından çekinen ve aldıkları kararın arkasında durmak isteyen 40 Türk yiğidi Çin sarayını basmıştır. Amaçları hükümdarı tutsak edip planı uygulamaktı. Cenk daha sarayın kapısına geldikleri anda başladı. Yüzlerce Çin askerini öldürmelerine rağmen verilen şehitler ve sayıca az oldukları için geri çekilmeye başladılar. Geri çekilen grup Kürşad’ın önderliğinde Vey Nehri’ne doğru ilerlemiştir. Amaçları Vey Nehri’ni geçip kutsal başkent olan Ötügen’e at koşturmaktır. Ancak sağanak yağmurdan dolayı Vey Nehri taşmış ve köprü sular altında kalmıştır. Karşıya geçemeyen Göktürk yiğitleri kanlarının son damlasına kadar çarpışmış ve orada şehit olmuşlardır. Bir rivayete göre de Kürşad şehit olduktan sonra elinde kılıcı ile atının üstünden düşmemiştir. Yani ölmüş ama yenilmemiştir.

Bu cesaret dolu davranış karşısında, Çinliler yıllardır Türklere karşı uyguladığı benliklerini yitirtme projesinden vazgeçmiş ve belli bir bölgede dış işlerinde Çin’e bağlı olmak koşuluyla serbest bırakmıştır. Ancak Kürşad ve arkadaşlarının azmini gören Türkler, yıllarca uyutuldukları uykudan uyanmışlardır. Birçok kez ayaklanmış ve bastırılmışlardır. En sonunda tam olarak 53 yıl sonra yani 682 yılında 2.Göktürk Devlet’i kurulmuş ve Türkler özlemini çektikleri bağımsızlıklarına kavuşmuşlardır.

Tarih milletin aynasıdır. Görüldüğü üzere 600’lü yıllarda da 1900’lü yıllarda da Türk milleti dünyaya, hiçbir zaman farklı bir devletin ya da milletin boyunduruğu altında yaşamayacağını büyük bir cesaret, özveri ve inançla göstermiştir. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ihtiyaç duyduğumuz kudret, damarlarımızda ki asil kanda gerçekten mevcuttur.

http://www.gazetebilkent....anmasi-639-kursad-isyani/
kürşat diye biri yokmuş, hikayeymiş. baksen, tamam çince bilmiyoruz da, okuma yazmamız da yok değil. hadi bizim kaynakları geçtim, çinliler de mi yalan ?

--spoiler--

Asıl adı Şu Tigin’dir. Kürşat adını amcası (ve son kağan) Kara Kağan vermiştir. Kür eski Türkçede ok anlamına gelir.(ismin aslı şad ünvanıyla yazıldığından, Kürşad’tır. Fakat ses uyum kurallarıyla, Kürşat haline gelmiştir.) Çin kaynaklarında 阿史那結社率 Ashina Jiesheshuai olarak, Rus ve Kiril alfabesini kullanan Türki devletlerin kaynaklarında ise Кюрчат ya da Куршат olarak geçer.

Çinliler Türkleri arşivlerine kaydederken kendi dillerinde isim verdikleri için Kürşad'ın ismi Çin kaynaklarında Ashina Jiesheshuai olarak geçer.

Çin Halk Cumhuriyeti Resmi Kültür Sitesinden:
‘’imparator Taizong Tang, Tang hanedanlığının ikinci imparatoru, kuzeyde Doğu Gök Türk Hanlığı adlı büyük bir tehditle karşılaştı. Bu hanlık daha önce imparatorun babası Gaozu Tang'a boyun eğdirmişti. imparator Taizong hükümdarlığının ilk yıllarında Doğu Gök Türk Hanlığı ile iyi ilişkiler kurmuştu ancak Türklere karşı bu arada büyük bir saldırıya hazırlanıyordu. Türklerin egemenliğinde bulunan ve Türk boyunduruğundan kurtulmak isteyen Xueyantuo ile de ittifak için anlaşmıştı. 629 kışında General Li Jing komutasında Çin ordusu saldırıya geçti. Li Jing, Asena Duobi'yi (Kara Kağan diğer adı illig Kağan)
ele geçirince Doğu Gök Türk Hanlığı yıkıldı. Doğu Gök Türklerin yıkılmasından sonra bu topraklar Xueyantuo'nun eline geçti. imparator Taizong da kalabalık bir Türk nüfusunu Çin'in sınır bölgelerine yerleştirdi. Ashina Jiesheshuai (Kürşad) önderliğinde bir grup Doğu Gök Türk hanedanlığı mensubu tarafından nerdeyse suikaste kurban gideceği bir baskından sonra Türkleri yeniden Çin Seddi'nin kuzeyine, Gobi çölünün güneyine yerleştirdi. Amacı, Türkleri Xueyantuo ile arasında tampon olarak kullanmaktı. imparator Taizong'u oğlu Gaozong zamanında, Gök Türk Hanedanlığı Ashina Gudulu (ilteriş Kağan diğer adı Kutluk Şad) tarafından Çinlilere bir düşman güç olarak yeniden kuruldu.

Çinli Tang Hanedanlığının Kayıtlarından:
"T'u-li Kağanın biraderi Ashina Jiesheshuai (Kürşad), Chen-kuan saltanat devresinin ilk yıllarında, yani, 627'lerde, huzura çıkmış ve saray muhafızları sanggünü olarak atanmıştı. 13. yılda (639) imparator Ch'ang-an'daki saraydan çıkıp Chiu-ch'eng Sarayına doğru yola koyulduğunda, o, yani Ashina Jiesheshuai (Kürşad), kendi bölüğünden 40 kişi ile anlaştı; bunlar Ho-lo-ku'yu koruma altına alıp geceleyin imparatorun ordugahına sokuldular; tam dört sıra kalın perde-duvarı aştılar; yaylarını gererek rastgele ok atmaya başladılar ve böylece onlarca saray muhafızını öldürdüler. Garnizon kumandanı Sun Wu-k'ai, askerleriyle cesurane bir şekilde hücuma geçince, bunlar geri çekildiler ve kuzeye, Wei suyuna doğru kaçtılar; maksatları kendi bölüklerine gitmek idi. Fakat hepsi yakalandı ve idam edildi. Ho-lo-ku ise affedildi ve ''Tepelerin Ardına' sürüldü." (i. Togan, G. Kara, C. Baysal;Çin Kaynaklarında Türkler. Eski T'ang Tarihi.Chiu T'ang-shu, s. 25, 178, TTK, 2006; Liu Mau Tsai;Çin Kaynaklarına Göre Doğu Türkleri, s. 198-199, Selenge 2006; A. Taşağıl; Gök Türkler II, s. 25-26, TTK, 1999,)

27 Mart 630 tarihinde Doğu Göktürk
Kağanı Çin ile yaptığı savaşta esir düşmüş ve Göktürkler Çin esareti altına girmişti. Bu olaydan bir yıl önce Tölis Kağan namında bir Göktürk, kardeşiyle birlikte Çin’deki Tang hanedanına sığındı.[1] Kardeşinin adı Kürşad’dı (Çin kaynaklarında Chieh-she-shuai).

Çinli Tang hanedanı, Türkleri öldürmeyip kontrolleri altında tutarak kullanıyor, onları Çinli prenseslerle evlendiriyorlardı. Birçok Türk beyi bu şekilde Çinlileşti. Kürşad da Tang imparatorunun saray muhâfız kıtası subaylığına atandı[2]. Kendisine orta generallik verildi. Ancak o asimile olmayarak Çin esaretinden kurtulacağı bekliyordu.

Kürşad, ağabeyi ile bir anlaşmazlık içine girince imparator Tai Tsung, Kürşad’ı önemsemez oldu ve rütbesi uzun süre yükselmedi.

13 Mayıs 639’da imparator Tai Tsung, yaz sarayı olan Chiu-ch'eng Sarayı’na geldi. Kürşad ise bu sırada Türk devletini diriltmek için Göktürk yoldaşlarından kırk (39 veya 40 küsür) kişi ile anlaşarak imparatora suikast planı yaptı. 40 Türk, sarayı ele geçirip baş şehre hâkim olmayı düşünüyorlardı. Böylece bağımsızlıklarını sağlamak için Çinlileri zorlayabileceklerdi. imparator bazı geceler saraydan dışarı çıkıp geziniyordu. Saraydan dışarı çıkanların açık bıraktığı kapıları da kullanarak imparatora yaklaşmayı düşündüler. Ancak o gece şiddetli rüzgar ve sağanak yağmur baş gösterdi. Ne imparator dışarı çıktı, ne de başka biri. Bekleyiş uzadıkça şafak yaklaşıyor, planın gerçekleşme ihtimali azalıyordu. Kürşad daha fazla bekleyemeyerek arkadaşlarına harekete geçme emri verdi. Doğruca saraya hücum eden Kürşad ve yoldaşları, dört katlı surları aştıktan sonra ok atarak onlarca muhafızı öldürdüler. Onlarcasını da kılıçtan geçirdiler. Saraf muhafızlarına üstünlük sağladılar ise de dışarıdan sevk edilen orduyla başa çıkamadılar. Bir kısmı burada öldü, Kürşad ve yanında kalan diğer Göktürkler ise imparatorun ahırından seçme atları kaçırarak Vey Irmağı’na doğru ilerlediler.Amaçları Ötüken’e ulaşmaktı. Ancak fırtına ve sel, köprüleri de yıkıp götürmüştü. Irmak kenarında Çin ordusuyla tekrar karşılaşan Kürşad ve yoldaşları, kanlarının son damlasına kadar çarpışarak "uçmağa vardılar" (öldüler).[3]

Kürşad ihtilâli başarısız olmuştu ancak, Çin esaretindeki Türk milletinin bağımsızlık ateşini de yeniden yakmıştı. Kürşad’dan sonra Çin’de Türk isyanları bitmek bilmedi. imparator, çeşitli eyaletlerde oturan Göktürklerin Sarı Irmak'ın kuzeyine götürülmesine ve orada surlar inşa ederek uzun süre sınır kalelerinin muhafaza edilmesine dair ferman çıkardı.

Nihayet, 680 yılında Aşina soyundan gelen Kutluk Kağan’ın, akıl hocası Bilge Tonyukuk ile birlikte Çin'e karşı yaptığı isyan başarılı oldu. 681 yılında "On yedi arkadaşı" ile birlikte Göktürk Kağanlığı’nı yeniden kurmak için teşebbüse geçti. Kutluk az zamanda, Ötüken başkent olmak üzere, Kağanlığı örgütledi. Böylece II.Göktürk Kağanlığı (Kutluk Devleti) kurulmuş oldu.

[1] Eski Tang kitabı, Cilt 194-1

[2] Tzu chih t'ung chien, Cilt 193.

[3] Yeni Tang kitabı, Cilt 195

http://www.tariheyolculuk...arayn-basan-krk-turk.html

--spoiler--
Tarihimizle ile övünmemize bir kez daha sebebiyet veren kırk çeridir.

Madem ki unuttunuz Kürşad adlı Çeriyi, hatırlatırız yine yağmur kokan o geceyi!
2022 versiyonu mevcuttur .....
seyredelim .....

Bugün, Süleyman Soylu'yu içişleri Bakanlığı'nın önüne çağırdım ve
tek başıma gideceğimi söyledim.
Ancak Soylu, korkusundan odasından bile çıkamadı.
Bana ve aileme hakaret eden Süleyman Soylu'nun nasıl bir korkak olduğunu
tüm Türkiye ve dünya görmüş oldu!

https://twitter.com/umito...?cxt=HHwWiMC-tYSWiqEqAAAA